אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הריבית הבריחה את המשקיעים, ופוליסות החיסכון הצטמקו ב־8% השקעה בחיסכון | צילום: freepik

הריבית הבריחה את המשקיעים, ופוליסות החיסכון הצטמקו ב־8%

היקף הפוליסות, שמשווקות על ידי חברות הביטוח, הצטמצם ב־9 מיליארד שקל תוך שנה. הן רשמו תשואה ממוצעת שלילית של 5.8%, והיקף המשיכות השנה מוערך ב־5 מיליארד שקל. בחברות אופטימיים: "קצב המשיכות ירד בחודש האחרון"

14.05.2023, 12:07 | אלמוג עזר

השנה הקשה של פוליסות החיסכון: ב־12 החודשים האחרונים פוליסות החיסכון, אמצעי החיסכון שמשווקות חברות הביטוח, קטנו ב־9 מיליארד שקל. הקיטון מהווה 8% מהיקף הנכסים במסלול הכללי. פוליסות אלה רשמו בשנה האחרונה תשואה ממוצעת שלילית של 5.8%. ההערכות הן שהיקף המשיכות ב־12 החודשים האחרונים הגיע לכ־5 מיליארד שקל.

בשנים האחרונות צמח ענף פוליסות החיסכון במיליארדי שקלים מדי שנה. אם ב־2018 ניהלו פוליסות החיסכון במסלול הכללי 70 מיליארד שקל, הרי שבסוף 2021 פוליסות אלו כבר ניהלו 115 מיליארד שקל. הצמיחה בהיקף ההון שמנוהל בפוליסות החיסכון נעשתה בחסות הגאות בשווקים שנרשמה בתקופת הריבית האפסית. בנוסף, הצמיחה בפוליסות החיסכון נעשתה בעקבות שיווק על ידי סוכני ביטוח שנהנים מעמלות גבוהות שמבטיחות להם חברות הביטוח.

הביקוש הגבוה לסיכון בשנים 2019 עד 2021 יצר תת־תעשייה בענף פוליסות החיסכון לעיתים בצורה גלויה ולעיתים בצורה נסתרת של מינוף. על פי הערכות, קריסת אפשרות המינוף בפוליסות החיסכון היא המנוע המרכזי מאחורי הצטמקותו של הענף במיליארדי שקלים.

מינוף בפוליסות חיסכון נעשה על ידי לקיחת הלוואה על בסיס פוליסת חיסכון קיימת והשקעה של כספי ההלוואה במסלול מניות או בהשקעות אלטרנטיביות. המנגנון מאפשר למי שהשקיע מיליון שקל, למשל, לקבל הלוואה של עד 800 אלף שקל ולפתוח באמצעותה פוליסת חיסכון חדשה בחברת ביטוח מתחרה. בזכות הפוליסה החדשה הוא יכול לקחת הלוואה נוספת של 640 אלף שקל – ולפתוח פוליסת חיסכון בחברה שלישית.

לרוב, ההלוואות הללו ניתנות בריבית אפקטיבית שבין פריים מינוס 0.5% לפריים פלוס 0.5%. בשנים האחרונות סוכני ביטוח וסוכנויות שונות פנו למשקעים בפורומים סגורים וברשתות החברתיות והציעו להם למנף את השקעתם בדרך זו.

המינוף השתלם במיוחד לסוכני הביטוח שנהנים מעמלה כפולה בפתיחת מספר פוליסות ועמלת גיוס להשקעות אלטרנטיביות. הבוננזה של סוכני הביטוח הייתה אמורה להימשך באין מפריע אולם באפריל 2022 בנק ישראל העלה את הריבית – וההלוואות נעשו פחות כדאיות. החל מאפריל אשתקד זינקה ריבית בנק ישראל מ־0.1% לרמה הנוכחית של 4.5%. מהלך זה ייקר באופן משמעותי את עלות ההלוואה והביא את ריבית המינוף עד לכדי 5%. "לקחתי הלוואה של 440 אלף שקל בריבית בפריים מינוס 0.5% כשההחזר החודשי היה 400 שקל", סיפר ל"כלכליסט" לווה שעדיין נמצא במינוף על החיסכון. "היום ההחזר החודשי הגיע ליותר מ־2,000 שקל. זה כבר לא משתלם".

הפוליסות שחוו את הירידה המשמעותית ביותר בהיקף הנכסים הן בסט אינווסט אלטשולר שחם שהצטמקו ב־1.6 מיליארד שקל ב־12 החודשים האחרונים, כלומר ירידה של 36.5% מהיקף הנכסים במרץ 2022. מדובר בפוליסת חיסכון שהנפיקה הכשרה והשקעותיה מנוהלות באלטשולר שחם. פוליסת החיסכון בסט אינווסט מור, אף היא פוליסה של הכשרה אך השקעותיה מנוהלות במור, איבדה 400 מיליון שקל שמהווים 23% מנכסיה.

הצניחה בשווי הנכסים בפוליסות החיסכון וצמצום המינוף מתחדדים אם משווים את הפוליסות לקופות הגמל להשקעה, שהן המתחרות הישירות על כספי החוסכים. בניגוד לפוליסות החיסכון, קופות הגמל להשקעה גדלו במיליארד שקל בשנה האחרונה. כלומר, למרות שהשנה לא התאפיינה בתשואה חיובית, קופות הגמל להשקעה דווקא צמחו.


רועי קדוש, סמנכ"ל ההשקעות בהכשרה ביטוח. "נזילות הפוליסות תרמה למשיכות", צילום: קובי קואנקס רועי קדוש, סמנכ"ל ההשקעות בהכשרה ביטוח. "נזילות הפוליסות תרמה למשיכות" | צילום: קובי קואנקס רועי קדוש, סמנכ"ל ההשקעות בהכשרה ביטוח. "נזילות הפוליסות תרמה למשיכות", צילום: קובי קואנקס


רועי קדוש, סמנכ"ל ההשקעות בהכשרה ביטוח, אחת השחקנים הגדולים בשוק פוליסות החיסכון שמנהלת כ־20 מיליארד שקל בענף, תולה את היקף המשיכות בנזילות הגבוהה של הפוליסות. "חייבים לזכור כי פוליסות החיסכון הן מוצר נזיל יותר ממוצרים אחרים בשוק הגמל כמו קרנות השתלמות, שמשיכת כספים בהם מלווה במיסוי גבוה לפני שש שנים. בשורה התחתונה אנחנו רואים שיש משיכות בפוליסות החיסכון. גם יוקר המחייה והפחד משינויים ממשלתי משפיעים", אמר.

על המינוף בפוליסות החיסכון אמר קדוש: "כשאנחנו נותנים הלוואות אנחנו לא יודעים לצבוע את מהות ההלוואה. זו הלוואה לכל מטרה. אנחנו לא יודעים להגיד לגבי הלוואות ממונפות. היום אפשר כבר לשלם 6.5% ריבית על ההלוואה שלקחת בעבר, ואם ההשקעה הממונפת לא נשאה את אותה תשואה, אתה עלול להימצא בגירעון חודשי. אנחנו כבר לא בתקופה שבה הופקדו כל חודש 600–700 מיליון שקל לפוליסות החיסכון אבל עדיין רואים ציבור שלא ממהר למשוך. קצב המשיכות ירד בחודש האחרון לעומת החודשים האחרונים שלוו בחששות מהרפורמה המשפטית".

למעשה, המינוף לא נעלם לחלוטין בפוליסות החיסכון. על פי אור פוריה, מתכנן פיננסי ומנכ"ל ובעלים של פוריה תכנון פיננסי, סוכנים רבים עדיין מציעים ללקוחות מינוף בפוליסות החיסכון. "המינוף הוא יתרון של פוליסות החיסכון. הוא מאפשר לך להשקיע גם בנכסים אלטרנטיביים", אמר. "זה פיזור סיכון כאשר ההשקעה האלטרנטיבית שומרת על המשקיעים מירידות בשוק ההון. אם הלקוח מודע לזה שמדובר בסיכון והוא מאמין בשוק לאורך זמן - אז אחלה. המינוף מאפשר לך לא לפדות את הכסף. הפוליסה מאפשרת גם חשיפה להשקעות לא סחירות, כמו כביש 6, נדל"ן מניב וכדומה. את זה אי אפשר לקבל בבנק".

עם זאת, מינוף השקעות על ידי השקעה בנכסים אלטרנטיביים אינו חסין מפני הפסדים כפולים. לאורך 2022 נרשמו מספר הפסדים בנכסים אלטרנטיביים.

כך, למשל, קרן האשראי של מגדלור לעסקים הניבה תשואה שלילית של 5.1%. מגדלור עובדת עם סוכנויות ביטוח ואלה מפנות אליה לקוחות, בין היתר גם מהלקוחות הממונפים של פוליסות החיסכון. בהתחשב בכך שהתשואה הממוצעת במסלול הכללי של פוליסות החיסכון עמדה על ממוצע של מינוס 5.8%, יחד עם המינוף מגיעה התשואה השלילית לכמעט 10%. אם מוסיפים לכך עלויות מימון של 6.5% – ההפסד כבר מגיע ל־16.5%.

תגיות