אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלי גבאי: "המדינה חייבת להכניס יותר מ-100 אלף עובדים מבחוץ לענף הבנייה" אלי גבאי מבעלי קבוצת גבאי | צילום: יח"צ

אלי גבאי: "המדינה חייבת להכניס יותר מ-100 אלף עובדים מבחוץ לענף הבנייה"

אחד מבעלי קבוצת גבאי, מסכם חצי שנה של מלחמה בענף הנדל"ן: "רואים עלייה בביקושים ובמיוחד באשקלון", אך מזהיר מפני מגמה מדאיגה: "חסרות ידיים עובדות, אם המחסור לא יושלם, יירשמו עליות מחירים ועיכובים. במצב של מלחמה ממושכת, שחקנים קטנים מדי וממונפים נמצאים בסכנה"

27.03.2024, 13:46 | בשיתוף מערכת duns 100

המלחמה שפרצה בהפתעה ב-7 באוקטובר, נמשכת כבר קרוב לחצי שנה, והסוף עוד לא נראה באופק. הלחימה ברצועת עזה נמשכת, כאשר ארגוני הטרור עדיין מחזיקים בחטופים. בצפון, עדיין לא ברור אם המצב יסלים למלחמה עצימה יותר מול חיזבאללה - וזירות נוספות עלולות להתחמם אף הן. אחד הענפים שהושפעו בעקבות המלחמה הוא ענף הנדל"ן, שעובר שינויים משמעותיים בחצי השנה האחרונה. תפסנו את אלי גבאי, מבעלי קבוצת גבאי, לשיחה על השינויים והטלטלות שעברו על הקבוצה ועל הענף בכלל, בחודשים האחרונים.

אלי גבאי. "בכל אתרי הבנייה שלנו מתקיימת עבודה"  , צילום: יח"צ אלי גבאי. "בכל אתרי הבנייה שלנו מתקיימת עבודה" | צילום: יח"צ אלי גבאי. "בכל אתרי הבנייה שלנו מתקיימת עבודה"  , צילום: יח"צ

"תחילת המלחמה תפסה אותנו במהלך פרויקטים באזורי הלחימה, במיוחד באשקלון, עם למעלה מ-500 יחידות דיור שהיו בביצוע לקראת סיום, חלק בשכונת ברנע וחלק בעיר היין באשקלון", מסביר אלי גבאי. "בתחילה, כמו כולם, זה יצר פאניקה מסוימת. היה קיפאון גם מבחינת ביצוע בפרויקטים וגם מבחינת מכירות. הראש של כולם לא היה במקום כמה שבועות והשוק קיבל סוג של זעזוע".

"למשל בתל אביב, חלק מהפרויקטים עצרו למשך חודש. אבל מיד אחרי זה חזרו לעבוד. גם בערים אחרות חזרנו לעבוד. כיום בכל אתרי הבנייה שלנו יש עבודה. אפשר לומר שלמרות המצב, הרגשנו שדי מהר, אחרי חודש או חודשיים, הפרויקטים חזרו לביצוע אינטנסיבי וכך גם המכירות. אנחנו רואים שדווקא עכשיו מתחילים להיות ביקושים, כי אנשים שעמדו על הגדר כן נכנסו לשוק. יש שינוי משמעותי", הוא מוסיף.

הדמיית פרויקט עיר היין אשקלון, צילום: יח"צ הדמיית פרויקט עיר היין אשקלון | צילום: יח"צ הדמיית פרויקט עיר היין אשקלון, צילום: יח"צ

צפיתם תרחיש קיצון שכזה כמו המלחמה שאנחנו חווים?

"לא יודע אם בהיקף הלחימה הזה. אבל צפינו שברגע שניכנס למערכה, אנשים יבינו שאין התקפלות המונית מהארץ. כן צריך ליישב אותה ולבנות אותה".

ואת הביקושים שאתם חווים עכשיו?

"בכל מצב לחימה, יש ביקושים קבועים שאולי עוצרים לפרק זמן מסוים, אבל הם חוזרים. ידענו את זה".

גם באשקלון?

"כן, האמת היא שלא צפינו ביקוש כל כך גבוה באשקלון, אבל בסוף זה מה שקרה. מנגד, אפשר להבין שקיים צורך ממשי בדירות חדשות וממוגנות. זה צורך הולך וגובר ולכן דירות חדשות, במיוחד באשקלון, הפכו למבוקשות ביותר בימים האלו".

המגמה: התייקרות בעלויות הבנייה

אם יצא לכם להסתובב בסמוך לאתרי בנייה לאחרונה, ייתכן שראיתם אותם סגורים, ללא פועלים שעובדים בהם במשך שבועות ארוכים. בעקבות מצב המלחמה המורכב שבו נמצאת המדינה, יש לא מעט אתרים כאלה, שפשוט נתקעו. "מי שהעבודה שלו לפני 7 באוקטובר הייתה מושתתת על פועלים ערבים פלסטינאים, תקוע היום. אנחנו בקבוצת גבאי, בכל הפרויקטים שלנו, מעסיקים עובדים מסין וממולדובה. הצלחנו בסופו של דבר לא להיתקע", אומר אלי גבאי. "כן היו עיכובים פה ושם של קבלני משנה, כמו חשמלאי שמעסיק רק פלסטינאים. אבל בכל מקרה מדובר בעיכובים נקודתיים שניתן להתגבר עליהם די מהר".

"נכון, קבוצת גבאי לא נפגעה משמעותית ממשבר העובדים בענף הבנייה. אבל יש התייקרות משמעותית בכל עלויות הבנייה. זה ישפיע בסוף על מחיר המכירה. חסרים כיום כ-90 אלף עובדים פלסטינאים בענף. אם המדינה לא תדאג להכניס למעלה מ-100 אלף עובדים מבחוץ, אז לא יהיה פתרון. יהיו התייקרויות במחירי הדירות, עיכובים בהתקדמות הפרויקטים ולצערי מעין שוק שחור של עובדים. זה מצב שאף אחד לא רוצה להגיע אליו", מוסיף אלי גבאי.

עובדים באתר בנייה , צילום:  Canva עובדים באתר בנייה | צילום: Canva עובדים באתר בנייה , צילום:  Canva

בקבוצת גבאי מעדכנים כי גם בתקופת המלחמה, דאגו אנשיה לקדם ולתכנן פרויקטים שכיום מצויים על הנייר, כדי שאלו יעלו לקרקע בהקדם. "אנחנו לא יודעים אם המערכה הזו תתרחב, אבל אנחנו כן רואים ביקושים בערים שונות, כולל ערי המרכז, כמו תל אביב, הוד השרון ורמת השרון. איפה שרוכשים פוטנציאליים חיכו, כל הביקושים החלו להתפוצץ. ממש ככה", מעיד אלי גבאי.

גם בצפון רואים את זה, למרות המצב?

"כן. תראה, אתה מצפה שבסוף המדינה תיתן מענה ופתרון שירחיק את חיזבאללה מהגבול. כן אפשר לצפות שיהיו פתרונות ולא המשך של המצב כיום".

זה לא ספקולטיבי מדי לחשוב כך?

"אני לא מאמין ש-7 באוקטובר יחזור. אני מאמין שהמדינה תהיה חכמה מספיק כדי להבין שאי אפשר לתת לדבר כזה לקרות פעם נוספת. חייבים לתת פה פתרון אמיתי. אני סומך על המדינה שתיתן את הפתרונות למצב הביטחוני בצפון. אנשים ימשיכו לגור שם".

לחיות במרכז, אבל לא בתל אביב

קבוצת גבאי יוזמת ובונה פרויקטים באזורים רבים בארץ, במיוחד באזור המרכז והדרום. לקבוצה פרויקטים בין היתר בתל אביב, ברחובות, באשקלון, בנתניה, ברמת גן, בהוד השרון וברמת השרון, בהיקף של מאות יחידות דיור המצויות בשיווק כיום. רועי פפר, מנהל מכירות ושיווק בקבוצה, התייחס לביקושים הרבים. גם לדעתו, המגמה הכללית היא עלייה של מחירי הדיור: "אם למשל דירה באשקלון עולה כ-2 מיליון ש"ח כיום, בעוד שנה מהיום אותה הדירה עשויה לעלות לפחות 2.3 מיליון.

יש כאן עלויות ביצוע ומימון"

"מחירי הדירות בכל הארץ צפויים לעלות בחודשים הקרובים, זו כנראה המגמה. לא רק באשקלון שרושמת ביקושים רבים, אלא גם באזור המרכז המבוקש, ולא רק בתל אביב, אלא גם בערי הלוויין הסמוכות לה. למשל, אם ניקח את פרויקט סינמה טאוור באור יהודה, יש לא מעט אנשים שרוצים להיות קרובים למרכז, אבל לא לחיות בתל אביב", מבהיר רועי פפר. "הלוואי שיכולנו למכור דירות במחיר נמוך יותר במצב שבו העלויות הרבות האלה לא היו קיימות. אבל כשהריבית עולה בשיעור גבוה כל כך, מה כבר אפשר לעשות?".

האם ענף הנדל"ן ערוך למלחמה ממושכת?

במהלך שיחתנו, חושף אלי גבאי כי ספציפית בתל אביב, נרשמה עצירה בביקושים עוד לפני 7 באוקטובר 2023 - ומסיבה אחרת לגמרי - המחאה נגד הרפורמה המשפטית: "ראינו במשך חודשים מגמה של עצירת ביקושים דווקא באזור תל אביב, שם יש לנו לא מעט פרויקטים של התחדשות עירונית. עכשיו אנחנו בתקופה אחרת, המלחמה טרפה את הקלפים. המצב שונה כיום ורואים שינוי משמעותי בביקוש בתל אביב".

שחקנים ותיקים ויציבים בענף הנדל"ן, כמו קבוצת גבאי, ממשיכים להתנהל על אף המצב המורכב. אבל האם אותם שחקנים ערוכים להימשכות של מצב הלחימה עוד חודשים ארוכים? בקבוצת גבאי מרגיעים וטוענים: "הפרויקטים שלנו שמשווקים כיום בהיקף של מאות יחידות דיור, מפוזרים באזורים שונים בארץ. אם המלחמה תימשך עוד זמן רב, הדבר אמנם יקשה, אבל אנחנו אופטימיים".

אלי גבאי. "ייתכן ששחקנים ממונפים מדי ייעלמו" , צילום: יח"צ אלי גבאי. "ייתכן ששחקנים ממונפים מדי ייעלמו" | צילום: יח"צ אלי גבאי. "ייתכן ששחקנים ממונפים מדי ייעלמו" , צילום: יח"צ

"תראה", מסכם אלי גבאי, "יש קבלנים חזקים שהעבודה שלהם מושתתת על מאות פרויקטים בפיזור גאוגרפי. הם לא מרוכזים באזור מסוים. הקבלנים האלה צפויים ליציבות מסוימת גם אם המלחמה תתארך. חברות שתלויות רק בפרויקטים שעתידים לקחת זמן, או חברות ממונפות מדי, עלולות להיתקל בבעיה במצב של מלחמה מתמשכת. שאר החברות יוכלו לשרוד. וכן, זה אומר שאם המלחמה תתארך בעוד מספר חודשים, ייתכן מאוד ששחקנים קטנים או כאלה שממונפים מדי, עלולים להיעלם".

תגיות