אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אין אשמה בלהידבק בווירוס הפפילומה, זה נורמלי, זה אנושי" ד"ר גבי הרן, גניקולוג ואונקולוג בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק וסגן מנהל האגף לנשים ויולדות | אסיא מדיקל

"אין אשמה בלהידבק בווירוס הפפילומה, זה נורמלי, זה אנושי"

"כמעט כל מי שמקיים יחסי מין עם יותר מפרטנר אחד ידבק בפפילומה, גם נשים וגם גברים", אומר הגניקולוג והאונקולוג ד"ר גבי הרן, "כעשרה אחוזים מהנדבקים ידבקו בגרסה אלימה יותר של הווירוס ועשויים לפתח תאים טרום סרטניים ואפילו לחלות בסרטן. לכן חשוב שכלל הנשים והגברים יתחסנו נגד נגיף הפפילומה".

21.05.2023, 19:46 | בשיתוף Duns Medical

"ב 2002 התפרסם על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) מאמר שצפה כי בעשור הנוכחי נגיע לכ - 15 מיליון חולי סרטן בשנה, כאשר בין שני שליש לחצי מהמחלות ניתנות למניעה על ידי שינוי אורח החיים וחיסונים, בדגש על חיסון נגד פפילומה", מספר ד"ר גבי הרן, מנהל יחידה גניקולוגיה אונקולוגית בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק, וסגן מנהל האגף לנשים ויולדות, "התחזית הייתה נכונה, הגענו ל 15 מיליון חולי סרטן בשנה, אולם המודעות לחשיבות של החיסון נגד פפילומה עוד לא במקום שהיא צריכה להיות. בעתיד הלא רחוק כול מי שיכול יתחסן בחיסון הקיים נגד הנגיף, ויחד עם בדיקות הסקר להימצאות פפילומה, אנחנו צפויים להעלים לחלוטין את סרטן צוואר הרחם והסרטנים האחרים שנגרמים על ידי הנגיף כבר בעשורים הקרובים. הסרטן הזה יכול להיכחד מהעולם ומוטב שעה אחת קודם".

ד"ר גבי הרן, גניקולוג ואונקולוג בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק וסגן מנהל האגף לנשים ויולדות, אסיא מדיקל ד"ר גבי הרן, גניקולוג ואונקולוג בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק וסגן מנהל האגף לנשים ויולדות | אסיא מדיקל ד"ר גבי הרן, גניקולוג ואונקולוג בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק וסגן מנהל האגף לנשים ויולדות, אסיא מדיקל

החיסון לפפילומה הוא חיסון שמגן כנגד מספר סרטנים: סרטן צוואר הרחם, סרטן הנרתיק, סרטן הפות, סרטן פי הטבעת, סרטן הפין, סרטן הלוע, הוא פועל נגד ממצאים טרום סרטניים ויבלות של וירוס הפפילומה, ומגן על גברים מפני ירידה בספירת הזרע שנגרמת מווירוס הפפילומה. החיסון שניתן מכיל הגנה מפני 9 זנים של וירוס הפפילומה שאחראים על 90% ממקרי הסרטן הקשורים לווירוס. החיסון ניתן החל מגיל 9 ונכון להיום, בלפחות 50 מדינות בעולם, כולל ישראל, אין מגבלת גיל עליונה. החיסון מיועד לנשים ולגברים כאחד, "כל הרעיון של החיסון הזה הוא למנוע את הסיכוי להתפתחות תאים טרום סרטניים או סרטן של נגיף הפפילומה אשר מועבר אלינו באמצעות מגע מיני", מסביר ד"ר הרן, "אם אנחנו שואלים כמה נדבקו במהלך חייהם בווירוס, התשובה היא שנדיר שלא נידבק. במעל ל – 90% מהמקרים אנשים שנדבקו בווירוס לא ירגישו ולא ידעו בכלל שהם נדבקו וזה יעבור להם מבלי ששמו לב. אולם, ישנם כעשרה אחוזים שעלולים לפתח ממצאים יבלתיים, או טרום סרטניים או סרטניים".

לדברי ד"ר הרן, אחת הבעיות המרכזיות היא שבמקרים רבים הווירוס מתפתח ללא תסמינים ולכן יש חשיבות גדולה לערוך בדיקות סקר אצל הרופא המטפל, "נשים צריכות לבצע בדיקות סקר לגילוי מוקדם כך שגם אם אין להן סימנים והן א-תסמיניות, בדיקת הסקר יכולה לייצר גילוי מוקדם. אישה שנמצא אצלה וירוס פפילומה או תאים חריגים שנשרו מצוואר הרחם, תופנה לבדיקה שנקראת קולפוסקופיה – בדיקה שבה מסתכלים על שפתיי הפות, על הנרתיק ובמיוחד על צוואר הרחם, ומחפשים לזהות את הנזקים שווירוס הפפילומה עושה. במידה וישנם ממצאים חריגים אנחנו ניקח ביופסיה כאשר לפעמים יש צורך לבצע ניתוחון כריתת לולאה של 'אזור המעבר' בהרדמה מקומית או כללית, וזאת בכדי לבצע אבחון וטיפול בנגעים טרום סרטניים או סרטניים". ד"ר הרן ממליץ לכלל הנשים לבצע את בדיקת הסקר וממליץ לגברים ולנשים, ללא הבדל, לחסן את עצמם בחיסון נגד הנגיף, "לא משנה מה נטייתה המינית של אישה, או סוג יחסי המין מהם היא נהנית, בדיקת הסקר מומלצת לכל הנשים והחיסון מומלץ לנשים וגברים כאחד. במקרה של גברים מדובר במצב מורכב יותר מאחר שלנשים יש גניקולוג שיכול לטפל בנושא, בעוד גברים צריכים לקבל הפניה מרופא המשפחה אשר הוא זה שיפנה אותם הלאה לבדיקות הנדרשות. גברים לא יכולים לדעת שהם נדבקו אלא אם מופיע נגע או תסמינים חריגים כמו דימום רקטלי, דימום אוראלי, נחירות חדשות, צרידות חדשה, או הסימפטום המוכר של יבלות שיכולות להופיע על איבר המין. היבלות הינן קוסמטיות בלבד ואינן מתפתחות לסרטן, אבל מדי שנה נדבקים 32 מיליון איש שסובלים מיבלות מגרדות, מציקות, אשר גורמות לבעיה בקיום יחסי מין ועדיף מאוד להימנע מהן".

מי בסיכון?

כאמור, כמעט כל מי שקיים או מקיים יחסי מין עם יותר מפרטנר אחד או אחת ידבק ואף יעביר הלאה את ווירוס הפפילומה, "צריך להגיד: להידבק בווירוס זה נורמלי, זה אנושי, כ – 90% מהאוכלוסייה נדבקת", אומר ד"ר הרן, תוך שהוא מסביר כי הדרך הטובה ביותר למנוע את התפתחות הנגיף למסוכן היא באמצעות החיסון, "לא צריך לפחד מההדבקה, אלא להתחסן, כדי לא להידבק בזנים האלימים, ולהיבדק בבדיקות הסקר כדי שאם כבר נדבקים אז מזהים בזמן ועוצרים את היכולת של הסרטן להתפתח".

כול אדם יכול להידבק בזנים המסוכנים של הווירוס, אך יש כאלה שנקודת הפתיחה שלהם מצריכה רגישות יתר מצידם ומצד הרופא המטפל. אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה יחסית נמצאים בסיכון גבוה יותר. הדבר נכון גם לאנשים שעברו השתלות איברים, אנשים בעלי עודף משקל - שאצלם האבחון מתבצע לרוב באיחור כאשר הם כבר מגיעים למצב רפואי של מחלת הסרטן, וגם בקרב קהילת הטרנסקסואליים שמגיעים פעמים רבות במצב של סרטן צוואר הרחם בגלל חרדה מתגובת הרופא, "סרטן צוואר רחם מתפתח מאוד לאט וגילוי מוקדם שלו יכול להביא לריפוי בפעולות קטנות מאוד", מסביר ד"ר הרן, "לאחר הגילוי של הסרטן ניתן להגיע לריפוי אצל חלק מהנשים על ידי כריתת הלולאה בלבד, או רק כריתת צוואר רחם מבלי למנוע מהאישה להיכנס להיריון בהמשך. חלק מהנשים שיתגלו בשלב מאוחר יחסית יצטרכו להגיע לניתוח של כריתת רחם, ומחצית מהנשים שלא הצליחו להגיע לגילוי מוקדם, יצטרכו גם טיפולי קרינה וכימותרפיה – ואת זה גילוי מוקדם אמור למנוע".

לדברי ד"ר הרן, ניתן להידבק שוב ושוב בווירוס הפפילומה ובזנים שונים שלו. בקרב כ - 50% מהאנשים הווירוס יעלם בתוך כשנה, תוך כשנתיים כ - 80% מהאנשים שנדבקו יפתרו מהנגיף, ולאחר שלש שנים – כ – 90% מהאנשים שנדבקו אמורים להירפא עצמאית, כאשר במקרים רבים נשאות הווירוס היא ללא סימפטומים. לדברי ד"ר הרן, לעיתים ישנם סימפטומים, כמו במקרה שבו ישנו דימום בעת יחסי מין מה שמצריך בדיקת קולוסקופיה כדי לוודא שאין ממצאים סרטניים.

אז מה צריך לעשות נגד הווירוס?

החיסון נגד פפילומה קיים כבר 17 שנים והקהילה הרפואית מעודדת את השימוש בו, "זה החיסון היחידי בעולם שה WHO מגדיר כבטוח באופן קיצוני ועד כה ניתנו כ - 300 מיליון חיסונים בכל רחבי העולם", אומר ד"ר הרן, "מבחינת תוקף, הרי שהוא תקף ללפחות 17 שנים, המועד בו התחילו להשתמש בו, ואנחנו רואים את היעילות שלו גם היום אחרי 17 שנים". ד"ר הרן מספר כי בתחילה היו חששות לגבי החיסון ואף הופצו לגביו שמועות כי הוא פוגע בפוריות ובמערכת החיסון, אך לדבריו הטענות הופרכו על ידי ארגון הבריאות העולמי, "קונדום לא מונע את ההידבקות באופן ודאי ולמעשה הוא מונע הידבקות רק ב 70%, כך שסביר שתידבקו, ולכן חשוב מאוד לקבל מידע מוסמך ולבצע כמה פעולות כדי למנוע התפתחות של מחלה מסוכנת", מסביר ד"ר הרן, שמספק מספר הנחיות רפואיות חשובות שיכולים לסייע בהפחתת הסיכון למחלה קשה, "בתור התחלה, תתחסנו, החיסון בטוח ויעיל. לנשים אני ממליץ להיבדק אחת לשלש שנים אצל גניקולוג, לבצע בדיקת PAP ולבצע בדיקות סקר. במידת הצורך, יש לגשת למומחי צוואר רחם מיומנים. אל תתעלמו מנגעים או פצעים באזור איברי המין שאינם עוברים. יש גם אלמנטים הומאופתיים שעוזרים להיפתר מהווירוס, כמו פפילוקר, שהעיקרון עליו הם עובדים הוא חיזוק האוכלוסייה החיידקית הטובה של הנרתיק כדי לייצר שכבת הגנה טובה נגד פפילומה. ככלל, תהיו ערניים ותבצעו את החיסונים והבדיקות הנדרשות ובכך תמנעו מעצמכם מחלות שניתן למנוע אותן"

כל המידע המוצג בזירת "דנס מדיקל" הינו לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים ואינו נועד בשום מקרה לשמש כתחליף לייעוץ רפואי או חוות דעת רפואית או כהמלצה מבעלי מקצוע בתחום הרפואה. השימוש במידע המסופק בזירת "דנס מדיקל" הוא באחריותם הבלעדית והמלאה של הגולשים. בכל עניין רפואי מומלץ לפנות לאיש מקצוע מוסמך.


תגיות