אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תושבים במערב הנגב מתנגדים לתוכנית רמ"י להפיכת הישוב מבועים למרכז אזורי מבועים | צילום: ישראל יוסף

תושבים במערב הנגב מתנגדים לתוכנית רמ"י להפיכת הישוב מבועים למרכז אזורי

התוכנית מציעה פיתוח והרחבה של הישוב, הרחבה של אזור התעשייה החקלאית ושימורו. תושבי המועצה מתנגדים לתוכנית בטענה שזו אינה מקדמת איזורים לאנרגיה מתחדשת, וכן תושבי המושב הסמוך אשבול טוענים כי "מיקום התוכנית מאפשר פתח לשינוי צביון האזור כולו"

15.01.2024, 11:52 | גיא נרדי

הוועדה המחוזית דרום תדון הבוקר (ב') בהתנגדויות הרבות להרחבת הישוב הקהילתי מבועים, בנגב המערבי, ליד נתיבות. התוכנית, שהיא יוזמה של רמ"י (רשות מנהל מקרקעי ישראל), מציעה "מסגרת לפיתוח והרחבה" של הישוב, ולהוסיף ל-283 המשקים הקיימים עוד 750 דירות ו-300 יחידות דיור מוגן. כמו כן, התוכנית מציעה הרחבה של אזור התעשייה החקלאית, שהיקפו כעת 95 דונם, ב-150 דונם נוספים ושימור - זה לא טריוויאלי במרחב הכפרי של מתחמי בתי ספר ומוסדות הציבור. התוכנית פורסמה להפקדה באוגוסט 2023.

הישוב מבועים הוקם בשנת 1958 כמרכז כפרי המספק שירותים למושבי האזור. בעקבות גלי העלייה בשנות ה-90 קלט היישוב עולים רבים וכן ילידי הארץ מישובים הסמוכים. בישוב מתגוררים 1,238 תושבים והוא מדורג, לפי הלמ"ס, במקום ה-7 מתוך 10 במדרג החברתי כלכלי. הישוב מהווה מרכז שירותים למושבי האזור.

יוזמת רמ"י להגדלת הישוב חורגת ממה שקבעה בעבר תוכנית המתאר הארצית תמ"א 35. לצורך קידום התוכנית נדרש היה לאשר שינוי לתוכנית המתאר המחוזית תמ"מ 23/14/4 , על מנת שניתן יהיה להרחיב את הישוב מ-500 יח"ד המותרים על פי תמ"א 35 ל-1,100 יח"ד.

לתוכנית להרחבת הישוב מבועים מתנגדת המועצה האזורית מרחבים, שהישוב נמצא בתחומה. מוקד ההתנגדות, שעליה חתום משרד עו"ד אגמון עם טולצ'ינסקי, עוסק בכך שהתוכנית אינה מקצה מספיק עתודות קרקע לטובת ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת. המועצה מסבירה כי התוכנית אינה ממצה את הפוטנציאל הכלכלי הגלום בה ומבקשים כי הוראות התכנית יתוקנו כך שיתווספו מגרשים בייעוד מתקנים הנדסיים, יתווספו שימושים לצרכי אגירת אנרגיה במגרשים הייעודיים, ותתווספנה זכויות בנייה ייעודיות לשם הקמת מתקני ייצור ו/או אגירת אנרגיה.

המתנגדים העיקריים להרחבת מבועים הם דווקא תושבי המושב הסמוך, אשבול. התנגדות התושבים, שהוגשה ע"י עו"ד רואי שלמה כהן, אינה קשורה להרחבת מבועים, אלא לאופי הבנייה המוצעת. "התוכנית, שנועדה להרחיב את הישוב מבועים, הגובל עם אשבול, אינה מתחשבת בתושבי המושב החקלאים ותושבי ההרחבה שהוקמה בו, המונה כ-200 משפחות, שהתקבצו מכל רחבי הארץ למטרת מגורים כפריים ושקטים. דעת התושבים לא הובאה במכלול השיקולים ולא נעשה עימם כל שיתוף עד למועד הפקדתה להתנגדויות".

עוד כותבים תושבי אשבול: "הלכה למעשה, התוכנית כפי שהוגשה, מתיימרת לבר ישוב קהילתי למושב חקלאי על חשבון שטחים חקלאיים וחלקות המעובדות מאז 1957, אז הוקם הישוב. זאת ללא התחשבות במושב הקיים חי ופועם תוך דריסתו".

מתוך ההתנגדות: "עיון בתוכנית מגלה כי המיקום בו נבחרה, לא נעשה סתם כך. מטרתה האמיתית הינה גידול עתידי עצום ובלתי סביר של בתי אב, מסחר, מוסדות ציבור וכיוצא בזה, אשר תחילתם בתוכנית זו. מיקום התוכנית מאפשר המשך לקידום או יצירת תוכניות עתידיות אחרות נוספות שיש בהן לאיין לחלוטין את צביון האזור כולו מזרחית למושב אשבול לכיוון המושבים פעמי תש"ז וקלחים, שנחשב אזור כפרי חקלאי בצורת החיים בו הידועה כבעלת צפיפות ממוצעת נמוכה מאד".

האגודה השיתופית של אשבול הגישה התנגדות נפרדת, באמצעות עו"ד מנחם צוקר, ובה היא יוצאת נגד יוזמת תוכנית רמ"י להקמת מתחם דיור מוגן במבנים של 5 קומות: "שטח הדיור המיוחד נמצא כולו בקרקע של האגודה ובסמיכות לבתי מגורים. מכל מקום, מבני הדיור המיוחד אמורים להתנשא לגובה של עד 5 קומות יהיו נצפים מכל בית מגורים במושב אשבול ובפרט בשכונת ההרחבה. מבנים בהיקף ובגבהים כאלו חורגים באופן קיצוני למרקם הכפרי נופי של המושב". לסיכום, האגודה מבקשת להרחיק את הדיור המוגן.

תגיות