אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פשרה בין האוצר לאמסלם: החזר מע"מ יינתן על תרופות מצילות חיים שלא בסל הבריאות אילוסטרציה. חולים שרכשו תרופה מצילת חיים שעלותה מעל 90 אלף שקל בשנה, יוכלו להגיש בקשה להחזר מע"מ על התרופה | צילום: שאטרסטוק

פשרה בין האוצר לאמסלם: החזר מע"מ יינתן על תרופות מצילות חיים שלא בסל הבריאות

על פי ההסכם, הוועדה תוכל להחליט על קריטריונים נוספים בקביעת גובה והיקף ההחזר. בתמורה הסכים השר אמסלם לעצור את המשך תהליכי החקיקה שביקשו לקדם פטור גורף על מע"מ מתרופות מצילות חיים

13.08.2023, 12:37 | שלמה טייטלבאום

חולים שרכשו תרופה מצילת חיים שעלותה מעל 90 אלף שקל בשנה יוכלו להגיש בקשה להחזר מע"מ על התרופה, זאת בתנאי שאין זכאות לקבל החזר או שיפוי עבור עלות התרופה מכל גורם אחר. הבקשה תיבחן על ידי הוועדה להחזר מסים עקיפים, וזו תאושר בכפוף למגבלות התקציב של הוועדה.

תקציב הוועדה עמד בשנים האחרונות על כ-100-80 מיליון שקל בשנה, והוא נוצל במלואו, ולכן כדי שההחלטה תהיה אפקטיבית ולא תפגע בהחזרי מס אחרים שניתנים על ידי הוועדה, הוחלט באוצר להגדיל את התקציב לוועדה ב-20 מיליון שקל. בשלב זה המהלך יהיה בתוקף עד סוף שנת 2025.

הסכמה זו מהווה פשרה בין הדרג המקצועי במשרד האוצר, שהתנגד בתוקף להטלת פטור מע"מ גורף על תרופות מצילות חיים שאינן בסל הבריאות, לבין השר דודי אמסלם, שמנסה לקדם מאז 2015 חוק הפוטר ממע"מ על תרופות אלו. אמסלם הצליח לקדם את הצעת החוק הפרטית בכנסת (שכעת רשומה על שמו של אופיר כץ, מאז שאמסלם חדל להיות ח"כ, ש"ט), ובאוצר הבינו כי מוטב להם להגיע לפשרה עם אמסלם, ושלפו מהכובע את השפן הקרוי "הוועדה להחזר מסים עקיפים".

הוועדה להחזר מסים עקיפים פועלת מכוח החלטת ממשלה מאז שנות השבעים, והיא לא מעוגנת בחקיקה. יש לרשותה תקציב שנע בין 80 ל-100 מיליון שקל בשנה, חברים בה חמישה נציגים, והיא מאפשרת לממשלה להחזיר מסים במקרים חריגים משלושה סוגים עיקריים: הסוג הראשון הוא החזרי מס בגין אמנות מס בינלאומיות. הדוגמה הבולטת ביותר בהקשר זה היא החזרי מע"מ עבור נציגויות דיפלומטיות מחו"ל, שגרירויות וקונסוליות שמקבלות החזר מע"מ. הסוג השני הוא הקלה על עולים חדשים או תושבים חוזרים שהפסידו את התאריך האחרון ליבוא מוצרים מחו"ל ללא מע"מ. אם הם איחרו בנסיבות מיוחדות, מחזירים להם את המע"מ. הסוג השלישי הוא תרומות מחו"ל במקרים הומניטריים חריגים במיוחד (ובתנאי שלא מדובר בתרופות) או במקרי מלחמה. כעת החליטה הוועדה להוסיף את החזר המע"מ גם על תרופות מצילות חיים.

חשוב לחדד כי הוועדה איננה מחויבת להחזיר את המע"מ בגין תרופה מצילת חיים. הסמכות לקבלת ההחלטה מצויה בידי הוועדה, והיא תוכל להחליט על קריטריונים נוספים בקביעת גובה והיקף ההחזר דוגמת המצב הכלכלי של החולה, חומרת המחלה ועוד. בתמורה להכנסת הקריטריון הנוסף ותוספת התקציב לוועדה, הסכים אמסלם לעצור את המשך תהליכי החקיקה שביקשו לקדם פטור גורף על מע"מ מתרופות מצילות חיים. העלות של הנוסח המקורי של החקיקה הוערכה בשלב מסוים על ידי פקידי האוצר בכמיליארד שקל, זאת מכיוון שהנוסח המקורי הביא לכך שהחזר המע"מ יינתן גם לחברות הביטוח.


תגיות