אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חודש שני ברציפות שמור גמל, המגייסת הגדולה בשוק, עברה לפדיונות | צילומים: אוראל כהן , רויטרס

חודש שני ברציפות שמור גמל, המגייסת הגדולה בשוק, עברה לפדיונות

המגייסת הגדולה בענף, מור גמל ופנסיה, מצגה חריקות עם ניודים שליליים מקופות הגמל שלה, ומיטב נושפת בעורפה; מור איבדה למתחרים באוקטובר 90 מיליון שקל, אך היא עדיין המגייסת הגדולה ב־2023

23.11.2023, 06:02 | אלמוג עזר

המגייסת הגדולה בענף הגמל, מור גמל ופנסיה, מציגה חודש שני ברציפות של ניודים שליליים ובשוק תוהים אם בקרוב יתפוס את מקומה כוכב אחר. בחודש אוקטובר בלטו בגיוסים בענף הגמל ילין לפידות, שהעבירה מהמתחרים מיליארד שקל, אנליסט (900 מיליון שקל) ומיטב (800 מיליון שקל).

מור גמל ופנסיה איבדה למתחרים 90 מיליון שקל, לאחר שבספטמבר איבדה 130 מיליון שקל. אמנם לא מדובר בסכומים גדולים בהשוואה להיקף הנכסים שמנוהלים בענף, 682 מיליארד שקל, אולם הדבר בולט בשל העובדה שעד ספטמבר מור גייסה כספים בהיקפים אדירים. ב־2021 היא העבירה מהמתחרים 12.9 מיליארד שקל וב־2022 הציגה שיא העברות של 21.5 מיליארד שקל.

גם מתחילת 2023 מור עומדת בראש, עם גיוסים של 7.8 מיליארד שקל, אבל חברת הגמל של מיטב מצמצמת את הפער, עם ניודים של 7.2 מיליארד שקל. החודשיים האחרונים מעידים שמכונת הגיוסים המשומנת של מור לכל הפחות חורקת.

שוק הגמל רווי מפיצים ואינטרסים, ופועלים בו סוכני ביטוח בענף ויועצים פנסיונים שמחפשים את הכוכב החדש. חולשה חודשית של מור עשויה להעיד כי הסוכנויות הגדולות ששולטות בשוק מפנות לה עורף. "מוצר גמל השתלמות הוא פשוט ולכן קל יחסית למעבר", מסבירה דמות בכירה מאוד בענף הגמל.

לדבריה, "מור עבר ממצב בו גייס מיליארדים מהמתחרים למצב בו הוא מאבד לקוחות באופן מהיר במיוחד. הסוכנים מאמינים שמור לא יצליח לשחזר את התוצאות שלו עכשיו,כ שהוא גדול כל כך".

בשלוש השנים האחרונות, קרן ההשתלמות במסלול הכללי של מור מובילה את התשואות, לאחר שעלתה כ־20% לעומת תשואה ממוצעת של 16.3% בענף. מתחילת השנה עלתה הקרן ב־4%, לעומת ממוצע של 3.6%. את השקעות מור גמל ופנסיה מנהל אורי קרן, שמחזיק ב־9% בחברת הגמל. "בעבר לקח לסוכן ולמפיץ שנה להתרגל למכור משהו חדש. בשנים האחרונות זמן לקיחת ההחלטות הצטמצם.

"היום התהליך ברובו הגדול דיגיטלי וגם אופי הסוכנים השתנה. השינויים יותר מהירים, מספיק מספר חודשים שבהם תגמגם בתוצאות, על מנת שהסוכנים כבר יבחרו מתחרה אחר. הסוכנים מוכרים את מה שקל למכור. לא בטוח שזה טוב לחוסך", מוסיף הבכיר.

שני הגופים שכאמור נהנים מגאות בגיוסים הם ילין לפידות ואנליסט. שני הגופים הללו, בעזרת חשיפה גבוהה יחסית למניות הצליחו להשיג תשואה גבוהה השנה בענף הגמל יחסית למתחרים.

מתחילת השנה עלתה קרנות ההשתלמות שמנהלים ילין לפידות ואנליסט במסלול הכללי ב־5.8% וב־5.2% בהתאמה. בהתאם שני הגופים גייסו מתחילת השנה יותר מ־3 מיליארד שקל.

"הרבה אנשים שמו הרבה כסף במור והם רוצים לפזר את הנכסים שלהם כי פתאום הם נתפסים כגוף ככל הגופים. הלקוחות אוהבים לראות תשואה גבוהה לאורך חתכי זמן משתנים. לכן אנליסט וילין לפידות מככבים השנה. מי שלא טוב בתשואות צריך להכניס את היד לכיס, כלומר להוריד דמי ניהול ולא כל החברות היום מוכנות לכך", מסביר בעל סוכנות גדולה בענף הגמל ומוסיף כי סוכנויות מדרגות היום את המוסדיים לפי מספר פרמטרים כמו תשואה, יכולת ואופן קבלת החלטות לצד מחיר.

הגוף הגדול ביותר בענף הגמל בעשור האחרון הוא אלטשולר שחם. חברת הגמל של בית ההשקעות ניהלה בשיא, באוקטובר 2021, סכום של 215 מיליארד שקל, שהיוו 33% מענף הגמל כולו.

אולם אז החלו התשואות שהשיג אלטשולר שחם לרדת בחדות, מה שהביא לזליגת כספים אדירה. היום אלטשולר שחם גמל ופנסיה מנהל 125 מיליארד שקל, שמהווים 18% מענף הגמל. זה הסכום הנמוך ביותר שניהל מאז יולי 2020.

אלטשולר שחם עדיין מאבד יותר ממיליארד שקל כל חודש, אם כי בכירים באלטשולר שחם מעודדים מכך שהיקף זליגת הכסף התייצב על בין מיליארד ל־2 מיליארד שקל בחודש.

זאת, לעומת 2022, במהלכה איבד בממוצע 4 מיליארד שקל בחודש. לשם השוואה, אלטשולר שחם איבד נכסים בהיקף של 90 מיליארד שקל ‑ יותר מהיקף הנכסים של החברה השנייה בגודלה בענף הגמל, מיטב.

תגיות