אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר MAX: "לא סביר שאקירוב יקבל זכות וטו על עסקת MAX" ירון בלוך. "מניח שאשאר ב־MAX לפחות בשנה הקרובה" | צילום: הדר דולן

ראיון

יו"ר MAX: "לא סביר שאקירוב יקבל זכות וטו על עסקת MAX"

ירון בלוך משוכנע שהאישורים הנדרשים למכירת חברת כרטיסי האשראי לכלל החזקות לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל יתקבלו, והעסקה תושלם בקרוב, וסבור שההתנגדות של אלפרד אקירוב, בעל המניות הגדול בכלל החזקות, לא תשנה את התמונה. לדעתו לא מדובר באקזיט מאכזב עבור ורבורג פינקוס, והוא מאמין שתחת כלל ההחזקות "MAX תהפוך מסירת משוטים ליאכטה"

21.11.2022, 06:02 | עירית אבישר

עם הדו"חות החיוביים שחברת כרטיסי האשראי MAX פרסמה אתמול, ירון בלוך, יו"ר החברה ונציג בעלת השליטה, קרן ההשקעות האמריקאית ורבורג פינקוס (75%), מרוצה מהסיטואציה הנוכחית. להערכתו, בתוך כמה שבועות תושלם העסקה למכירת MAX (שמה הנוכחי של לאומי קארד) לכלל החזקות — החברה־האם הציבורית של כלל ביטוח הפרטית — לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל, והוא מאמין כי כל המכשולים בדרך להשלמתה כבר מאחוריו. "אנחנו מבינים שהכיוון מצד הרגולטורים הוא לאשר את העסקה, ומצפים שהיא תושלם בתוך כמה שבועות", הוא אומר בשיחה עם "כלכליסט".

מה בנוגע לאלפרד אקירוב — בעל המניות הגדול בכלל החזקות (15%) — שמתנגד לעסקה ומסרב לשתף פעולה עם הליך קבלת היתר האחזקה ב־MAX?

"אנחנו לא רואים איזו בעיה או קשר בין מה שקורה בין בעלי המניות של כלל החזקות לבין העסקה. חתמנו על הסכם עם כלל החזקות, ויש בו תנאי מתלה לקבלת היתר שליטה לכלל החזקות ב־MAX — היתר שניתן מבנק ישראל. זה תהליך נפרד לחלוטין מכל מה שקשור להיתר אחזקה של בעלי המניות בכלל החזקות".

בנק ישראל יסכים לתת לכלל החזקות היתר שליטה ב־MAX בלי שכל בעלי המניות הרלבנטיים מחזיקים בהיתר אחזקה?

"אני לא מעלה בדעתי שבנק ישראל יאפשר מצב שבו בעל מניות קטן יהיה בפועל בעל זכות וטו, שתאפיל על החלטות שקיבל גוף סוברני וחתם על הסכם מחייב. אנחנו מבינים את הקושי של כלל החזקות ומקווים שיגיעו להסכמות, אבל מבחינתנו כמוכרים, אין לכך קשר לעסקה".

במשרד האוצר פחות נלהבים מהעסקה. מנכ"ל המשרד היוצא רם בלינקוב הביע התנגדות לכך מחשש להתחזקות המוסדיים. זה לא עלול לטרפד את קבלת האישורים?

"אני מעריך מאוד את רם בלינקוב, ואני יכול להבין את הזווית שלו — גם אם איני מסכים איתה. דעתו של בלינקוב חשובה, אבל אין לו סמכות להכריע בכך, אז אני לא חושב שיש לכך השפעה של ממש. יש שני רגולטורים שקובעים, בנק ישראל ורשות התחרות, שצריכים להחליט אם מקבלים היתר שליטה, ורשות שוק ההון בהקשר של מכירת המניות של עמיתי כלל ביטוח ב־MAX, ואני מאמין שהם יאשרו אותה".

למה אתה חולק עליו? אין כאן חשש שהעסקה תחזק את כוחם של הגופים המוסדיים, שהוא גדול מאוד גם כך, ותעביר לידיהם שליטה בענף נוסף במשק?

"יש יתרונות וחסרונות בכל עסקה, והיתרונות כאן עולים על החסרונות. חברות כרטיסי האשראי אמורות לספק תחרות למערכת הבנקאית, אך זה לא מצב פשוט. המערכת הבנקאית היא חזקה מאוד, ובנוסף לכך הבנקים הם גם הלקוחות הכי גדולים שלנו וגם מממנים אותנו. קשה מאוד להתחרות בהם בסיטואציה כזו. כאשר רוצים לנהל תחרות כזו, יש יתרון גדול בחבירה לגוף מוסדי גדול. כיום, אנחנו סירת משוטים שמתחרה בנושאת מטוסים, והחיבור עם כלל הוא כבר מעבר ליאכטה. לדעתי, החיבור הזה 'עושה שכל' עבור MAX, ובסוף גם לצרכן, אבל כמובן שאת התוצאות נדע בעתיד".

למה ורבורג מוכרת אחרי פחות מ־4 שנים? התחושה היא שהם מאוכזבים מההשקעה וממהרים להיפטר ממנה.

"הם לא יוצאים אחרי תקופה קצרה. טווח ההשקעות שלהם הוא 6-4 שנים. לא תכננו לצאת עכשיו, אלא להתחיל תהליך במחצית השנייה של השנה הבאה, כדי שהמומנטום של התוצאות הטובות השנה יצבור עוד תאוצה. אבל קיבלנו כבר פניות מכמה גופים, חלקן רציניות יותר וחלקן פחות. הפנייה של כלל החזקות נראתה לנו רצינית, חשבנו שהחיבור הגיוני והמשכנו בתהליך. בנוסף, צריך לזכור שההשקעה של ורבורג ב־MAX היא השקעה ממונפת, וכשהריביות עולות גם עלויות המימון עולות, וגם זה שיקול בביצוע האקזיט. בנוסף, אקזיט בשנה כזו לגוף כמו ורבורג פינקוס שווה יותר מאשר בשנה רגילה, כי באופן טבעי השנה אין הרבה עסקאות, ולכן יש ערך מוסף לאקזיט בשנה כזו".

איך זה שאתה אופטימי לגבי התוצאות בשנה הבאה, כשהמשק נכנס להאטה שתשפיע על הצריכה ועל יכולת הלווים לעמוד בהחזר ההלוואות?

"התוצאות שלנו ל־2022 גבוהות מכפי שציפינו — והיעד לשנה הנוכחית היה גבוה. להערכתי, התוצאות בשנה הבאה יהיו טובות עוד יותר. אנחנו מביאים בחשבון את הכל. ייתכן שתהיה האטה, וזה כלול בתחזיות, ועדיין אנחנו מעריכים שיהיו לנו תוצאות טובות. צריך לזכור שאנחנו גם תחת פיקוח של בנק ישראל, וכל מדיניות ההפרשות וניהול הסיכונים היא שמרנית מאוד. המומנטום העסקי שלנו טוב, ואנחנו מרגישים בנוח עם תיק האשראי".

תישאר ב־MAX לאחר העברת הבעלות לכלל החזקות?

"אני עוד לא יודע. אשאר להמשיך ולעזור ככל שאוכל. בנוסף, במסגרת העסקה יש תשלום נדחה לשנה, ובתקופה זו נשאר נציג בדירקטוריון, כך שאני מניח שאשאר שם לפחות בשנה הקרובה".

בלוך הגיע ל־MAX לאחר שקרן ורבורג פינקוס רכשה את לאומי קארד מבנק לאומי. בלוך היה באותה עת מנכ"ל לאומי פרטנרס — זרוע ההשקעות הריאליות של הבנק — ויו"ר לאומי קארד. לאחר הרכישה נשאר בחברה והפך לנציג של הקרן הזרה בישראל. במסגרת העסקה הוא צפוי למכור מניות במיליוני שקלים.

תגיות