אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יאנדקס מעלה הילוך במאמץ למכור את פעילות יאנגו ישראל יאנגו ישראל, חברה־בת של יאנדקס. מפעילה בין היתר שירותי מוניות ומשלוחים של מוצרי צריכה | צילום: דנה קופל

בלעדי

יאנדקס מעלה הילוך במאמץ למכור את פעילות יאנגו ישראל

בין המתעניינים המפתיעים ברכישת חברת שירותי הנסיעה והמשלוחים גם בעלי בית"ר ירושלים ברק אברמוב. מכירת מותגי יאנגו לגורם ישראלי תנתק את החברה מהזיהוי המכביד עם רוסיה ותקל עליה בתחרות מול חברות ישראליות

10.08.2023, 06:11 | סופי שולמן

הממשל הרוסי מנסה להדק את אחיזתו בחברת יאנגו וזו מנסה לברוח באמצעות מכירתה לגורם ישראלי. ל"כלכליסט" נודע כי על רקע הציפייה למעורבות ההולכת וגדלה של הממשל הרוסי במידע של לקוחות יאנגו, התנהלו באחרונה מגעים עם איש העסקים ברק אברמוב, הבעלים של קבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים ושותף ברשתות של מסעדות בהן ג'פניקה ושיפודי ציפורה. המגעים עם אברמוב לא הבשילו לכדי עסקה, אך בסביבת יאנגו מציינים כי יש עוד מספר גורמים עסקיים שמנהלים משא ומתן לרכישת החברה. עד היום הכחישו ביאנדקס את התוכניות למכור את פעילויות יאנגו בישראל. מכירת מותגי יאנגו לגורם ישראלי תנתק את החברה מהזיהוי עם רוסיה ותקל עליה בתחרות מול מותגים ישראליים.

תחת המותג יאנגו פועלים היום שירות מוניות, שירות השכרת קורקינטים שנרכש מחברת ווינד (wind) וכן שירות משלוחי מוצרי צריכה יאנגו דלי. יאנגו ישראל מעסיקה כ־400 עובדים, לא כולל השליחים של יאנגו דלי ועל פי הערכות שירות המוניות עבר באחרונה ל־EBITDA (רווח לפני מס והפחתות) חיובי. זאת לאחר שנערכו מהלכים לשיפור הרווחיות לקראת עסקה אפשרית ובהם ביטול בונוסים מוגדלים לנהגים והקטנת היקף העבודה עם מאגדי נהגים, שכרוכים בתשלום דמי תיווך גבוהים, כך נודע ל"כלכליסט".

לפי יאנגו, היא עובדת כיום עם 5,500 נהגים, אשר רובם עובדים במקביל גם עם אפליקציית גט ויש לה 150 אלף לקוחות שמשתמשים באפליקציה באופן פעיל וקבוע. השירות של יאנגו פועל היום בכל הערים בישראל חוץ מאילת. עם זאת, בענף התחבורה הופתעו לאחר שיאנגו לא ניגשה למכרז המוניות האחרון בנתב"ג והיו מי שפירשו כי יאנגו כמו אובר, שהפסיקה את פעילותה בישראל באחרונה, שוקלת את המשך צעדיה בישראל. בסביבת יאנגו מסבירים את ההחלטה לא להשתתף במכרז של שירותי המונית בנתב"ג בדרישות הגבוהות שלו בתחום התפעול שיאלצו את החברה להקים מערך נרחב של שירות לקוחות, סדרנים ותמיכה. על אף האמור, גורמים המקורבים ליאנגו לא פוסלים אפשרות שהיא בכל זאת תתמודד במכרז זה בהמשך.

כל הפעילויות נמצאות כעת על המדף, כאשר שווי העסקה עשוי להגיע ליותר מחצי מיליארד שקל. שווי הפעילות של יאנגו דלי מוערך ב־100 מיליון דולר, העסקה לרכישת הפעילות של ווינד לבדה הוערכה בעבר ב־30-20 מיליון דולר והשווי האחרון של המתחרה גט היה 258 מיליון דולר, לפי הרישום בספרים של אחת הקרנות המושקעות בה.

יאנגו היא חברה בת של יאנדקס, שמכונה לעתים "גוגל הרוסית", שנכנסה לישראל לפני חמש שנים ומאז מרחיבה את פעילותה במדינה. ההתרחבות הגיעה במקביל למעברו של מייסד החברה ומי שהיה המנכ"ל שלה עד לפני שנה, ארקדי וולוז' לישראל. וולוז' קיבל אזרחות ישראלית במסגרת חוק השבות ב־2017 והוא היה לאורך השנים המוח הטכנולוגי של יאנדקס ואחראי על הפיתוח שלה מחוץ לגבולות רוסיה.

מעבר לפעילויות המאוגדות תחת המותג יאנגו, יש ליאנדקס גם פעילות פיתוח בישראל שליבתה היא פיתוח רכב אוטונומי ומתן שירותי ענן "יאנדקס קלאוד". יאנדקס מחזיקה ברישיון של משרד התחבורה לביצוע פיילוט ברכב האוטונומי פרי פיתוחה וניתן לראות אותו נוסע לעתים ברחבי גוש דן. כמו כן היא מנהלת פעילות נוספת בשם פרקטיקום להכשרת אנשי הייטק. משרדי החברה נמצאים היום במגדלי אלון בתל אביב, אך חרף התרחבותה בישראל, היא לא מצליחה להיפטר מהצל של היותה חברה רוסית והחשש שנתונים שנאגרים אצלה עלולים להגיע לשלטונות רוסיה.

בנוסף, יאנדקס על כל מותגיה סובלת בשנים האחרונות מתחלופת מנהלים גבוהה. כך למשל, מנכ"לית יאנגו דלי נועה ויצמן־הלוי עזבה בתוך חודשים ספורים לאחר מינויה בפברואר 2022. בספטמבר עזב יוחאי עבאדי, מנכ"ל יאנגו ישראל לאחר שנתיים בתפקיד. במרץ 2022 התפטר גם יובל קינן, ששימש כמנכ"ל יאנדקס ישראל ארבעה חודשים בלבד.

ביום שלישי נחשף ברוסיה כי החל מ־1 בספטמבר ייכנס במדינה לתוקף חוק חדש שיאפשר לשירותי הביטחון המקומיים גישה רציפה, 24 שעות ביממה, למאגרי המידע של יאנדקס. אף שמדובר בחוק שנחתם על ידי ראש ממשלת רוסיה, הוא צפוי לחול גם על הנתונים של המשתמשים בשירותים של יאנגו מחוץ למדינה, שפועלת ב־14 מדינות, ובתוך כך גם בישראל.

ביאנגו ישראל מתעקשים כי בניגוד לנתוני המשתמשים ברוסיה שנשמרים על השרתים במדינה, נתוני המשתמשים הישראלים יושבים מחוץ לרוסיה, חלקם בישראל וחלקם בהולנד. ביאנגו ברוסיה דווקא אומרים כי מאז פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה כל הנתונים הועברו לרוסיה והחברה הפסיקה להשתמש בדאטה סנטר בפינלנד, בו אוחסנו גם נתוני המשתמשים הישראליים. כמו כן, מציינים עובדי החברה ברוסיה כי העובדה שניתן להזמין מונית באפליקציה של יאנגו בכל אתר בו היא פועלת בעולם, מלמדת על כך שניתן גם לגשת לכל הנתונים ממרכז אחד.

ביאנגו ישראל הכחישו בתוקף את האפשרות של העברת מידע על המשתמשים הישראלים ל־FSB, שהוא הגלגול המודרני של הק.ג.ב הידוע לשמצה. "לרגולציה הרוסית אין השפעה או יכולת להשפיע על פעילותה הבינלאומית של יאנגו בכלל ושל יאנגו בישראל בפרט, שהיא חברה ישראלית. יאנגו ישראל פועלת על פי סטנדרט אבטחת הפרטיות הגבוה בעולם, על פי פרוטוקול GDPR העולה על התקן הישראלי. אין מידע על לקוחות המועבר לרשויות הרוסיות".

עם זאת, הרגולטורים שאחראים על פרטיות ומידע בפינלנד ובנורבגיה, שגם שם פועלת יאנגו, יצאו בהצהרות חריפות וחד־משמעיות בעקבות החוק החדש ברוסיה. הרגולטורים הכריזו כי הם אוסרים על יאנדקס להעביר כל מידע על לקוחות יאנגו. בעבר בית המשפט במוסקבה כבר קנס את יאנדקס מספר פעמים על שסירבה להעביר מידע על משתמשיה ל־FSB חרף דרישתו.

העברת המטה של יאנדקס לישראל

יאנדקס מנסה להיפטר עוד לפני פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, מהזיהוי הרוסי ומן המעורבות של השלטונות בנעשה בחברה, אך מתקשה בכך. היא אמנם רשומה כחברה הולנדית, אך בעבר היתה בה מניית זהב לקרמלין שבעקבות מאמציו של וולוז' הומרה למעין קרן שמיוצגת בדירקטוריון החברה על ידי אנשי הממשל המרכזי. בשנה שעברה, לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, וולוז' רצה להעביר את המטה של יאנדקס לישראל ואף פנה למשרד הפנים, אז תחת השרה איילת שקד, בבקשה לאפשר לעובדי החברה מרוסיה לעבור לישראל על בסיס אשרות עבודה מיוחדות.

על פי הערכות, יותר מ־10% מ־18 אלף העובדים של יאנדקס כבר נמלטו מרוסיה, כאשר חלק מבכיריה, בהם מנכ"לית לשעבר של החברה, סמנכ"לית משאבי האנוש וכן מנכ"ל יאנגו דלי ברוסיה, עלו לישראל מתוקף חוק השבות.

בינתיים וולוז' מנסה לנתק את עצמו גם באופן אישי מכל קשר לרוסיה ומחק בימים האחרונים באתר האישי שלו כל אזכור למדינה מהביוגרפיה. מעתה הוא מגדיר את עצמו כ"יזם ישראל שנולד בקזחסטן". וולוז' לא מחזיק היום בתפקידים רשמיים ביאנדקס בעקבות כניסתו לרשימת אנשי העסקים הרוסיים שנמצאים תחת סנקציות של האיחוד האירופי בשנה שעברה, אך הוא עדיין בעל מניות גדול בה. עם תחילת הפלישה הרוסית נכנס תחת סנקציות גם מנכ”ל הפעילות הרוסית של יאנדקס טיגראן חודוורדיאן.

ערב הפלישה הרוסית נסחרה יאנדקס בשווי של 32 מיליארד דולר בנאסד"ק, אלא שהמסחר הופסק כחלק מהסנקציות נגד רוסיה. באחרונה פירסמה בורסת נאסד"ק כי תאפשר ליאנדקס לחזור להיסחר במידה ותציג תוכנית עסקית שתנתק אותה מרוסיה. כחלק מהתוכנית מנסה וולוז' למכור את הפעילות ברוסיה לאחד האוליגרכים שמקורבים יותר לפוטין ולשמור לעצמו את החלק הבינלאומי של יאנדקס. בין המתעניינים ברכישת הנתח הרוסי של הפעילות הופיע בתקשורת הרוסית גם שמו של האוליגרך שמתגורר חלק מהזמן בישראל - רומן אברמוביץ'.

מיאנגו ישראל נמסר בתגובה: "החברה צומחת ומצליחה מאוד בישראל והפכה לאחד השחקנים המרכזיים בשווקים שונים. באופן טבעי, כחלק מהצמיחה הזו אנחנו דנים מעת לכת עם חברות ישראליות אחרות על שיתופי פעולה מקצועיים. לא מתקיים היום משא ומתן עם ברק אברמוב".


תגיות