אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנוכחות של שויד תאתגר את המנכ"ל הבא של צ'ק פוינט גיל שויד מייסד משותף ומנכ"ל Check Point | צילום: אוראל כהן

ניתוח

הנוכחות של שויד תאתגר את המנכ"ל הבא של צ'ק פוינט

פרישתו של מייסד ענקית הסייבר צ'ק פוינט מתפקיד המנכ"ל אחרי 31 שנה מציבה אתגר משמעותי למחליפו. מצד אחד החברה נמצאת בשיאה במישור העסקי וזקוקה לחזון בדרך לשלב חדש. מצד שני שויד, שיתמנה ליו"ר פעיל בחברה, לא הולך לשום מקום

07.02.2024, 06:30 | סופי שולמן

פרישתו של גיל שויד מתפקיד המנכ"ל של צ'ק פוינט היא בהגדרה אירוע דרמטי, אבל מצד שני גם הדבר הצפוי ביותר בחייה של ענקית הסייבר ואחת מאבני היסוד של ההייטק הישראלי. קשה לדמיין את צ'ק פוינט שלא תחת שרביטו של שויד מעצם העובדה שזה מעולם לא קרה ב־31 שנות קיומה. מצד שני, כפי שגם שויד עצמו הודה אתמול במסיבת עיתונאים שקיים לרגל האירוע, "מאז ההנפקה הראשונה של צ'ק פוינט בנאסד"ק ב־1996 שואלים אותי מתי אני פורש".

בהתחלה שויד, שעוד לא מלאו לו 30 בעת ההנפקה, היה צעיר מדי וחסר ניסיון מדי, אחר כך היה גיקי מדי וטכנולוגי מדי, במרוצת השנים הפך למבוגר מדי ושמרן מדי. לכאורה, חוץ מאשר במעמד ההקמה עם הרעיון שהגה לאבטח אינטרנט כשעוד לא היה ממש ברור מה זה אינטרנט שלא לדבר על למה בכלל צריך לאבטח אותו, תמיד צצו שאלות מדוע שויד עדיין מנהל את צ'ק פוינט. בינתיים היא הפכה לאחת החברות הישראליות הגדולות, הן במונחי מכירות והן במונחי שווי שוק, אחת הגדולות בעולם בקטגוריה שלה. למעשה, אפשר לומר שצ'ק פוינט בהובלת שויד היא זו שהמציאה את שוק הסייבר. הרי כאשר שויד פגש את שלמה קרמר ומריוס נכט במסדרונות הבסיס של 8200 בגלילות, עולם הסייבר לא היה קיים.

"התחלתי בדיוק השבוע לפני 31 שנה את המסע שנקרא צ'ק פוינט. אלה היו שנים מדהימות, הגענו לכל הישג אפשרי, יצרנו תעשייה חדשה, השתתפנו בדבר הזה שנקרא אינטרנט שהפך להיות מרכז החיים של רבים מאיתנו. בשנים הראשונות היה צריך עוד לשכנע אנשים שזה משהו אמיתי ושזה יקרה. הצלחנו להביא תוצאות קונסיסטנטיות שאין להן אח ורע, הוכחנו שחברות ישראליות יכולות לא רק להיסחר בשווי של מיליארדים, אלא גם למכור במיליארדים, מה שפעם היה תקרת זכוכית לחברות ישראליות. כמובן שיכולנו לגדול יותר ואנחנו עדיין יכולים להיות אגרסיביים יותר בשיווק ומכירות.. המצאת הפיירוול יצרה תעשייה חדשה - ומה שמדהים הוא שגם אחרי שלושים שנה, שהרבה תעשיות דועכות לאורך תקופה כזאת, התעשייה שלנו דווקא יותר תוססת. זה אולי באשמת התוקפים, אבל גורם גם לכל החברות כל הזמן לחדש".


שויד, שהוא היום המנכ"ל הוותיק ביותר בנאסד"ק למרות שהוא רק בן 55, הוא שילוב נדיר של איש חזון טכנולוגי, ממציא שנהפך במרוצת השנים למנהל עסקי עם חזון משלו גם במישור הזה. יש מי שמסכים עם העקרונות שלו ויש מי שפחות (ראו פרשנות בעמוד זה), אבל שויד הוא זה שהמציא טכנולוגיה שהגיעה לשוק בול בזמן, הצליח להפוך אותה למוצר, מה שרבים מהיזמים הישראלים, בעיקר בדורו, לא השכילו לעשות וגם ניווט את החברה לאחר עזיבת שותפיו, למכירות של 2.4 מיליארד דולר, רווח נקי של מיליארד דולר ועוד 3 מיליארד דולר במזומן בקופה - שכולם נוצרו מתזרים המזומנים שיצרה החברה ולא מגיוסים. רק הכנסות המימון של צ'ק פוינט על קופה זו שהגיעו ל־159 מיליון דולר, הם סכום שרבים מהיוניקורנים הישראלים, גם בסייבר, עדיין חולמים עליו לשורת המכירות שלהם.

גיל שויד זה צ'ק פוינט וצ'ק פוינט זה גיל שויד. זה גם האתגר ואפילו אפשר המלכוד שילווה את הדירקטוריון של צ'ק פוינט בחיפוש אחר המנכ"ל או המנכ"לית החדשים. מצד אחד מדובר בחברה גדולה עם שווי שמתקרב ל־20 מיליארד דולר ומכירות שאמורות להגיע ל־2.6-2.5 מיליארד דולר השנה, כך שברור שהיא זקוקה לגורם בעל שיעור קומה שינהל את פעילותה על 6,700 עובדיה. מצד שני שויד, שיתמנה ליו"ר הפעיל של צ'ק פוינט, לא הולך לשום מקום וכפי שהדגיש אתמול יותר מפעם אחת ימשיך להיות מעורב מאוד בנעשה בחברה.

"אני רוצה להתמקד יותר בצדדים יותר עתידיים, אולי להיפגש יותר עם לקוחות ושותפים כדי להבין יותר מה הם צריכים ולהיות פחות מעורב בניהול השוטף. אני כן מקווה למצוא מישהו שהוא איש חזון שיהיה שותף עבורי. אני יודע איך לעבוד עם שותפים, כמו שהיה בתחילת הדרך של החברה ואני יודע לעבור שלבים בקריירה שלי. סגנון הניהול שלי היום לעומת לפני עשר שנים ולפני עשרים שנה זה דברים שונים לגמרי".

שויד, שנודע לאורך שנים כמנהל ריכוזי, קפדן ושמרן לא הצליח לגדל סביבו שדרת הנהלה שניתן יהיה לבחור מבין נציגיה את הדור הבא. שותפיו להקמת החברה עזבו זה מכבר, שלמה קרמר עוד ב־1999 והספיק להקים מאז כמה חברות סייבר חדשות ומצליחות החל מאימפרבה שהונפקה ונמכרה ועד קייטו נטוורקס אותה הוא מוביל היום ואשר צפויה לצאת להנפקה בנאסד"ק בשנה הקרובה. מריוס נכט, שנשאר בתפקיד יו"ר צ'ק פוינט עד 2020, התרחק גם הוא. בכירים רבים שליוו את שויד לאורך שנים בתפקידים בכירים "התייאשו" להחליפו בתפקיד המנכ"ל והמשיכו הלאה, הקבוצה הטכנולוגית פנתה למיזמים עצמאיים כמו למשל מייסדי אורקה סקיוריטי שנהפכה ליוניקורן בסייבר.

אחת הבודדות שאפשר לחשוב עליה כמועמדת אפשרית להחליף את שויד היא נטלי קרמר, אבל גם היא לא צמחה בצ'ק פוינט. קרמר הובאה לצ'ק פוינט לפני שנה מ־AT&T העולמית לאחר שניהלה שם את הפיתוח והוצנחה לתפקיד סמנכ"לית המחקר והמוצר. ברוב החברות בגילה ומצבה של צ'ק פוינט המנכ"לים מגיעים יותר ממשרות של סמנכ"לי כספים או שיווק, אך שויד כמו שויד רמז אתמול שהוא היה רוצה לראות מישהו טכנולוגי בכיסאו. "אני לא מחפש העתק שלי ואת הערכים שאני יודע לתת לחברה אני אמשיך לתת ולעזור למנכ"ל. אבל זה יצטרך להיות מישהו שיהיה עם תשוקה גדולה לאבטחה", הסביר שויד.

בהתייחסו להמשך המחוייבות של צ'ק פוינט לשמור על צביונה כחברה ישראלית, למרות שפחות מחצי מעובדיה מועסקים כיום כאן, אמר שויד כי "אנחנו מחפשים את המנכ"ל הבא ברמה הגלובלית, אבל כן נרצה שישב בישראל ולכן יש חשיבות לזהות הישראלית, היינו שמחים כמובן אם זה יהיה מישהו ישראלי. אם היה לי מועמד מושלם בפנים כבר היינו מודיעים על כך, אבל אנחנו עוד רוצים לבחון מועמדים גם מבחוץ". שויד העריך אתמול כי חיפוש המנכ"ל החדש יכול לקחת בין חצי שנה לשנתיים והתחושה היא שאינו ממהר במיוחד.

את המהות של שויד בתוך צ'ק פוינט אפשר לחוש בקלות גם מסגנון התייחסותו לשאלות על המחליף. לרוב השאלות התייחס שויד בגוף יחיד, "אני". שויד הוא גם עדיין בעל המניות הגדול ביותר בצ'ק פוינט עם אחזקה של כ־23%. מדובר באחזקה חריגה לעומת המקובל בחברות שנסחרות בוול סטריט שרובן, בעיקר חברות הטכנולוגיה, מאופיינות בפיזור רחב של מחזיקי מניות פרט למקרים בודדים נוסח מארק צוקרברג במטא. בניגוד למגמה, אחזקתו של שויד רק הלכה ותפחה לאורך השנים האחרונות ככל שהחברה המשיכה לרכוש את המניות של עצמה. אתמול, בעקבות הודעת הפרישה ולצד פרסום התוצאות הכספיות הטובות לסיכום 2023, קפצה מניית צ'ק פוינט לשיא היסטורי חדש של כמעט 20 מיליארד דולר. בשווי השוק הנוכחי של החברה, שווה נתחו של שויד מעל 4.5 מיליארד דולר ולכך עוד מתווספים מימושי המניות הקבועים והעיוורים (במועדים שנקבעים מראש) של שויד לאורך השנים. שויד לא מושך שכר מצ'ק פוינט כבר שנים ארוכות ומקבל "רק" תגמול הוני שמגדיל את חלקו בחברה והסתכם במאות מיליוני דולרים לאורך העשור האחרון.

העלייה במניה נבעה אתמול גם מכך ששויד הודיע על פרישתו כאשר צ'ק פוינט נמצאת בשיא במישור העסקי. מחברה שהמציאה את הפיירוול, אותה חומת אש שמאפשרת חיבור בטוח בין רשת ארגונית לבין עובד שנמצא בביתו או בין לקוח לחשבון הבנק שלו, באמצעות הקמת מעין גשר ווירטואלי, התרחבה צ'ק פוינט לחברת פלטפורמה שמסוגלת לתת כמעט את כל צרכי האבטחה לארגונים. זה אמנם לקח לה קצת זמן והיא אף הגיעה לשם באיחור לעומת מתחרות צעירות ונועזות יותר, אבל שויד התעקש אתמול כי צ'ק פוינט היא עדיין ה"גולד סטנדרט" בתעשייה. "הייתי בן 24 כשהתחלנו את החברה ועכשיו, בעיקר ברבעון האחרון, אני מרגיש שהעיתוי מושלם כי אנחנו במגמה חיובית, התוצאות מצויינות ואני בטוח בביצועים של החברה. אני לא מרגיש חרטה על שום דבר כי התוצאות מדברות בעד עצמן. מקווה שבעשור הבא נצליח להראות שאנחנו יודעים להגיע לקצבי גידול הרבה יותר גבוהים", אמר אתמול שויד בהתייחסו לדוחות הכספיים השנתיים והרבעוניים.

בהתאם לחזון של שויד, צ'ק פוינט שומרת על חריגותה בעוד מישור - הרווחיות שלה. בשנות הגאות המשקיעים בוול סטריט כעסו על שויד וחשבו שזה מוגזם. העונש היה בכך שחברות סייבר צעירות וקטנות הרבה יותר עקפו את צ'ק פוינט בשווי, אבל עכשיו הגלגל מסתובב לכוון אחר והשוק אוהב שעל הכנסות של 2.4 מיליארד דולר ב־2023 צ'ק פוינט יצרה רווח נקי של 997 מיליון דולר. החברה אמנם עדיין צומחת לאט, רק 4% בשנה החולפת, אך במצב המאקרו כלכלי הנוכחי ובהתחשב במספרים הגדולים, זה לא רע. ב־2024 מקווה צ'ק פוינט להגביר את הקצב לכיוון של 6% מה שיביא את ההכנסות ל־2.6 מיליארד דולר. הרווחיות החריגה הובילה לכך שצ'ק פוינט יושבת כעת על קופת מזומנים של 3 מיליארד דולר וזאת עוד לאחר ש"הצליחה" לבזבז 490 מיליון דולר על רכישת הסטארט־אפ הישראלי פרימטר 81 באחת העסקאות הגדולות בתולדות החברה שהושלמה בסוף 2023.

צ'ק פוינט ידועה כחברה שמרנית יחסית למתחרותיה גם בתגמול באופציות ומניות חסומות, מה שהקשה עליה בעבר לגייס ולשמר עובדים. אך באופן חריג, החברה מעולם לא עשתה קיצוצים או מהלכי פיטורים שמתרחשים לעתים קרובות בחברות הייטק. ברבעונים האחרונים, על רקע השינוי בסביבת המאקרו וגלי פיטורים בחברות הייטק, הפכו את צ'ק פוינט למקום עבודה נחשק יותר ורק ב־2023 היא גייסה 700 עובדים. "האינדיקטור הראשון שלי למצב התעשייה והכלכלה הוא קצב עזיבות העובדים, ומנובמבר 2022, העובדים הפסיקו לעזוב את צ'ק פוינט", ציין אתמול שויד.

בהתייחסו למצבה של תעשיית ההייטק הישראלית הקפיד שויד להעביר את המסר שדבק בהעדפת רווחיות על פני משתנים אחרים: "יש לנו בישראל תעשיית טק נהדרת וישראל תמשיך להוביל בעולם, אבל רבות מהחברות הישראליות לא יודעות להרוויח כסף ולכן זקוקות כל הזמן לכספי המשקיעים. כאשר הכסף הזה נגמר, גם לחברות נגמר החמצן וזה מצב מסוכן. ככל שהתעשייה מבוססת על חברות לא רווחיות, הסיכון גבוה יותר ולכן גם ישראל היא בסיכון גבוה יותר. אבל זה לא מוריד מההערכה שלי לחברות ישראליות", סיכם שויד, אחד ממייסדי התעשייה ומקובעי הטון שלה.

שויד התעקש כי לא ילך לפוליטיקה והוא אף אמר בעבר כי העובדה שהוא יודע לנהל חברה, לא אומרת שהוא ידע גם לנהל את המדינה. יהיה מעניין לראות האם יצליח להתנתק מספיק ולשחרר את המושכות למחליפו בתפקיד כדי להוביל את צ'ק פוינט לשלב חדש בחייה, כפי שהגדיר זאת בעצמו, או שהמנכ"ל הבא יהיה בפועל סוג של סמנכ"ל תפעול, בעוד שויד ימשיך לעצב את החברה בדמותו ובהתאם לחזונו.



תגיות