אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אינפיניה העבירה את ורידיס להפסד והמניה צנחה בכ־50% יו"ר ורידיס ובעל השליטה גיל אגמון | צילום: עמית שעל

אינפיניה העבירה את ורידיס להפסד והמניה צנחה בכ־50%

חברת איכות הסביבה שבשליטת גיל אגמון הציגה זינוק של יותר מפי 2 בהכנסות בזכות רכישת יצרנית האריזות תמורת 2.35 מיליארד שקל, אך בשורה התחתונה היא עברה להפסד; הפגיעה העיקרית בתוצאות של ורידיס הגיעה משני תחומי פעילות של אינפיניה

30.05.2023, 06:12 | אמיר פרגר

עסקת הענק שבמסגרתה חברת איכות הסביבה ורידיס שבשליטת גיל אגמון רכשה את יצרנית האריזות אינפיניה (לשעבר נייר חדרה) מידי קרן פימי הייתה אמורה להיות קפיצת מדרגה עבור ורידיס. אלא שבעוד עבור קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בישראל, שבראשה עומד ישי דוידי, העסקה היוותה אקזיט גדול, בשלב הנוכחי, לכל הפחות, אינפיניה מעיקה על ורידיס, הגם שהיא הגדילה את היקפי הפעילות שלה באופן דרמטי.

ורידיס פרסמה את התוצאות הכספיות שלה לרבעון הראשון של 2023 שלשום בערב, לאחר תום המסחר, ומהדו"חות עולה שאת שלושת החודשים הראשונים של השנה חתמה החברה במעבר להפסד, בעיקר בשל התוצאות של אינפיניה. בשורה העליונה, ההכנסות של ורידיס יותר מהוכפלו, מרמה של 249.2 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022 לרמה של 531.6 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה הנוכחית, וזאת הודות לאיחוד לראשונה של תוצאות אינפיניה עם אלו של ורידיס. הרווח הגולמי צמח גם הוא בשיעור דו־ספרתי של 58% לרמה של 54.4 מיליון שקל.

אולם זינוק ברוב שורות ההוצאות בשל אותה עסקה הביא לחיתוך חד של 68% ברווח התפעולי שהסתכם ב־12 מיליון שקל, זאת בהשוואה לרווח תפעולי של 37.5 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022. עסקת אינפיניה גם תרמה להכפלת הוצאות המימון פי 5.7, ואלו הסתכמו ב־30 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה, כך שוורידיס חתמה את הרבעון בהפסד של 5.3 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות, בעוד בתקופה המקבילה דובר על רווח נקי של 31.5 מיליון שקל המיוחס לבעלי המניות.

כשבוחנים את דו"חות הפרופורמה של ורידיס, שמציגים את המיזוג שהתרחש בפברואר האחרון כאילו התבצע כבר בתקופה המקבילה של השנה שעברה, המשקולת של אינפיניה הופכת למובהקת יותר. לפי דו"ח הפרופורמה, ההכנסות של החברה הממוזגת ברבעון הראשון הסתכמו ב־685 מיליון שקל, ירידה של 3.2% בהשוואה להכנסות של 707.5 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022. גם עלות ההכנסות גדלה מרמה של 579 מיליון שקל לרמה של 609 מיליון שקל. הסיבה המרכזית לשני אלה, לפי החברה, טמונה בתחום הקרטון, אחד מתחומי הפעילות של אינפינה, וזאת "לאור שינוי לרעה בתמהיל המכירות - קיטון בכמות שנמכרה בשוק המקומי וגידול ביצוא במחירי מכירה נמוכים יותר. זאת בעיקר כתוצאה מהאטה בביקוש למוצרי אריזה בעולם", כמו גם "לאור עלייה בתשומות הייצור ומכירת חלק מהמלאי".

בשורה התחתונה, ההפסד המיוחס לבעלי המניות בדו"ח הפרופורמה היה עמוק יותר מזה שמוצג בדו"ח התקופתי הסטנדרטי והסתכם ב־10.1 מיליון שקל, זאת בהשוואה לרווח של 29 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022.

לאחר עסקת אינפיניה, לוורידיס יש שישה מגזרי פעילות – איכות סביבה, התפלת מים, אנרגיה, קרטון, נייר לבן ואחרים, שכולל בעיקר שיווק של ציוד משרדי. שלושת המגזרים האחרונים הם למעשה הפעילות של אינפיניה. כשבוחנים את הרווח המגזרי בדו"ח הפרופורמה, ניתן לראות שאמנם גם מגזרי איכות הסביבה והאנרגיה נחלשו (ב־25% וב־40% בהתאמה), אבל הפגיעה המשמעותית הגיעה משני תחומי פעילות של אינפיניה – קרטון ונייר לבן. מגזר הקרטון עבר מרווח מגזרי של 38.5 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022 להפסד מגזרי של 2.6 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה הנוכחית. מגזר הנייר הלבן עבר מרווח של 1.5 מיליון שקל להפסד של 12 מיליון שקל.

אגב, את 2022 סיימה אינפיניה עם עלייה של 12% בהכנסות לרמה של 1.8 מיליארד שקל וזינוק של 80% ברווח הנקי שהסתכם ב־117 מיליון שקל.

במגזר הקרטון ורידיס מספקת שירותי איסוף, עיבוד ומיחזור של פסולת קרטון, וכן מייצרת ומוכרת גלילי נייר ממוחזרים לקרטון, כמו גם מוצרי אריזה מקרטון גלי ואריזות למוצרי צריכה ללקוחות. תחום זה מושפע בצורה משמעותית מהביקוש למסחר מקוון בעולם. בתחום הנייר הלבן ורידיס מייצרת, מייבאת ומשווקת נייר משרדי.

על רקע התוצאות ירדה מניית ורידיס בבורסת ת"א אתמול ב־3.2%, כשבתחילת המסחר הירידות הגיעו ליותר מ־7%, ובכך השלימה ירידה של 42% מתחילת השנה, מה שהופך אותה לאחת מחמש היורדות הגדולות במדד ת"א־125, המדד המייצג של הבורסה שבו היא כלולה.

רכישת אינפיניה, בדרך של מיזוג משולש הופכי שבמסגרתו אינפיניה הציבורית הפכה לחברה־בת בבעלות מלאה של ורידיס, הושלמה בחודש פברואר האחרון. העסקה נחתמה באמצע ספטמבר 2022 ונחשפה לראשונה ב"כלכליסט". בעת שנחתמה העסקה שווי השוק של ורידיס עמד על כ־4 מיליארד שקל, ומאז ירדה המניה בכ־55% וכיום שווי השוק של ורידיס עומד על כ־2.3 מיליארד שקל.

במסגרת העסקה רכשה ורידיס, שבשליטת דלק מוטורס (55%) של גיל אגמון (43.6%), יחד עם קרן תשתיות ישראל (תש"י), את מלוא המניות של אינפיניה, שבעלת השליטה בה הייתה קרן פימי (44.8%), בתמורה ל־2.35 מיליארד שקל. ורידיס רכשה 70% מהמניות תמורת 1.66 מיליארד שקל, ותש"י רכשה את יתרת המניות תמורת יתרת הסכום. תש"י היא גם בעלת מניות בוורידיס עצמה (11.8%).

עבור פימי זו הייתה עסקה מוצלחת. הקרן רכשה את השליטה בנייר חדרה (59.5%) ב־2015 מידי כלל תעשיות של לן בלווטניק תמורת 365 מיליון שקל לפי שווי חברה של 600 מיליון שקל. מאז ביצעה הקרן פעולות השבחה, ושינתה ב־2022 את שם החברה לאינפיניה, עד שבאוגוסט 2021 מכרה לגופים מוסדיים 14% ממניות החברה תמורת 210 מיליון שקל. העסקה הזו בוצעה לפי שווי חברה של 1.57 מיליארד שקל. במהלך השנים פימי נהנתה מדיבידנדים בהיקף שקרוב ל־150 מיליון שקל ואת מניותיה מכרה לוורידיס ותש"י תמורת 900 מיליון שקל. כלומר, פימי נפרדה מנייר חדרה ברווח של 900 מיליון שקל על ההשקעה.

דלק רכב רכשה את השליטה (70%) בוורידיס ביולי 2018, כשוורידיס עוד הייתה חברה פרטית בשם ואוליה, לפי שווי חברה של 1.27 מיליארד שקל מידי קרן אוק טרי (Oak Tree) תמורת 890 מיליון שקל. דלק רכב הצליחה להשביח את החברה ולהכניס אותה לתחומי פעילות חדשים. ב־2021 הנפיקה דלק רכב את ורידיס בבורסת ת"א, במה שהייתה ההנפקה הגדולה ביותר של אותה שנה. במסגרת ההנפקה, שבוצעה לפי שווי של 3.75 מיליארד שקל, ורידיס גייסה 177 מיליון שקל, ואילו בעלי המניות הקיימים ביצעו הצעת מכר ענקית: דלק רכב מכרה מניות בהיקף של 549 מיליון שקל, ושותפתה בחברה קרן תש"י מכרה מניות ב־157 מיליון שקל. טרם ההנפקה ורידיס חילקה דיבידנדים בהיקף של 230 מיליון שקל. כלומר, יחד עם הצעת המכר בהנפקה, דלק רכב החזירה לעצמה כמעט את כל ההשקעה בוורידיס, הגם ששווי השוק שלה נמוך כיום משמעותית מהשווי שלה בהנפקה.

בפברואר האחרון נפתחה חקירה גלויה של המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה ומשטרת ישראל נגד ורידיס בחשד להטמנה לא חוקית של פסולת בבקעת הירדן. נערך חיפוש במשרדי החברה וגורמי החקירה נטלו מסמכים שונים. כמו כן, אגמון, היו"ר, עוכב לחקירה, וכן גם המנכ"ל אילן בן־סימון.

תגיות