אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב חוזרת לירח: נאס"א שיגרה את משימת ארטמיס 1 שיגור משימת ארטמיס | צילום: רויטרס

ארה"ב חוזרת לירח: נאס"א שיגרה את משימת ארטמיס 1

בשעה 8:48 שוגרה החללית אוריון לירח, שאותו היא אמורה להקיף. אחרי 25 ימים החללית שאינה מאוישת אמורה לחזור לכדור הארץ. צפו בשידור החי

16.11.2022, 08:59 | ירון דרוקמן, ynet

תוכנית ארטמיס, שמטרתה להנחית בעתיד אסטרונאוטים על הירח, יצאה לדרך: חללית אוריון שוגרה הבוקר (יום ד') בשעה 8:48 מבסיס החלל קייפ קנוורל לירח. החללית, המחוברת למשגר SLS עוצמתי, צפויה להקיף את הירח ואחרי 25 ימים לחזור לכדור הארץ. מנאס"א נמסר כי השלבים הראשונים שלאחר השיגור עברו בהצלחה. מדובר במשימה שאינה מאוישת.


שיגור המשימה התעכב כמה חודשים. המועד המקורי היה מתוכנן לאוגוסט , אך הוא נדחה פעמיים בשל תקלות במשגר SLS הענק ולאחר מכן בשל ההוריקן איאן, אז הוחזר המשגר ועליו החללית לבניין הענק בבסיס החלל קייפ קנוורל, על מנת שלא ייפגע.

משימת ארטמיס 1 היא הניסוי הראשון של טיל השיגור SLS, המיועד לשאת מטענים כבדים למשימות בעומק החלל. הוא ישגר את החללית אוריון למסלול הכולל הקפה מורכבת של הירח. החללית לא תהיה מאוישת, אך יהיו בה שלוש בובות המצוידות בחיישנים רבים לבחינת מערכות תמיכת החיים של החללית, וכן לבחינת היעילות של אפוד ההגנה מקרינה של החברה הישראלית StemRad. שמה של אחת הבובות היא זוהר והיא זו שעליה הורכב האפוד.

שיגור ארטמיס 1 , צילום: רויטרס שיגור ארטמיס 1 | צילום: רויטרס שיגור ארטמיס 1 , צילום: רויטרס

במשימה תבדוק נאס"א את שלל תפקודי החללית, ובהם הנעה, ניווט ותקשורת, וכמובן את המערכות שאמורות לאפשר לה לשוב בשלום לכדור הארץ, ובראשן מגן החום והמצנחים. החללית אמורה לנחות באוקיינוס האטלנטי ב-11 בדצמבר באמצעות מצנחים.

אם הכול יפעל כשורה, סוכנות החלל האמריקנית מתכננת לשגר בעוד כשנתיים טיסה מאוישת סביב הירח, ושנה או שנתיים לאחר מכן להנחית עליו שוב בני אדם, יותר מ-50 שנה אחרי הטיסה המאוישת האחרונה עד כה לירח.

אתמול התייחס יו"ר סוכנות החלל הישראלית, פרופ' דן בלומברג, בריאיון ב-ynet radio לשיגור ההיסטורי. הוא הסביר מדוע הטיסה נמשכת זמן רב יותר מזו של אפולו 11, שהגיעה לירח כשלושה ימים לאחר השיגור. "אנחנו עושים מסלול הרבה יותר ארוך", הוא אמר. "אנחנו מקיפים גם את כדור הארץ בתהליך הזה. זה לא רק לטוס לירח ולחזור. בשונה מאפולו, וזה במכוון דרך אגב, כי אנחנו רוצים לבדוק את ההיתכנות לשהות ארוכה של אנשים בחלל העמוק".

על ההבדל בין תוכנית אפולו, שהנחיתה בני אדם על הירח בסוף שנות ה-60 ובתחילת ה-70 של המאה הקודמת, לתוכנית הנוכחית, אמר פרופ' בלומברג: "אנחנו שולחים למעשה חללית מסוג חדש, רמה אחרת לגמרי ממה שהיה עד היום, שונה לחלוטין במה שהיה באפולו לכיוון הירח. החללית תקיף את הירח, תעשה טיול ארוך מאוד בחלל, כ-25 ימים. המטרה היא להתחיל לבדוק את ההיתכנות לשיגור בני אדם לירח. זה לא יקרה במשימה הבאה, אלא בזו שאחריה. אנחנו מקווים שבמשימה מספר בשלוש כבר ישוגרו אנשים לכיוון הירח".

תגיות