אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבלים פחות: ירידה של 10% בהוצאה במסעדות ובתי הקפה בנובמבר בית קפה בירושלים | צילום: Botond Horvath / Shutterstock

מבלים פחות: ירידה של 10% בהוצאה במסעדות ובתי הקפה בנובמבר

כך על פי נתוני חברת שבא, מנהלת מערכת התשלומים בכרטיסי אשראי. עוד עולה, כי המכירות של חגי הקניות באינטרנט ובחנויות הפיזיות השנה ירדו ב-5.5% לעומת נובמבר אשתקד

04.12.2023, 15:47 | אורנה יפת

חגי הקניות באינטרנט הובילו את הישראלים לקנות קצת יותר ביחס לחודש רגיל. למרות זאת היקף הקניות השנה היה נמוך ביחס לחודש נובמבר אשתקד, זאת על רקע מלחמת חרבות ברזל, המצב הכלכלי של משקי הבית, העובדים שהוצאו לחל"ת והריבית שלא יורדת.

חגי הקניות כמו בלאק פריידי, סייבר מאנדי ושופינג IL החלו כחגים מקוונים, אך התרחבו גם לחנויות הפיזיות שמעניקות הנחות גדולות. נתוני חברת שבא, מנהלת מערכת התשלומים בכרטיסי אשראי, חושפים כי המכירות בנובמבר השנה היו נמוכות יותר באונליין וגם בחנויות הפיזיות וסה"כ ירדו ב-5.5% לעומת אשתקד.

בנובמבר 2023 הציבור הישראלי הוציא באמצעות כרטיסי אשראי סכום של 37.2 מיליארד שקל, זאת לעומת 39.4 מיליארד שקל בנובמבר 2022 - ירידה של 2.2 מיליארד שקל. מאז אוגוסט נרשמה ירידה בסכום ההוצאות היומי הממוצע בכרטיסי אשראי, אך בנובמבר הוא עלה ב-16% ביחס לאוקטובר ועמד על 1.24 מיליארד שקל, הודות לחגי הקניות שמאפיינים מסורתית את החודש. באוגוסט 2023 היקף ההוצאות היומי עמד על 1.36 מיליארד שקל, בספטמבר ירד ל-1.33 מיליארד ובאוקטובר האחרון, על רקע פרוץ המלחמה, צנח ל- 1.06 מיליארד שקל.

מלבד רשתות השיווק, המכולות והמעדניות, ממוצע הצריכה היומי של הציבור ביתר הענפים במשק ירד בחודש נובמבר, או נשאר זהה לנובמבר אשתקד.

רשתות השיווק, שהקניות בהן התחזקו בשבוע הראשון של המלחמה על רקע הודעת פיקוד העורף לאגור מזון יבש ומים, הגם שלאחר מכן חזר בו מההודעה, סיכמו את נובמבר עם עלייה של 10.3% בממוצע הקניות היומי ביחס לנובמבר אשתקד והוא עמד על 170 מיליון שקל. התחזקות במכירות נרשמה גם במכולות, במעדניות ובפיצוציות שממוצע הקניות היומי בהן עלה בנובמבר ב-8.5% והסתכם ב-41 מיליון שקל.

אחרי שסבלו מפדיונות נמוכים במיוחד בחודש אוקטובר, הציבור המשיך לצמצם גם בנובמבר את ההוצאות על מסעדות ובתי קפה. הענף רשם בנובמבר ירידה של 10% בהוצאה היומית הממוצעת שלו על מסעדות, בתי קפה ועסקי מזון מהיר וזו הסתכמה ב-74 מיליון שקל ביחס לנובמבר שעבר. בחודש אוקטובר הישראלים נמנעו מלצאת מהבית במהלך שעות היום ובעיקר בערב ולא פקדו כלל את המסעדות, מה שהוביל לירידה של 27% בהוצאה היומית לעומת חודש ספטמבר, לפני שפרצה המלחמה.

גם בתחום התחבורה הציבורית ההוצאה היומית בנובמבר היתה נמוכה ביחס לחודש מקביל והסתכמה ב-11 מיליון שקל – ירידה של 21.3%. באוקטובר ירדה ההוצאה הממוצעת על שימוש בתחבורה ציבורית ב-14.7%. הציבור גם הקטין את צריכת הדלק בנובמבר, כך שההוצאה היומית הממוצעת ירדה ב-1.3% לאחר שבאוקטובר ירדה במעל ל-17% ביחס לספטמבר.

אחד הענפים שהפדיונות בו נפגעו ביותר מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל הוא ענף ההלבשה והנעלה. זהו גם הענף שנהנה ביותר מחגי הקניות בנובמבר שכן הקמעונאים מוציאים סחורה גם של עונות קודמות ועושים מכירות חיסול בהנחות ענק על מנת לחסל מלאי לקראת סוף השנה. למרות שמכירות הבלאק פריידי היו חזקות בענף האופנה, ההוצאה היומית הממוצעת נשארה נמוכה ביחס לשנה שעברה וירדה ב-5% בהשוואה לנובמבר 2022, ל- 82 מיליון שקל. עם זאת, מדובר בעלייה משמעותית בהשוואה לשבועות הראשונים של המלחמה שאופיינו בירידות עמוקות של כ-40% בענף ההלבשה והנעלה.

המכירות בענף החשמל והאלקטרוניקה התקרבו לרמת המכירות שאיפיינה את נובמבר שעבר והיו נמוכות רק ב-1.6% ביחס לתקופה מקבילה אשתקד והסתכמו ב-79.5 מיליון שקל. לשם השוואה, באוקטובר ירדו המכירות ב-21%ביחס לספטמבר ועמדו על 63 מיליון שקל.

בחודש נובמבר הציבור קנה יותר באונליין מאשר בחנויות הפיזיות ויחד עם זאת, שתי הפלטפורמות רשמו ירידה ביחס לנובמבר שעבר. על פי שבא, היקף העסקאות באונליין ירד בנובמבר ב-7.8% לעומת נובמבר שעבר והסתכם ב-21.5 מיליארד שקל, ובחנויות הפיזיות הוא ירד ב-5.5% ל-15.6 מיליארד שקל. בעסקאות האונליין חודש יולי היה החזק ביותר מתחילת השנה ובו נרשם שיא של 779 מיליון שקל בהוצאה היומית הממוצעת ברכישות אונליין ובחנויות הפיזיות על שיא המכירות היומיות היה באוגוסט ועמד על 608 מיליון שקל.

הנתונים של שבא מעידים על מעבר של תשלום ממזומן לאשראי. על פי החברה, היקף משיכות המזומן מהכספומטים ירד בנובמבר האחרון ב-14.3% בהשוואה לחודש מקביל אשתקד. סך המשיכות עמד על 4.5 מיליארד שקל, לעומת 5.3 מיליארד שקל בנובמבר 2022.


תגיות