אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התעשיינים לרשות החשמל: לשקול הוזלת התעריף בשל ירידת מחירי הפחם תחנת הכוח חדרה. מחירי הפחם בירידה אבל התעריף לא | צילום: ויקיפדיה

התעשיינים לרשות החשמל: לשקול הוזלת התעריף בשל ירידת מחירי הפחם

תעריף החשמל זינק בארץ ב-20% ב-2022; כעת מחירי הפחם בעולם בירידה, ולפי התאחדות התעשיינים, "הפער שנוצר יכול לבטל את ההתייקרויות בתעריף"; רשות החשמל: יש סיכון שמחיר הפחם יעלה בקרוב

22.02.2023, 16:46 | עדיאל איתן מוסטקי

למרות שמחירי הפחם בעולם בירידה - חשבון החשמל לא יורד. זאת, על אף שההצדקה להעלאת חשבון החשמל הייתה הזינוק במחירי הפחם, המשמש לייצור 23% מהחשמל בישראל, בשיעור של יותר מ-140% במהלך שנת 2022. כעת בהתאחדות התעשיינים פנו לרשות החשמל בבקשה להוביל מהלך של הורדת תעריף חשמל.

הסיבה המרכזית לעליית מחירי הפחם הייתה המלחמה באוקראינה והחרם הכלכלי על ייבוא דלקים מרוסיה, שהזניקו את מחירי הדלקים בעולם. אולם בחודשים האחרונים חלה מגמה הפוכה במחירי הפחם. לאחר שבאירופה מילאו את מאגרי הדלקים, הציבו מגבלת מחיר לגז הטבעי ועוברים חורף יחסית חם במונחים אירופאיים, החל מחיר הפחם לרדת - אך תעריף החשמל לא.

מכיוון שמדינת ישראל כבר שנים נכשלת בהפסקת השימוש בפחם לייצור חשמל, והקמת תחנות חשמל המונעות בגז טבעי מתעכבת, על מנת להמשיך לספק חשמל באופן רציף אין ברירה מלבד המשך השימוש בפחם. כמו כן, בישראל ישנה התקדמות איטית מאוד בפיתוח אנרגיות מתחדשות (רק בסוף 2022 הגיעה ישראל ליעד שהציבה לשנת 2020, וגם זה לאחר שינוי במדידה של ייצור החשמל לעומת הדרכים המקובלות בעולם שהעלו, לפי הערכה, כ-0.7% בייצור מתחדשות). גם איסור של המשרד להגנת הסביבה להפעיל יחידות ייצור חשמל ישנות המונעות בגז טבעי בתחנת אשכול, הוביל להגדלת השימוש בפחם.

העלייה במחירים וחוסר האפשרות להשתמש במקורות ייצור אחרים, הובילו לזינוק בתעריף החשמל בשיעור של כ-20% במהלך 2022. במכתב ששלח יו"ר התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, ליו"ר רשות החשמל, אמיר שביט, ביקש תומר להיערך ולהפחית את עליות מחירי החשמל האחרונות. לפי המכתב "הפער שנוצר, יכול להביא להפחתה של למעלה משני מיליארד שקל בעלות המוכרת ולבטל כליל את ההתייקרויות האחרונות".

לטענת תומר, העלות המוכרת לחברת החשמל על פחם, (העלות לפיה מחושב תעריף החשמל על טון פחם, העומדת 978 שקל, ללא מסים - ע.מ). יכולה לרדת בשל גובה מחירי הפחם העדכניים ל-719 שקל לטון. על אף שברשות החשמל הודיעו שייפגשו עם נציגי התעשיינים בעקבות המכתב בשבוע הבא, במטרה לדון בתעריפים, ברשות מדגישים שישנה תנודתיות במחירי הפחם בעולם בשל המלחמה באוקראינה ולכן צריך להמתין למגמת מחירים יציבה יותר.

החל מהקיץ האחרון תעריך החשמל עודכן 3 פעמים. בקיץ עלה התעריף ב-8.6% (ספטמבר). מחיר הממוצע לטון פחם באותה תקופה נע בין 325 ל 350 דולר. לאחר מכן, בחודש דצמבר עלה שוב תעריף החשמל בשיעור של 8.2%, כאשר המחיר הממוצע לטון פחם עמד על 243 דולר. בחודש ינואר, תעריף החשמל דווקא ירד ב-1.5%, אך הסיבה לא הייתה הירידה במחירי הפחם, אלא ההנחה במס על הפחם שהוארכה לכל שנת 2023, שמטרתה הייתה מיתון העלייה בתעריף החשמל.

בינואר, החליט שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על המשך המדיניות של קודמו בתפקיד, אביגדור ליברמן, והאריך את ההפחתה במס הקנייה ומס הבלו על הפחם מ-145 שקלים לטון, ל-1 שקל לטון (בפועל, כמעט לבטלו), מה שיעלה לקופת המדינה כ-400 מיליון שקל בשנת 2023. באותה תקופה מחירי הפחם עמדו על כ-175 דולר לטון – אך עדיין לא עודכן תעריף החשמל.

יש לציין שעל מנת לשנות את תעריף החשמל על מליאת רשות החשמל, הכוללת את נציג רשות החשמל, משרד האנרגיה ומשרד האוצר להתכנס ולהחליט על השינוי. ברשות החשמל טוענים שעל אף הירידה הנוכחית במחירי הפחם, יש סיכון שהמחיר יעלה בקרוב גם כן, ורוצים להימנע מסיטואציה של העלאה והורדת מחיר החשמל באופן תכוף, ומדובר בתהליך שאורך מספר שבועות בשל הצורך בביצוע הליך שיימוע ופניות ציבור. לראייה, בין חודש מרץ לאפריל 2022, ירד המחיר לטון פחם בשיעור של כ-60% - מ 421 דולר לטון ל 255 דולר לטון. עד חודש יוני, עלה כבר מחיר הפחם ליותר מ-270 דולר לטון.


תגיות