אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התנגדות לשיקום החאן בעכו: תיירים לפני ערבים חאן א־שוורדה בעכו. התוכנית חותרת לפינוי בהסכמה | צילום: גיל נחושתן

התנגדות לשיקום החאן בעכו: תיירים לפני ערבים

התוכנית לבניית מלון בחאן א־שוורדה בעכו העתיקה נתקלת בהתנגדות של עשרות מתושבי המקום, הטוענים ל"פגיעה במרקם החברתי בשם השימור והפיתוח הכלכלי"

07.11.2022, 06:10 | גיא נרדי

המדינה מעדיפה תיירים על פני התושבים הערבים, כך לפחות נטען בהתנגדות לתוכנית השיקום של חאן א־שוורדה, מבנה החאן הגדול ביותר של עכו העתיקה. התוכנית נדונה בוועדה המחוזית צפון, ואת ההתנגדות הגישו העמותות "במקום" ו"צדק חלוקתי" עבור עשרות מתושבי עכו העתיקה. על פי התוכנית, שהיא יוזמה של החברה לפיתוח עכו העתיקה ועיריית עכו, המבנה העתיק ישוקם, ומעל חלקיו שאינם פונים לים ייבנה מלון. "מדובר בתוכנית נוספת המעודדת ג'נטריפיקציה ופגיעה במרקם החברתי הקיים בשם השימור והפיתוח הכלכלי", נטען בהתנגדות.

חאן א־שוורדה, המכונה גם "חאן הסוחרים", ממוקם בצפון־מזרח עכו העתיקה. החאן הוקם על ידי השליט דאהר אל עומר באמצע המאה ה־18 על חורבות מבנה מנזר או אכסניה. במרכז החאן חצר גדולה שסביבה ארקדה (מסדרון היקפי עם קשתות) המובילה אל חדרים. מבנה הבעלויות במתחם נחלק בין המדינה, רשות הפיתוח, ההקדש המוסלמי "ועד הנאמנים עכו" ואנשים פרטיים. בחלק התחתון של המבנה יש כיום בעלי עסקים קטנים, ובקומות העליונות של המבנה מתגוררות שבע משפחות ערביות.

התוכנית מציעה הסבה של הקומה הקיימת של הביצור ממגורים למלונאות והוספת קומה חלקית למלונאות בצד צפון. קומת מלון תשתרע על האגף הצפוני, המערבי והדרומי, והאגף המזרחי לאורך הים ייוותר ללא תוספת בנייה, כך שיתאפשר מבט לעבר הים והמפרץ מהארקדה של המלון.

התוכנית לא מתעלמת מהמגורים במתחם: "באגף הדרומי בחאן ובקומה א' בשער האריות קיימות היום יחידות מגורים. התוכנית מאפשרת את המשך קיומן ומתירה שימושי מגורים שהיו קיימים לפני אישורה. שימושים אלה יותרו עד אשר יפוגו זכויות הדיירים בנכסים או עד אשר יגיע איתם להסדר יזם המלונאות של יתר אגפי המתחם לפינוי בהסכמה. במקרים אלה המגורים יפונו ויוסבו למלונאות".

בהתנגדות נטען כי "בחאן א־שוורדה פועלים עסקים ומתגוררים אנשים שיכולים ואמורים ליהנות מהתוכנית לפיתוח האתר. אך פרטי התוכנית - המייעדת את המתחם כולו למלונאות, הצופה את תום עידן המגורים במקום, המשרטטת חדרי מלון בחדרים שבהם מתגוררים אנשים ואף מייעדת בתים להריסה (בלי לסמן אותם כך) - מעידים על כך שהפיתוח המתוכנן לא נעשה עבור אותם אנשים וכי הם אמורים להסתפק בזה שאולי התוכנית תייצר עבורם מקומות עבודה".

עוד טוענים התושבים כי "משרדי הממשלה השונים, העירייה והחברה לפיתוח עכו העתיקה, למרות כל ההשקעות לאורך השנים, לא השכילו לפתח את העיר העתיקה עם ועבור התושבים. בריחת התושבים מהעיר העתיקה פוגעת קודם כל בהם (מוותרים על נכסים רגע לפני שערכם מרקיע שחקים), אך היא פוגעת גם בניסיונות להפוך את העיר העתיקה למוקד תיירות עשיר ומגוון".

הצעתם היא לקדם פחות תיירות ויותר מגורים: "בנייה חדשה על גבי מבנה החאן ההיסטורי לא חייבת לשמש את כלכלת התיירות בלבד. בנייה חדשה כזו יכולה לשמש לפיתוח דיור ציבורי, דירות להשכרה ארוכת טווח ודיור בהישג יד לצעירי עכו".

מעיריית עכו נמסר: "מדובר בפרויקט של משרד התיירות שרק מיטיב עם תושבי העיר העתיקה. במשך שנים פועלים העירייה ומשרדי הממשלה בפיתוח וקידום התיירות בעיר העתיקה וזאת תוך שמירה על המרקם הייחודי של העיר, המשלב מגורים לצד פעילות תיירותית. התיירות בעיר העתיקה הביאה לשגשוג של התושבים המקומיים המשולבים בה באופן האותנטי ביותר. וכמו בכל מקום בעולם, התיירות מביאה תעסוקה וכלכלה".

ממשרד התיירות נמסר: "מנכ"ל החברה לפיתוח עכו העתיקה ונצרת נפגש פעמיים עם המתנגדים, והוא סמוך ובטוח שיגיעו להסכמות. אין מדובר בפינוי תושבים, למעט פלישות, אלא בבנייה של קומה נוספת בחאן קיים, שהחברה, במימון המדינה, שיפצה ושיקמה לפני שנים ספורות, לאחר שהיה מוזנח והיווה כר לפשיעה. המלון תוכנן כך שכל השירותים הנלווים יסופקו על ידי קומת המסחר, שמנוהלת בידי התושבים המקומיים ותתרום לפרנסתם".

תגיות