אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גמר פלייאוף בנייד ובמחשב האישי? שוק שידורי הספורט בדרך לעבור מהפך משחק גמר הפלייאוף בין הפועל חולון לבני הרצליה. הליגה תצטרך לגייס 100 אלף מנויים כדי לכסות עלויות | צילום: עוז מועלם

גמר פלייאוף בנייד ובמחשב האישי? שוק שידורי הספורט בדרך לעבור מהפך

חובבי ספורט נדרשים לרכוש חבילות יקרות בטלוויזיה כדי לצפות בשידורים בנייד. כעת ליגת הכדורסל מבקשת לשנות זאת והיא תפתח אפליקציית צפייה ייעודית שתעקוף את הערוצים

10.07.2022, 06:50 | מאיה כהן

שוק הטלוויזיה הישראלי חווה מהפכה טכנולוגית וצרכנית שמגיעה לשיאה בחודשים האחרונים. הצופה הישראלי יכול לדלג בין שלל אפשרויות תוכן בלתי נגמרות, ואפילו לצמצם את תשלום הטלוויזיה החודשי שלו לעשרות שקלים בודדים. עבור אוהדי הספורט, המציאות היא אחרת. תכני ספורט אינם נגישים לצפייה בנייד או במחשב, וגם התכנים שכן נגישים דורשים מהאוהד לרכוש חבילת טלוויזיה בסיסית ועוד חבילת ספורט ייעודית, שמחירן יחד נע בין 100 ל־250 שקל בחודש.

עבור אוהדים רבים, המצב הזה מהווה חסם לצפייה. אבל מהלך חדש מאיים לשנות את חוקי המשחק. מינהלת הליגה בכדורסל הודיעה בשבוע שעבר כי היא צפויה להפיק פלטפורמת שידורים עצמאית של הליגה. לאחר שנים שבהן ערוץ הספורט שילם כ־50 מיליון שקל מדי שלוש שנים על הזיכיונות, מנהלת הליגה תפיק בעצמה פלטפורמה לצפייה ישירה במשחקים בנייד, במחשב ובטלוויזיות חכמות, אשר יעקפו את ערוצי הספורט ואת חברות הטלוויזיה.

"כבר 4 שנים שאנחנו משדרים את המשחקים לחו"ל דרך האינטרנט", אומר שלומי פרי, מנכ"ל מינהלת הליגה בכדורסל, "זה זוכה להצלחה לא קטנה של כמה אלפי מנויים, ואנחנו לא משדרים בארץ כי מכרנו את הזכויות לערוץ הספורט. אבל יש לזה ביקוש מטורף, כי כל מי שאין לו כבלים כמעט שלא יכול לראות את השידור. יש לי ארבעה ילדים בבית והם לא יושבים מול הטלוויזיה, רק מול המחשב והנייד, ואין שם ספורט. עכשיו, כשנגמר ההסכם מול ערוץ הספורט, זאת הזדמנות בשבילנו לפתוח הכל לאינטרנט".

האתגר של מינהלת הליגה מורכב יותר מרק השידור עצמו. "עד היום ערוץ הספורט הפיק את המשחקים, כעת אנחנו נצטרך להפיק אותם בעצמנו", מסביר פרי, "אבל יש לזה יתרונות עצומים - אנחנו נוכל לשדר את המשחקים בשעות ובימים שאנחנו רוצים, להוסיף שידורים לפני ואחרי המשחק, כי אנחנו לא תלויים ברצועת השידור של הזכיין. לדוגמה, הזכיינים רוצים לשדר את המשחקים המרכזיים בתשע, אבל להביא ילדים בשעה תשע למשחקים זה כמעט בלתי אפשרי. אם אני אקדים משחקים ל־19:30־20:00, זה עוד הכנסות שיעזרו לי לפצות על אובדן ההכנסות של הטלוויזיה. עוד יתרון הוא שיהיה לנו את מאגר המידע של הצופים — אנחנו נוכל לדעת מתי מישהו צפה, כמה צפה, באיזה משחק. החסרון הוא כמובן האתגר הכלכלי שאנחנו נצטרך להתמודד איתו לבד".

וכמה זה יעלה לצרכן? מחיר האפליקציה של הליגה המשודרת בחו"ל, לדוגמה, הוא כ־7 יורו לחודש. אם המחיר בארץ יהיה דומה, משמעות הדבר היא שהליגה תצטרך לגייס למעלה מ־100 אלף מנויים כדי להתקרב לסכומי העתק שהיא קיבלה מערוץ הספורט. הפער הזה מיצר חשש אצל חלק מהגורמים בשוק. גורמים בתחום הביעו תהייה שמא המהלך נעשה רק בניסיון להעלות את התשלום עבור הזכויות, ולשפר עמדות לקראת המשך המשא ומתן. למעשה, גם מנהלת הליגה בכדורגל שקלה ב־2019 להקים פלטפורמת שידור עצמאית, אך לבסוף צ'רלטון, שרוכשת ממנה את הזכויות, הסכימה לתנאי התשלום שדרשה. "הסטרימינג זה העתיד ואנחנו נערכים לכך במלוא הקיטור. עם זאת, אנחנו בקשר מול מספר גופי שידור ולא סוגרים דלת בפני אף זכיין שיתן הצעה ראויה", מצהיר בתגובה פרי.

כך או כך, היום הצופה הוא זה שנפגע. צ'רלטון משלמת כ־117 מיליון שקל לעונה למינהלת הליגה בכדורגל, ובין היתר היא רוכשת גם את הזכות לשדר את המשחקים בסטרימינג, אך מסרבת להשתמש בה. לצ'לרטון פחות חשוב כמה צופים יש למשחק, כיוון שסכומי העתק שמשלמות לה חברות הטלוויזיה - עם או בלי שידורים בסטרימינג - אינם תלויים בכך. הכסף הרב שזורם מצ'לרטון מקטין את הסיכוי שמנהלת הליגה בכדורגל תבחר יום אחד בדרך של פלטפורמת שידורים עצמאית, שתהיה רווחית הרבה פחות. רשות התחרות לא ראתה לנכון להתערב בסוגיה, וטענה שניתן לפתור אותה עם רגולציה מתאימה. עם התפזרות הכנסת, רגולציה כזאת לא נראית באופק.

בארגון היציע, שמייצג אוהדי ספורט רבים, אמרו כי "מדובר בעוול צרכני, חברתי ותרבותי. אנו קוראים לשר התקשורת, שרת הכלכלה ורשות התחרות לפעול למציאת פתרון מיידי לנושא".

תגיות