ועידת האנרגיה
"הוודאות האנרגטית של ישראל איפשרה לה לשמר סביבת אינפלציה נמוכה"
מנהל רשות המסים, ערן יעקב בוועידת האנרגיה, "אנחנו יודעים שעוד מעט יהיו מיליארד שקל בקרן העושר ויהיה אפשר להתחיל לתפעל אותה. זו בשורה מאוד משמחת למשק הישראלי. בתפיסת עולם לטווח ארוך זו עוד יכולת משמעותית למדינת ישראל"
"בתפיסת העולם שלי כשאין תקציב זה מקשה על המשק, יותר קשה לנהל משק ללא תקציב. זה נתן את אותותיו. אין ספק שלעולם עדיף שיהיה תקציב", כך לדברי ערן יעקב, מנהל רשות המסים ולשעבר ממלא מקום מנכ"ל משרד האוצר, בוועידה הלאומית לאנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה.
האם אתה חושב שהממשלה צריכה להעביר תקציב גם למקרה שיהיו בחירות ושלא נתקע שנתיים בלי תקציב פעם נוספת?
"את הזירה הזו צריך להשאיר לשר האוצר.
איך חוויתם את זה שיש עכשיו למדינה תקציב? המדינה התחילה לפעול?
"כמי שהוא חלק מהממשלה וחלק ממשרד ממשלתי יחסית גדול כשיש תקציב אתה יכול לתכנן בצורה יותר טובה ואתה יכול לממש את התחזיות והאסטרטגיה שלך. כשאין תקציב הקושי הזה מאוד משמעותי במשרדים אחרים וכשיש תקציב אתה יודע מה אתה יכול לעשות ומה לא, זה לא פחות חשוב בעולם של ניהול".
מאז הבוקר מדברים הרבה על דלק המעבר. לישראל יש עכשיו המון גז שהיא מייצאת אותו. אתה כראש רשות המסים כבר רואה את הכסף שנכנס לקופת המדינה?
"כאזרח וכמי שהיה חלק מהמתווה אני חושב שהוא הוכיח את עצמו בתקופה של אינפלציה משתוללת בעולם. אנחנו רואים מה קורה בארה"ב עם אינפלציה של 8.2%, בגרמניה עם אינפלציה של 7.4%, בבריטניה עם אינפלציה של 7% ובצ'כיה עם אינפלציה של מעל 14% ואנחנו רואים מה קורה בישראל עם 4%. חלק מזה כרוך בכך שהעניין האנרגטי של ישראל איפשר לה לשמר סביבת אינפלציה נמוכה. זה אחד הגורמים ולא היחידי וטוב שכך כי ודאות אנרגטית היא חשובה. כתפיסת פני העתיד אנחנו יודעים שעוד מעט יהיו מיליארד שקל בקרן העושר ויהיה אפשר להתחיל לתפעל אותה. זו בשורה מאוד משמחת למשק הישראלי. בתפיסת עולם לטווח ארוך אני חושב שזו עוד יכולת משמעותית למדינת ישראל".
מה הכוונה בלתפעל אותה? מה עושים עם הכסף?
"החוק קבע שברגע שהקרן תגיע לסכום מסוים הקרן תיכנס לפעולה. מי שמנהל אותה זה בנק ישראל. אנחנו כרשות המסים אחראים על הגבייה גם של המסים וגם על ההיטלים. השימוש בהיטלים שהולך לקרן נקבע על ייעודים שנקבעו בחוק".
כמה כסף גביתם מגילויי הגז?
"המדינה גבתה המון מסים מהחברות, מדובר במיליארדים רבים. אמרנו מה יהיה עד שנת 2064 על פי התחזיות לפי מה שהחברות צופות וזה פורסם. מדובר על הרבה מאוד מיליארדים".
מה אתה אומר על הדלק? הורידו את מס הבלו, האם אתה חושב שהמדינה יכולה לוותר, על רקע ההתייקרויות בעולם, על המס כדי שלאזרחים יהיה יותר קל להתקיים?
"אנחנו בסביבת אינפלציה עולמית וזה מעיב על יוקר המחייה. בעקבות החלטת שר האוצר הורדנו ב-50 אגורות את המס על הדלקים (מע"מ + בלו). ההחלטה הזו מאפשרת לגופים העסקיים להתמודד טוב יותר עם עליית המחירים. זה בשורה גם ברמה הצרכנית למי שמשתמש בדלקים וגם ברמה העסקית. זה מתחלק לטווח קצר וטווח ארוך. ככל שמדובר בטווח ארוך, החשיבה צריכה להיות שונה. ההסתכלות היא כזו שהמס הוא חלק ממייצב לעולם שבו אנחנו המדינה הכי קצרה בכבישים, אנחנו מדינה שהולכת להיות מהצפופות בעולם. חלק מהמס על הדלקים הוא לשקף את העלויות החיצוניות בגין הנסועה. בטווח הקצר מתוך אמונה שאינפלציה היא לטווח קצר, ההורדה במס היא הבלו נעשתה לתקופה קצובה כדי לאפשר לחברות להתמודד טוב עם הסיטואציה כי יש קשיים. למשל יש חוזים בשוק שלא תמיד מאפשר באופן מהיר להוריד את המחירים ולכן העולם העסקי נמצא מול קושי מאוד גדול ואנחנו קשובים לקושי הזה ולכן הם חלק מהשיקולים".
אתם ערוכים לאובדן הכנסות בעקבות כניסת הרכב החשמלי?
"בישראל אנחנו בעלייה מתמדת של כניסה של הרכב החשמלי. זו בשורה נהדרת. המסים מרכב חשמלי הם נחותים יותר, עומדים על 10% עד סוף השנה בניגוד מהמס הסטטוטוריים שעומדים על 83%. המדינה מאפשרת את התמריצים כדי לעודד כניסה של רכבים חשמליים למרות ההפסדים במס.