אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתקן ההתפלה באשקלון יוצא למכרז הרחבה ושיפוץ מתקן התפלה באשקלון. יתרחב ל־220 מיליון קוב בשנה | צילום: צפריר אביוב

מתקן ההתפלה באשקלון יוצא למכרז הרחבה ושיפוץ

מתקן ההתפלה יורחב מ-120 ל-220 מיליון קוב בשנה - וייהפך לגדול בישראל. בינתיים מתעכבת הקמת שני מתקנים נוספים

28.02.2024, 20:18 | עדיאל איתן מוסטקי

החשב הכללי במשרד האוצר יוצא למכרז על הפעלת מתקן התפלת המים באשקלון, שיכלול גם הרחבת המתקן ושיפוצו. המתקן באשקלון החל לפעול ב־2005 עם זיכיון הפעלה ל־25 שנה, עד 2030. כעת, לקראת תום תקופת הזיכיון, שבסיומה המתקן אמור לעבור לרשות המדינה, החשב הכללי, רשות המים ומשרד האנרגיה יוצאים למכרז להעברת הזיכיון להפעלת המתקן ל־25 שנה נוספות, שיכללו גם את הרחבת המתקן מ־120 מיליון קוב בשנה ל־220 מיליון קוב בשנה, ובכך יהפוך למתקן הגדול בישראל.

אם אכן המתקן יורחב, בחשכ"ל טענו כי היקף ההתפלה בישראל יעמוד על כ־1,000 מיליון קוב בשנה, שייתן מענה כמעט לכל הצריכה השנתית של משקי הבית והתעשייה בישראל. כמו כן, לפי ההודעה, הרחבת מתקן ההתפלה באשקלון יתקרב להחלטת הממשלה משנת 2018 שקובעת כי היקף ההתפלה השנתי בישראל יעמוד על כ־1,200-1,100 מיליון קוב בשנה עד 2030.

עם זאת, מדובר בהערכה יחסית אופטימית שכן ההקמה של שני מתקני התפלה חדשים שיצאו למכרזים של החשב הכללי מתעכבת. בשני המכרזים, בשורק 2 ובגליל המערבי, חלים עיכובים בהקמת המתקנים. בשני המכרזים זכתה חברת IDE, המפעילה את מרבית מתקני ההתפלה בישראל. בחודש שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי במשרד האוצר שוקלים להעניק הקלות נוספות לחברה בנוגע למתקן שורק 2, כדי לקדם את ההקמה שלו, אף שהיה אמור להיות מוקם כבר במאי 2023. המתקן השני הוא בגליל המערבי סמוך לנהריה, והעבודות עליו היו אמורות להתחיל בינואר 2023, אך אלו לא החלו עד אוגוסט 2023.

מתקני ההתפלה, ומשק המים הישראלי בכלל, נחשבים למובילים בעולם. שיעור פחת המים בישראל, כלומר כמות המים שנאבדת במהלך ההולכה של המים, עומדת על כ־8% (ממוצע של תשתית ההולכה של מקורות ותשתית תאגידי המים בתוך הערים). מדובר בשיעור נמוך במיוחד, כשבמדינות רבות בעולם המספר מגיע לעשרות אחוזים. בדו"ח האחרון של חברת מודי'ס, שבו הודיעה על הורדת דירוג האשראי של ישראל, ציינה החברה את משק המים הישראלי, הכולל את התשתיות המתקדמות ומתקני ההתפלה, כנקודת חוזק להתמודדות המדינה עם משבר האקלים.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המכרז נדרש הן נוכח החלטת הממשלה לגבי יעדי ההתפלה בשנת 2030 והן בשל סיום תקופת הזיכיון החוזית להפעלת המתקן". בנוגע לשאלה אם תתאפשר השתתפותה של IDE במכרז לאור העיכובים בשני המתקנים הקודמים, ענו באוצר: "סוגיית השתתפותה של IDE נבחנת על ידי הגורמים המוסמכים".


תגיות