אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהן ציפיות השכר שלך: הטריק של מייסדת iAngels להשיג את הסכום שביקשה מור אסיא, שותפה, מייסדת ומנכ"לית משותפת ב-iAngels | צילום: אפי שמח

מהן ציפיות השכר שלך: הטריק של מייסדת iAngels להשיג את הסכום שביקשה

מור אסיא, מייסדת ומנכ"לית משותפת ב-iAngels רואה בראיונות עבודה הזדמנות. היא חושבת שלהתראיין טוב זה יותר מדע מאומנות וחשוב להעביר את הצד השני את התהליך המחשבתי שעברתם. כך היא הייתה עונה על השאלות הפופולריות בראיונות עבודה

09.10.2022, 07:54 | מעין מנלה

ראיונות עבודה יכולים להיות מלחיצים, השאלות עשויות להיות נדושות וצפויות וכך גם התשובות. אבל אם רואים בראיון הזדמנות ותהליך דו כיווני בו שני הצדדים בוחנים התאמה ושותפות, המשחק מעט משתנה. השאלות שמראיינים שואלים הופכות להיות חשובות כמעט כמו התשובות שהמרואיינים משיבים מכיוון שזה מעיד על הארגון - על כמה כארגון הוא משקיע בדינאמיקה שנוצרת עם מועמדים במהלך הראיון. זה חלק מהתפקיד של המועמדים לדאוג שהתשובות לא יהיו בנאליות ושיהיה עניין.

כדי לשאול שאלות חכמות שבאמת יספקו מידע חשוב לבחינת התאמה הדדית, מועמדים צריכים לעשות מחקר על הארגון, להבין את הביזנס כמה שיותר, את ההיררכיה הארגונית. "ראיון עבודה זו הזדמנות לכל מרואיין ללמוד על הארגון בו הוא מתראיין ולהבין אם הוא רוצה לעבוד שם בכלל. אם אין התאמה טובה אז חבל על הזמן שלך", אומרת מור אסיא, מנכ"לית ומייסדת משותפת בקרן ההון סיכון iAngels.

לתפקיד הנוכחי שלה, אותו היא מבצעת כבר כעשור, היא אמנם לא התראיינה מכיוון שהיא מייסדת משותפת בחברה, אבל במהלך הקריירה שלה עברה לא מעט ראיונות עבודה והיא מספרת שתמיד ראתה בהם הזדמנות. "בזכות המחקר שעשיתי על הארגון יצא לי להפתיע לא פעם מנהלים מגייסים במחקר שעשיתי על המבנה הארגוני, ההיררכיה והאנשים – זה משפר את עמדתך כמרואיינת כי עשית שיעורי בית", היא מספרת. אמנם הדעה הרווחת היא שלהתראיין טוב זו אמנות אבל אסיא מאמינה שיש בכך גם הרבה מדע וטכניקה.


מור אסיא, שותפה, מייסדת ומנכ"לית משותפת ב-iAngels, צילום: אפי שמח מור אסיא, שותפה, מייסדת ומנכ"לית משותפת ב-iAngels | צילום: אפי שמח מור אסיא, שותפה, מייסדת ומנכ"לית משותפת ב-iAngels, צילום: אפי שמח


אחד הדברים בהם היא מספרת שהפתיעה מראיינים מגייסים הוא ציפיות השכר. "זה תמיד מפתיע כשאשה עשתה שיעורי בית ולא סתם זרקה מספר. צריך להגיד איך הגעת למספר הזה, איזה מחקר עשית. אני חושבת שהחוויה שלי, גם ב-MBA וגם בתפקידי ניהול אסטרטגי יוצרת קו מחשבה מאוד מובנה. בגלל כל המתמטיקה יש לי תמיד תרשים זרימה, יש תהליך. לכן, אם במקום רק להגיד את התשובה את לוקחת את האדם שמולך ומוליכה אותו יחד איתך את התהליך המחשבתי שעברת או החישוב או איך הגעתי לדברים, ומסבירה אותם בצורה שגם מייצרת הבנה וגם אמפתיה – זה הרבה יותר 'לעיס'. אני יכולה להגיד שבסופו של דבר קיבלתי את מה שביקשתי אבל הם היו ממש בהלם".

אלה הן התשובות של אסיא לשאלות הפופולריות בראיונות עבודה:

1. היי מור, ספרי לי על עצמך.

"אני אתחיל בקצת רקע אישי. אני בת 40, אמא לחמישה, יזמת ונשואה ליזם (יוני אסיא, מנכ"ל ומייסד eToro, מ.מ). כל החיים שלי הייתי תמיד סביב טכנולוגיה. זה משהו שמשך אותי מגיל מאוד צעיר. התחלתי לפתח בגיל צעיר, בתיכון עשיתי מתמטיקה ומדעי המחשב, פיסיקה, אנגלית מורחב וזיהו אותי לתפקיד מקצועי ב-8200 אז היה לי תפקיד עם אוריינטציה טכנולוגית כבר בצבא. אני חושבת שכמו הרבה אנשים, לומדים להעריך את ההזדמנויות האלה רק שנים אחר כך, אבל זה היה באמת אחד התפקידים המעניינים לדעתי לנשים בצבא ובכלל. אחרי הצבא עשיתי תואר ראשון במתמטיקה ומדעי המחשב בטכניון. התחלתי את הקריירה כמהנדסת תוכנה, הייתי מפתחת ומובילה צוותי פיתוח ב-SAP בישראל במעבדת החדשנות ברעננה, בתקופה ששי אגסי הוביל את כל ה-R&D. זו הייתה תקופה מאוד מעניינת, ועבדתי שם כארבע שנים. לאחר מכן נסעתי לניו יורק ועשיתי תואר שני במנהל עסקים בקולומביה עם דגש על טכנולוגיה ואסטרטגיה.

אחרי התואר עבדתי ב-IBM בניו יורק בתפקיד של ייעוץ אסטרטגי. יש להם קבוצה שמתחרה מתוך הבית על פרוייקטי אסטרטגיה מול מקינזי וגופים מובילים אחרים בעיקר סביב עולמות הdiversification- כלומר הרחבת יריעת היכולות הטכנולוגיות של החברה ואיך מוצאים ממשקים וסינרגיות עם דברים ש-IBM פיתחה בתוך הבית. פרויקטים מסוג הזה הרבה פעמים מסתיימים ברכישות של חברות אחרות.

הבן הבכור נולד בניו יורק ונוצר משהו שאני קוראת לו 'לחץ פיזי מתון' לחזור לארץ. כשחזרתי לארץ ב-2011, השתלבתי באמדוקס בתפקיד אסטרטגיה. באותה תקופה היו מעט מאוד תפקידי אסטרטגיה כאלה, שעובדים קרוב עם ההנהלה, היו משהו כמו שלוש חברות עם תפקידים כאלה בארץ. היום זה כבר תפקיד שהרבה יותר נפוץ ומקובל. אחרי שנתיים החלטתי לעזוב ולהקים את IAngels שהיא למעשה קרן השקעות ופלטפורמת השקעות שמאפשרת למשקיעים מכל העולם להיחשף להשקעות בחברות סטארטאפ מוקדמות. אני ושותפתי שלי הוד-מויאל הקמנו את הפלטפורמה בתחילת הדרך כפלטפורמה שמאפשרת co-investment כלומר להשקיע לצידנו בהשקעות שאנחנו עשינו עליהן בדיקות. לימים הקמנו שתי קרנות: אחת שמתמחת בתחום הקריפטו והשנייה קרן מוסדית קלאסית בעולמות ההון סיכון שהקמנו לפני שלוש שנים. עד היום השקענו בכ-100 חברות, אנחנו מנהלות 400 מיליון דולר, צוות של 25 אנשים, אנחנו יושבים ברוטשילד, עובדים עם יזמים בכל הקשת הסקטוריאלית".


2. איפה את רואה את עצמך בעוד חמש שנים?

"בעיקרון מה שמניע אותי לפעולה זה לייצר שותפויות עם יזמים, לעזור להם לבנות חברות גדולות ומשמעותיות שמשנות את העולם, ולעזור להם לייצר שותפויות שהן גם כיפיות. האנשים שלנו הם כאלה שאנחנו רוצים לעבוד איתם ולהתעורר בבוקר ולהתייעץ איתם. אני חושבת שאנחנו נמצאים בישראל במקום מאוד ייחודי שמאפשר לנו גם לעבוד ולהיות בחזית הטכנולוגיה ולראות איך היא מעצבת את העתיד שלנו ומשנה את החיים שלנו. לכן, אני רואה את עצמי מגדלת את iAngels לארגון ענק שמנהל מיליארד דולר או יותר. והוא גם חלק מסיפור ההצלחה הישראלי.

הקמתי חברה משל עצמי כדי שאוכל להביא לידי ביטוי את כל היכולות שלי. באופן מובן מאליו, אני רואה את עצמי כאן לא לחמש שנים אלא לשלושים שנה ואני כל הזמן חושבת איך אני יכולה להגדיל את הפאי, איך אני יכולה להביא את עצמי ולייצר עוד ערך ולגדל את הארגון הזה ולתת עוד ערך ליזמים שלי. אנחנו באמת נמצאים באיזושהי אינטימיות עם הרבה יזמים במסע שלהם לגדל חברה לחברה בינלאומית שיש לה מכירות ומשקיעים טובים ויש לה מוצר חזק. זו חתיכת דרך, ולא בונים חברה כזאת בשנה, אלא בחמש-עשר, חמש עשרה שנים אז את חייבת שתהיה לך הראייה והיכולת לרוץ את המרתון ולהיות כאן לאורך זמן כדי לראות את התהליכים האלה קורמים עור וגידים ומתממשים. יצא לנו לפני שנה לעמוד בנאסד"ק ולצלצל בפעמון עם חברת פורטפוליו שהנפיקה - זה דבר סופר מרגש וזה דבר שגם אנשים מוצלחים מאוד מאוד לא זוכים לו. לוקח זמן לבנות את הדברים האלה וצריך את אורך הרוח ואת הדרייב ושם אני רואה את עצמי".

שאלו אותך את השאלה הזו כשהתראיינת למשרות בעבר?

"כן, זו שאלה קלאסית. אני חושבת באופן כללי כאשר אנשים מתראיינים ומפגינים פאשן לגבי תפקיד את רוצה לראות איך הם חושבים על התפקיד הזה בעוד חמש שנים קדימה. אם הייתי מראיינת מישהו לתפקיד והוא היה אומר שעוד חמש שנים הוא היה רוצה לעשות משהו לגמרי אחר אז הייתי שואלת – אם כך, איך אנחנו מייצרים את השותפות הזאת שאנחנו כאן מדברים עליה.

כשאני נשאלתי את זה הייתי עונה בקונטקסט של התפקיד עם עוד צעד או שניים קדימה. צריך להיות ענו ולהבין למה אתה מתראיין. לעשות מספיק מחקר ולהבין את התפקיד על כל רבדיו ואת המבנה הארגוני ולאיזו מטרה התפקיד הזה תורם. אז להסביר איך אתה כמועמד יכול לגדול ביחד עם התפקיד וביחד עם הארגון".

אסיא מספרת שהפתיעה לא פעם מראיינים בתשובותיה ופעם אחת כשהתראיינה הציגה תשובה שאפתנית למקום בו היא רוצה להיות בעוד חמש שנים וידאו שהיא יודעת לאיזה תפקיד היא מתראיינת. "נורא חשוב בעיני להעביר את האדם שיושב מולך את החוויה שאת עברת כשחשבת על זה והסקת מסקנות ותובנות – זה מאוד עוזר. זה גם טוב במשא ומתן וראיון זה סוג של משא ומתן".

3. למה את מעוניינת במשרה הזאת?

"יש כמה סיבות. קודם כל אני חושבת שיש לי יכולות מוכחות בגלל הקריירה שעברתי שממש יכולות להביא ערך משמעותי לתפקיד. ליזמים שלנו, לחברות שאנחנו מגדלים, למשקיעים שלנו, לביזנס שלנו. אפשר לייצר מזה ממש ערך משותף ולגדל את הדברים האלה ביחד על מנת לייצר משהו שהוא win win. אני חושבת שגם הרצון שלי כל הזמן לחפש את האתגר הבא ולדחוף, להיות יצירתית וליצור דברים חדשים בהחלט יכולים להניע אותי לתפקיד. אני חושבת שהמשרה הזאת מכילה ומביאה לידי ביטוי את היכולות האישיות, הדרייב והרצון וגם את ההזדמנות – את השוק את היזמים את המשקיעים - כדי לייצר שותפות מאוד מעניינת והזדמנות שהיא ייחודית".

4. מהן החוזקות והחולשות שלך?

"יש שיעידו עלי", אומרת אסיא בחיוך, "שאני מאוד יצירתית, ברמה המחשבתית וגם בנשיאת משא ומתן. אני דיל מייקרית, אני חושבת שתמיד, גם אם נראה שאי אפשר להגיע לעמק השווה, אני אמצא את הדרך לייצר את העסקה שהיא בהלימה עם מנטליות ה-win-win הזו. בחיים לא אגיד למישהו לעשות משהו או לוותר על משהו אם אני לא מרגישה שאני הייתי יכולה לעשות את זה אם הייתי בנעליו. יש לי את היכולת לראות את האדם האחר בסיטואציה. לדוגמא, אני מאוד מאמינה שבחיים לא הייתי מציגה ליזם עסקה שאני חושבת שהיא לא טובה לו, שלא הייתי לוקחת אותה אם אני הייתי יושבת במקומו. אני חושבת שכיזמת חוויתי על בשרי גם את כל הנושא של גיוס הון, לבנות חברה, מוצר, צוות אני ממש יודעת איפה היזם יושב בצד השני. אם אני לא מרגישה שאני יכולה לשים על השולחן משהו שהוא באמת עסקה טובה אני לא ארצה כנראה להיות שם.

עוד דבר שאני ממש טובה בו זה מולטי טסקינג. כנראה בגלל שיש לי מלא רעיונות ואני זזה מהר ומדברת מהר - יש כל הזמן הרבה כדורים באוויר. למדתי עם השנים להתמודד עם זה כי זה אתגר לא קטן וגם אתגר ניהולי לא קטן. לכל אחד יש אתגרים ומקום שהוא יודע שהוא כל הזמן גדל ומתפתח בו. כשאת כל הזמן רצה בהרבה מאוד נקודות קיצון, אז הדבר הנכון לעשות הוא כל הזמן לוודא שעושים דלגציה איכותית. לוודא שיש את לחיצת היד – שהאדם מבין מה הוא אמור לעשות, מתי ומה הוא אמור להחזיר ולוודא שכל הדברים האלה רצים במקביל ויש תיאום איכותי של כל המטלות. זה משהו שהוא אתגר לכל מנכ"ל וגם לי – זה משהו שאני מנסה להשתפר בו".

החיסרון שלך הוא שקשה לך עם הדלגציה?

"זה לא עניין של קשה או לא קשה, זה אתגר. הצד השני של העובדה שאני טובה במולטי טסקינג היא שיש המון אנשים שעובדים איתך ובשבילך וצריך לדעת בכל רגע נתון מה קורה ומי אחראי ומי עובד על מה וגם לוודא שזה קורה. לפעמים כמנהלים נראה לנו שהיינו ממש ברורים וזרקנו את תפוח האדמה הלוהט על מישהו אבל למיד הוא מבין את זה. לא תמיד זה נסגר. אלה דברים שצריך לוודא שנסגרים הרמטית על מנת לקבל את הביצועים הכי טובים. אני חושבת שזה מקום שבהחלט מאוד מאתגר על בסיס יומי וזה בהחלט מקום שבו אני שואפת כל הזמן להשתפר".

5. למה כדאי לנו להעסיק אותך?

"יש הלימה גבוהה בין היכולות שלי לדרישות התפקיד. ללא ספק אני חשה שאני יכולה to hit the ground running ומעבר לאתגר האישי שאני חושבת שהוא סופר רלוונטי ומעניין בסופו של דבר הארגון צריך להרגיש שאני האדם שיכול להוסיף לו הכי הרבה ערך בתפקיד הזה . אני יודעת שאני יכולה להביא לתפקיד ערך משמעותי שהוא מדיד ואמיתי ואני חושבת שאני גם בנאדם שמביא אנרגיה טובה כל יום, מרים ויכול באמת להזיז הרים, להתמודד עם התמודדויות רבות ולעשות שינוי לטובה. ואני חושבת שזו סיבה ממש טובה להעסיק אותי".

תגיות