אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העברה בין דורית: תהליך המתאים לאוהבי כסף בלבד – ולא רק למשפחות אמידות אריה ליבוביץ | צילום: יח"צ

העברה בין דורית: תהליך המתאים לאוהבי כסף בלבד – ולא רק למשפחות אמידות

כיצד הליך העברה בין דורית חוסך מאות אלפי שקלים למשפחה ממוצעת ללא קיום ההליך, הצער על המוות שלכם, יהיה קשה לבני המשפחה רק כמו הצער על הכסף הרב שנזרק

06.10.2021, 14:11 | אריה ליבוביץ, בשיתוף dun's 100

במאמר הקצר מאוד שלהלן, נוכיח בקלות, כיצד, הליך מסודר של העברה בין דורית, למשפחה שאינה אמידה בטח לא בעיניה – גם אם הוא נעשה אצל יועצים יוקרתיים ומוצלחים – חוסך לכל משפחה מאות אלפי שקלים. 

לשם כך נשתמש במספרים פשוטים ולא בספקולציות.

למען הסר ספק, הכותב אינו דוקטור למתמטיקה והדוגמאות שלהלן יהיו ברמת חשבון של גן ילדים, ואף על פי כן קריאה קצרה תשכנע אותכם – כי המוות שלכם – יהיה יקר מאוד לבני המשפחה ורק הצער על הכסף הרב שנזרק סתם – יגבר על הצער על לכתכם.

אז בואו ניקח דוגמא פשוטה.

משפחת אוהבי כסף – משפחה סטנדרטית:

משפחה בעלת 3 - 4 ילדים, אחד מבני הזוג שכיר והשני עצמאי.

לבני הזוג 2 דירות, אחת קנו כשהתחתנו והם גרים בה, ואחת קיבלו בירושה. כל אחת מהדירות שווה כ- 3 מיליון ₪. למשפחה יש גם חיסכון בבנק של שניים וחצי מיליון ₪ וחסכונות פנסיונים וקופות גמל בשווי של 1.5 מיליון ₪. 

המשפחה לא רואה את עצמה כ-אמידה, כיוון שחלק משמעותי מהנכסים או הכסף הם קיבלו בירושה או בפנסיה ולכן מעולם לא חיו כמשפחה אמידה.

אבל למעשה חשבון קצר יראה לנו שהם שווים  10 מיליון ₪ !!.

עלויות סטנדרטיות במקרה שהמשפחה לא הסדירה את העברת הירושה כראוי ואין מחלוקות:

עד שהילדים (וכן בן הזוג הנותר) מחליטים מה עושים ובהנחה שאין מחלוקת משמעותית שהגיעה לבית המשפט – שתי הדירות לא מושכרות במשך שנה בלבד. 

אמנם במרבית המקרים גם אם אין מריבות -הדירות נותרות ללא שוכרים במשך תקופה ארוכה הרבה יותר (עד שמפנים את הדירה, ועד שמקבלים צו ירושה וכו') – אך בחרנו פה לקחת את המקרה ה-"קל" ביותר.

כל אחת מהדירות היתה מושכרת בממוצע בסכום של כ-6,000 ₪ לחודש (דירות במרכז מושכרות בסכומים גדולים הרבה יותר). כלומר אי השכרת הדירות במשך תקופה של שנה עלה לבני המשפחה  12 חודשים כפול 12,000 ₪ - הפסד מהנטו של 144,000 ₪ - נטו!!!

בהנחה שהרווח על הדירות מאז שנרכשו או התקבלו בירושה (ונקנו על ידי המוריש) על האחת חצי מיליון ועל השניה 700,000 ₪ (סכומי רווח סבירים מאוד לדירות שהוחזקו 10 שנים ומעלה – יתירה מכך בישראל לאחר 10 שנים סכומי הרווח גדולים הרבה יותר) אנו מדברים על תשלומי מס שבח מהנטו של 300,000 ₪.

לשאלה שעולה לכם עכשיו בראש התשובה היא – לא ! ללכת למומחה מיסים לאחר פתיחת הצוואה או אירוע הפטירה (כשאין צוואה) כמעט אף פעם לא יועיל. את תשלום המס הזה לא תוכלו לחסוך בדיעבד – רק בתכנון מראש.

סיכום ביניים – בלי מחלוקות משפטיות ההוצאות/ הפסד רווח עומדים על 444,000 ₪ מהנטו של המשפחה !


אריה ליבוביץ, צילום: יח"צ אריה ליבוביץ | צילום: יח"צ אריה ליבוביץ, צילום: יח"צ


תוספת עלויות – אם המחלוקת מתפתחת להליך משפטי:

מה שתיארנו לעיל, הינו כאשר אין מחלוקת משפטית ולא מתרחשת מריבה בין האחים.

במקרים בהם ישנו עסק בתוך המשפחה, גם אם המדובר בעסק קטן, ואחד האחים עובד במסגרת העסק, או שישנו משק חקלאי, כאשר אחד האחים (ברשות ההורים) בנה בתוכו בית ו/או הוא מקבל אותו (בן ממשיך). במקרה כזה, אתם "יכולים להסתלק מהספק" – מריבה תהיה – לצערנו.

ניתן דוגמא להלך הרוח בתוך בני המשפחה- לדוגמא הבן העובד בעסק סבור שמגיעים לו אחוזים גדולים יותר בעסק משאר האחים וייתכן אף שלדעתו מגיעה לו מלוא השליטה, כיוון שהוא עבד ופיתח את העסק ולמעשה – חלק משמעותי מהעסק כבר שייך לו - גם אם הדברים לא רשומים על שמו. 

מנגד ייתכן שיתר האחים במשפחה, מסתכלים על אותו אח  וסבורים שכבר במשך שנים הוא למשה מתפרנס על חשבון ההורים, בעוד הם עובדים בעבודות אמיתיות ולכן לא רק שלא מגיע לו זכויות בעודף, אלא ייתכן שאף להם מגיע יותר. 

כך גם במקרה של משק חקלאי, כאשר אחד האחים בנה "במשבצת" ליד ההורים, ואפילו אם הוא שילם על כך סכום מסוים, חלק מהילדים סבורים שהוא קיבל את הקרקע במחיר נמוך ועליו לפצות אותם, והאח המקבל מנגד סבור שהוא שילם מחיר מלא, ו/או שההנחה נבעה מכך שהוא טיפל בהורים כאשר כולם היו רחוקים וכל הנטל נפל עליו – במקרים אלו סביר להניח שאותו אח גם יבקש להטיל וטו על זהות הגורם לו נמכרת הנחלה כולה ולהשפיע באופן זה -על זהות "השכן" החדש שלו. 

בקיצור כולם צודקים מנקודת מבטם ולכן קשה מאוד יהיה להגיע להסכמות.

 במקרה בו אכן מתפתחת מחלוקת משפטית, אזי הסכומים קופצים למעלה. ניקח דוגמא בה רק אחד האחים פותח במחלוקת המשפטית ואילו שאר האחים מאוחדים נגדו. כך במקום שיהיו שלושה או ארבעה עורכי דין יש רק שניים (וכך נחסכו חלק מהעלויות).

שכר טרחתו של כל עורך דין עומד על 100,000 ₪ בתוספת מע"מ (17,000 ₪) כמו כן צריך להוסיף הוצאות על אגרות ובקשות שונות (לשם הזהירות נקבע רק 10,000 ₪ לכל צד) סה"כ עולה המחלוקת הזו מתוך הנטו המשפחתי סך של: 254,000 ₪ וכל זה במקרה שאין ערעורים והוצאות של מומחים שמביאים לעדות ועוד (מה שבדרך כלל יש ויש – אך נמנענו מלהזכיר).

הסכומים עולים עוד כאשר המחלקות היא בין מספר אחים ולא רק שני צדדים, אם מוגשים ערעורים משתמשים במומחים לעדות ועוד ועוד. 

 אם במהלך המשפט הצדדים לא מצליחים להגיע לפשרה במחלוקת ביניהם, אז בית המשפט יידרש למנות כונס נכסים שימכור את הנכסים של בני המשפחה. 

שכרו של כונס נכסים (ללא קשר להוצאות שלו), עומד בדרך כלל על כ- 4% מן הנכסים למרות ששכר זה יכול להגיע במסגרת ההוצאה לפועל גם ל-8% - 10% אך לשם הדוגמא שוב בחרנו במספר הקטן והנמוך ביותר. 

4% מתוך נכסי הנדל"ן בלבד (מתוך שישה מיליון ₪ בדוגמא שלנו - שווי שתי הדירות) עומד על  240,000 ₪ מתוך הנטו, על זה יש להוסיף מע"מ המתווסף לשכר הכונס, מה שמעלה את הסכום המשולם לכונס לכדי סך של 280,800 ₪ מתוך הנטו המשפחתי אשר היה צריך להגיע לבני המשפחה.

שוב גם במקרה זה לא חישבנו הוצאות (שמאי, פרסום בעיתון, מוניות, אגרות וכו'), ומבלי שחישבנו חודשים או שנים נוספות שהנכסים לא מושכרים (דבר שבקלות מוסיף עוד הפסד של מאות אלפי שקלים למשפחה).


במקרה של טיפול אצל מומחה להעברה בין דורית:

אם הלכתם לאחד המומחים המובילים, סביר להניח שהעלות שהתבקשה ממכם הינה כ-200,000 ₪ בתוספת מע"מ. הואיל והנכם עושים זאת במהלך חייכם, ואתם יכולים לרשום זאת כהוצאה עסקית, הרי שהמע"מ מוחזר לכם באופן מלא ואילו ההוצאה האמיתית שלכם מן הנטו הינה במקרה הזה – 100,000 ₪ בלבד (כיוון שההוצאה הוכרה לצרכי מס).

הליך טוב אצל מי שמבין בכספים ימנע הן את המחלוקת המשפטית, הן את השארת הנכסים הריקים ובוודאי את הפסדי המיסים.

סיכום:

אז עכשיו אתם מבינים – מי שאוהב כסף – אבל באמת אוהב כסף לא מבזבז אותו על מיסים, בתי משפט ועורכי דין שעוסקים במלחמות (וגם שכר הטרחה שלהם עולה כאשר אין הסכמות – כיוון שבמקרים אלו ממנים אותם ככונסי נכסים) הכל לצד איבוד הכנסות מנכסים.

מי שאכפת לו מהכסף שצבר או מהמשפחה שלו או משניהם, הולך לעו"ד מקצוען שיוביל אותו ואת משפחתו הליך מוצלח של העברה בין דורית - בדרך הזו הכסף יישאר לשימוש המשפחה וגם המשפחה עצמה תישאר מאוחדת.


מצורפת טבלה שמראה את העלויות של המשפחה בדוגמא שלנו, כמובן שאם מדובר במשפחה לה יש יותר ילדים או יותר נכסים, העלויות גדלות במאות אלפי שקלים. אם מדובר גם בסכסוך מתמשך – הרי שהירושה / העזבון יכולים להסתיים ולהימחק, והיורשים עוד עשויים להוציא כסף נוסף מהכיס.

מאת דר' אריה ליבוביץ, עו"ד, אריה ליבוביץ עורכי דין



תגיות