אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה מאז הקורונה: יוטלו קנסות על עצמאים שלא מפרישים לפנסיה מסעדה סגורה בזמן הקורונה | צילום: שאול גולן

בלעדי

לראשונה מאז הקורונה: יוטלו קנסות על עצמאים שלא מפרישים לפנסיה

ב-2017 חויבו העצמאים להפריש כספים לפנסיה, ואולם ב-2020, בעקבות התפרצות הקורונה, הוקפאה האכיפה; כעת שלח האוצר התראות ל-195 אלף עצמאים בדרישה שיפקידו את הכספים - אחרת יוטל עליהם קנס של 500 שקל לשנה

26.01.2023, 10:44 | אלמוג עזר

משרד האוצר חוזר לדרוש מעצמאים להפריש לפנסיה – לראשונה מאז משבר הקורונה. לכלכליסט נודע כי בימים האחרונים מרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות שלח מכתב התראה לעצמאים שלא הפרישו כספים לפנסיה בשנים האחרונות. לכלכליסט נודע שנשלחו כ-195 אלף התראות (מתוך כ-400 אלף עצמאים בסך הכל).

החל משנת 2017 כל עצמאי מגיל 21 ועד גיל 60 חייב להפקיד כספים לפנסיה. חוק ההתייעלות הכלכלית קובע שאחת לשנה ישלח המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה התראה לעצמאים שלא הפרישו את הסכומים הקבועים בחוק. עצמאים שלא ישלמו חשופים לקנס של 500 שקל בשנה. תיאורטית, עצמאים שלא הפרישו לפנסיה מאז 2017 חשופים לקנס של 2,500 שקל.

בעקבות התפרצות הקורונה בשנת 2020 החליט משרד האוצר להקפיא את האכיפה, ובשנתיים האחרונות לא נשלחו דרישות לתשלום לעצמאים. משרד האוצר אף אפשר לעצמאים למשוך שליש מהחיסכון הפנסיוני שלהם באותה תקופה כהטבה בעקבות השלכות התפשטות הנגיף.

בנוגע להיקף ההפקדה בה מחויבים העצמאים, ההפקדה המינימלית מתחלקת לשתיים. עד מחצית גובה השכר הממוצע במשק, יופרשו 4.45%. מעבר לכך שיעור ההפרשה עומד על 12.55%. השכר הממוצע במשק כיום הוא 12.2 אלף שקל, ולכן עד גובה של 6,100 שקל מהשכר יופרש היקף של 543 שקל.

החלק השני תלוי בהיקף השכר של העצמאי. לדוגמה, במידה שהעצמאי משתכר את השכר הממוצע במשק, הוא מחויב להפריש עוד 765.5 שקל (שהם 12.55% מתוך 6,100 שקל). ההפרשה עצמה יכולה להיעשות דרך קופת גמל, קרן פנסיה וביטוח מנהלים.

ההפקדה לפנסיה עבור עצמאים יכולה לשמש גם כאבטחת הכנסה בתקופה בה העצמאי אינו בעל הכנסות. במידה שהעצמאי הפריש לפנסיה בלפחות 24 חודשים מתוך 36 החודשים האחרונים, הוא יוכל למשוך שליש מההפקדות שלו שיינתנו כקצבה חודשית במשך שלושה חודשים.

על פי אייל סיאני, סמנכ"ל בקוואליטי תכנון פיננסי, "עצמאים רבים נוטים להפקיד את הכספים רק בסוף השנה וזו טעות שיש בה פגיעה כפולה בעצמאי: הראשונה - הפסד התשואות בשנים בהן התשואות חיוביות (וסטטיסטית רוב השנים חיוביות) השנייה – פגיעה אנושה בכיסוי הביטוחי של העצמאי. ככלל, כדי שהעצמאי יהא זכאי לכיסוי ביטוחי באופן קבוע, עליו להפקיד באופן חודשי קבוע לחיסכון הפנסיוני. הפקדה חד פעמית בסוף השנה חושפת אותו לאי כיסוי ביטוחי לו ולמשפחתו לאחר כמה חודשים".

במסגרת הרצון לעודד חיסכון לפנסיה, ההפרשה לפנסיה נחשבת לעצמאיים כהוצאה מוכרת. ההפרשה המוכרת יכולה להגיע עד לכדי 16.5% מההכנסה השנתית (כל עוד השכר השנתי לא עבר את גבול ה-213.6 אלף שקל לשנה). סיאני מסביר כי עצמאי שקיבל מכתב לפיו נדרש להשלים הפקדה בגין שנה מסוימת ויפקיד בחודשים הקרובים את הכספים, הכספים לא ייחשבו כהפקדה רטרואקטיבית בגין שנת המס עבורה נדרש להפקיד אלא כהפקדה בשנת 2023. המשמעות היא שהפקדות אלו יהיו זכאיות להטבת מס בגין 2023 ולא בגין השנה עבורה נדרש להפקיד.

תגובת המרכז היא כי הוא פועל על פי חוק ומחויב במשלוח ההתראות.



תגיות