אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברקת מקדם את הדחתה של מיכל כהן דרך נציבות שירות המדינה מיכל כהן וניר ברקת. כהן לעובדים: "ממשיכה כרגיל" | צילום: נמרוד גליקמן אוהד צויגנברג

בלעדי

ברקת מקדם את הדחתה של מיכל כהן דרך נציבות שירות המדינה

שר הכלכלה אוסף מידע על התנהלות הממונה על התחרות, מיכל כהן, כדי לקדם את פיטוריה בנציבות שירות המדינה. מדובר בתהליך שעשוי להימשך חודשים. אם הנציבות תאשר, ההכרעה על ההדחה תגיע לממשלה

29.06.2023, 06:12 | נורית קדוש

שר הכלכלה ניר ברקת פועל לקדם את הדחתה של מיכל כהן, הממונה על התחרות, כחודש לאחר שביקש שתגיש את התפטרותה. כך נודע ל"כלכליסט".

ברקת אוסף נתונים ומידע שיאפשרו לו לקדם את הליך ההדחה של כהן דרך נציבות שירות המדינה, שצריכה לתת אישור ראשוני לפתיחה בהליך. לאחר מכן, הנציבות צריכה לבחון אם המידע שנאסף מצדיק את הדחתה, ואם כן — כהן תזומן לשימוע בפני הנציבות. רק לאחר אישור הנציבות שהליך הפיטורים תקין, יוכל השר ברקת להמשיך לשלב הבא — שהוא הגשת הצעת החלטה לשרי הממשלה להדיח את כהן מתפקידה.

המהלך של ברקת לא צפוי להיות קל, והוא יצטרך לגייס את השרים לתמוך בהחלטתו. מדובר במהלך שייארך שבועות עד חודשים. כל זאת מתרחש כשברקע בליץ של עשייה מצד כהן, שלא הצליח להביא לשינוי עמדתו של ברקת.

לאחר פגישתה עם ברקת, לפני כחודש, כהן דחתה את בקשתו לסיום תפקידה, ואף שיגרה לעובדי הרשות מכתב בו ציינה "אני ממשיכה כרגיל, ומבקשת גם מכם להמשיך לבצע את תפקידכם נאמנה".

מאז, עשתה הרשות כמה צעדים משמעותיים. זה החל עם הודעה על כוונה להטיל עיצומים כספיים של 23 מיליון שקל על שבעה ספקי מזון גדולים בשל הפרות של חוק המזון. בהמשך, העבירה הרשות את חקירת ספקי המזון, שנפתחה בנובמבר 2021, ממחלקת חקירות למחלקה המשפטית. בתחילת החודש הודיעה הרשות לחברת נטו על כוונה להטיל עליה עיצום של 8.6 מיליון שקל בשל אי מענה לדרישות נתונים. ימים ספורים לאחר מכן, הודיעה על כוונה להטיל על שטראוס קנס חריג של 111 מיליון שקל וקנסות בגובה מאות אלפי שקלים על נושאי משרה בחברה, בשל עברות לכאורה על חוק התחרות במסגרת הסכם המיזוג שחתמה עם משק ויילר. הצעד האחרון של הרשות נרשם השבוע כשהכריזה, לראשונה מזה 20 שנה, על ויסוצקי כמונופול בשוק המזון.

בסביבת ברקת מייחסים את פרץ העשייה של הרשות בחודש האחרון להרתעה שיצר האיום בהדחה ומתעלמים מכך שכל אחד מהצעדים שביצעה בחודש החולף הוא הבשלה של תהליך ארוך ומורכב, כמו חקירת הספקים, הכרזת מונופול ובדיקת הפרות חוק המזון. בסביבת ברקת אף רואים ברצף המהלכים האחרונים של הרשות הצדקה לטענות של השר על היעדר עשייה.

"כל ההודעות של הרשות מוכיחות שהרשות לא פועלת כמצופה ממנה", אמר מקורב לשר והוסיף, "כשכהן היתה מועמדת לתפקיד היא פתחה בחקירה, אך לאחר שמונתה ובמשך חודשים לא הציגה צעדים משמעותיים, עד שהגיע האיום בהדחה ושוב רואים שהיא פועלת במרץ".

על אף העשייה הרבה של הרשות מאז נחשפה הכוונה להדיחה, נראה שאין בכוונת ברקת לחזור בו בשל התרשמותו שלא יוכל לקדם באמצעות הרשות בראשותה של כהן את ההרתעה שהוא מבקש לייצר בשוק. "הרשות היא כלי חשוב מדי, כלי שאסור לפספס אותו ואסור להשלים עם העובדה שזה מה יש. זה הכלי הכי אפקטיבי, עם הכי הרבה שיניים, שיש לנו להילחם במונופולים ולמען התחרות.לכן צריך ממונה שידע לייצר הרתעה", אמר גורם בסביבת השר.

במקביל, פרסם ברקת תזכיר חוק לפירוק המונופולים במקטע היבוא וההפצה כך שאלה יוגבלו בכמות המותגים הבינלאומיים שהם יוכלו לספק. מדובר בצעד דומה לזה שהוצא מחוק ההסדרים, לאחר שבמשרד האוצר השתכנעו כי לא יוביל להורדת יוקר מחירי המזון. בחודש הבא מתכוון ברקת גם לקדם חקיקה להרחבת היבוא לישראל.

תגיות