אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עלייה בקצב האינפלציה בבריטניה - קפץ בספטמבר ל-10.1% שוק בלונדון | צילום: AFP

עלייה בקצב האינפלציה בבריטניה - קפץ בספטמבר ל-10.1%

הנתון השנתי של מדד המחירים היה גבוה מעט מהתחזיות שעמדו על 10%, ובהמשך לעלייה של 9.9% בחודש אוגוסט; בחישוב חודשי טיפס המדד ב-0.5%, מול תחזיות לעלייה של 0.4%; לפי סקר שפורסם היום בבריטניה, מעל חצי מהתושבים מצמצמים בחשמל, בחימום ובמים חמים

19.10.2022, 09:04 | מיקי גרינפלד

האינפלציה ממשיכה להכות בבריטניה, והיא רק מתגברת: מדד המחירים לצרכן עמד בספטמבר על 10.1% (שיא של 40 שנה), בהמשך לעלייה של 9.9% באוגוסט - הנתון היה גבוה מעט מהתחזיות, שעמדו על פלוס 10%. בחישוב חודשי טיפס המדד ב-0.5%, מול תחזיות לעלייה של 0.4%.

מדד הליבה של המחירים (ללא אנרגיה ומזון) קפץ ב-6.5% בחישוב שנתי - התחזיות עמדו על 6.4%. העלייה החודשית של מדד הליבה עמדה על 0.6%, כאשר התחזיות עמדו על 0.5%.

הסקטורים עם התרומה העיקרית לעלייה במדד המחירים הם מחירי בתים ומחירי שירותים למגורים (גז, חשמל ועוד). לאחר מכן מחירי המזון והמשקאות האלכוהוליים - סקטור שעקף במקום השני את מחירי התחבורה.

מחירי המזון והמשקאות הלא אלכוהוליים טיפסו ב-14.6%, העלייה החדה ביותר בסקטור מאז אפריל 1980 ובהמשך לעלייה של 13.6% באוגוסט. זהו חודש 14 ברציפות של עלייה בסקטור, מאז יולי 2021.

לנוכח יוקר המחיה הגבוה במדינה, לפי סקר שפרסם היום הארגון הקמעונאי Trades Union Congress, אחד מכל שבעה תושבים בבריטניה מדלג על ארוחות בניסיון לצמצם את ההוצאה שלו - מעל מחצית מהתשובים מצמצמים בחימום, בחשמל ובמים חמים.

הבנק המרכזי של אנגליה, בראשות המושל אנדרו ביילי, מנהל מאבק עיקש נגד האינפלציה באמצעות שרשרת של העלאות ריבית - ב-22 בספטמבר העלה הבנק בפעם השביעית ברציפות את הריבית, ב-50 נקודות בסיס (0.50%) ל-2.25% - הרמה הגבוהה ביותר מאז 2008.

זו גם היתה הפעם השנייה שבה הבנק ביצע העלאה של 50 נקודות, בהמשך להודעה דומה באוגוסט. הפעם הקודמת שהבנק העלה ריבית בשיעור של 50 נקודות בסיס היתה ב-1995, אז עוד היה בשליטה בשליטה של משרד האוצר. שנתיים מאוחר יותר, ב-1997, קיבל הבנק מעמד עצמאי ונותק מהשליטה של ממשלת אנגליה, ומאז לא בוצעה העלאה בסדר גודל כזה.

בהודעה של ספטמבר הודיע הבנק גם על תוכנית חריפה לצמצום המאזן באמצעות מכירת אג"ח - מהלך שנבלם בעקבות התוכנית הכושלת לקיצוץ מסים, שאילצה את הבנק לחזור לרכוש אג"ח בניסיון לבלום את עליית התשואות המהירה.

בלחץ ציבורי ולנוכח תגובה קשה של השווקים בלית ברירה, ממשלת אנגליה חזרה בה מהתוכנית (וראש הממשלה טראס החליפה את שר האוצר). אתמול עדכן הבנק כי בניגוד לספקולציות שעלו בתקשורת, בכוונתו להוציא לפועל את התוכנית- מכירת אג"ח בהיקף של 80 מיליארד פאונד החל מ-1 בנובמבר. המכירות יחלו לאחר שהממשלה תפרסם את התוכנית שלה לצמצום החוב, בסוף החודש הנוכחי.

תגיות