אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסכסוך בין בריטניה לצרפת על גורל הפליטים הגיע לרשת דקטלון מחנה פליטים גראנד סינת' שלשום | צילום: אי.פי

הסכסוך בין בריטניה לצרפת על גורל הפליטים הגיע לרשת דקטלון

בעקבות זינוק במספר הפליטים מאפריקה והמזה"ת החוצים את תעלת למאנש, ענקית הספורט הצרפתית הפסיקה למכור סירות קאנו בצפון המדינה. במקביל נשמעה ביקורת בצרפת כלפי חוקי העבודה הרופפים בבריטניה, המעודדים את התופעה

18.11.2021, 08:41 | תמר טוניק

ימים ספורים אחרי שמספר שיא של פליטים חצו את תעלת למאנש מצרפת לבריטניה, ענקית הספורט הצרפתית דקטלון הודיעה שלשום כי היא תפסיק למכור סירות קאנו בצפון צרפת. 

המטרה, לדבריה: למנוע אובדן חיי אדם ולצמצם את ממדי התופעה, שכבר הציתה משבר פוליטי בין שתי המדינות. 


קראו עוד בכלכליסט:


לפי נתוני משרד הפנים הבריטי, 1,185 פליטים הגיעו לחופי בריטניה בסירות קטנות ביום חמישי שעבר, הנתון הגבוה ביותר מאז פרץ משבר ההגירה הנוכחי. 

השיא הקודם, שנקבע מוקדם יותר החודש, עמד על 853 פליטים שהגיעו בדרך זו ביום אחד. מתחילת השנה, יותר מ־23 אלף אנשים חצו את התעלה מצרפת לבריטניה בסירות קטנות, עלייה חדה מ־8,404 בשנה שעברה ונתון גבוה משמעותית מהשנים שקדמו למגפה, כאשר רוב מבקשי המקלט הגיעו במטוסים, מעבורות ורכבות. 


הדרך אל החופש עוברת בתעלת למאנש,  הדרך אל החופש עוברת בתעלת למאנש הדרך אל החופש עוברת בתעלת למאנש,


בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית AFP ציין דובר מטעם דקטלון, כי לא תתאפשר יותר רכישה של סירות קאנו בסניפי הרשת בקאלה ובגראנד־סינת', "בגלל התנאים הנוכחיים". לפי החברה, הפריטים חדלו לשמש לייעודם הספורטיבי המקורי ובמקום זאת שימשו כדי לחצות את התעלה. במקרים כאלה, "חיי אנשים נמצאים בסכנה", טענה הקמעונאית. ההחלטה, שהתקבלה על ידי מנהלי החנויות, זכתה לגיבוי ההנהלה הבכירה של הרשת. 




סמוך להודעת דקטלון, משטרת צרפת פינתה מחנה אוהלים מאולתר בגראנד־סינת' סמוך לדנקרק, ששימש מקלט לכ־1,500 פליטים שקיוו לחצות את התעלה לבריטניה.

"קל להיות לא חוקי"

סיבה מרכזית לעלייה בהיקף הפליטים המבקשים להגיע לחופי בריטניה היא התנתקותה מהאיחוד האירופי, המונעת את שליחתם חזרה למדינה אירופית בטוחה אחרת. סיבה נוספת, לטענת הצרפתים, היא חוקי העבודה הרופפים הקיימים בממלכה, המעודדים עבודה זמנית ומקלים על פליטים להצטרף למעגל גדול של מהגרי עבודה ממזרח אירופה שמעמדם אינו מוסדר. 

המתיחות בין לונדון לפריז סביב סוגיית הפליטים הגיעה השבוע לשיאים חדשים, כאשר גורמים בממשלת צרפת גינו את חוקי העבודה הללו, הגורמים, לטענתם, לסיכון חיים. "הגיע הזמן שממשלת בריטניה תשנה את החוקים שלה כדי להקשות יותר ויותר על מהגרים לא חוקיים לקבל עבודה בבריטניה, לקבל דיור בבריטניה, להתגורר בקהילות בבריטניה", ציין חבר הפרלמנט הצרפתי לאזור קאלה, פייר־אנרי דומונט בראיון ליורוניוז. "כל המהגרים האלה נמצאים בקאלה לא משום שהם רוצים להישאר בקאלה, אלא משום שהם רוצים להגיע לבריטניה כי קל יותר להיות לא חוקי בבריטניה מאשר בכל מקום אחר באירופה".


סניף של דקטלון סמוך לבורדו 
, צילום: רויטרס סניף של דקטלון סמוך לבורדו | צילום: רויטרס סניף של דקטלון סמוך לבורדו 
, צילום: רויטרס

לפי נתוני משרד הפנים הבריטי, כמעט שני שלישים מהאנשים שמהגרים לבריטניה בסירות קטנות הם אכן פליטים הזכאים למקלט, ויורשו לפיכך להישאר. מנתוני מועצת הפליטים שנאספו בין ינואר 2020 ליוני 2021, עולה כי 91% מהאנשים שחצו את התעלה בסירות הגיעו מעשר מדינות שבהן קיימות הפרות זכויות אדם ורדיפות. אלה מונות, בין השאר, את אפגניסטן, איראן, סוריה, עיראק, סודן, וייטנאם ואתיופיה. 98% מהפליטים שחוצים את התעלה מבקשים מקלט מדיני, כאשר היקף האישורים הגבוה ביותר, העומד על 88%, מוענק לפליטים סורים. עבור אריתראים עומד שיעור האישורים על 84%, ועבור סודנים ותימנים, 70%. השיעור הנמוך ביותר, 56%, ניתן לפליטים אפגנים. עם זאת, למעלה ממחצית הערעורים המוגשים, נענים בחיוב.

המבריחים מתוחכמים

בעוד בריטניה חזרה וטענה כי המשטרה הצרפתית אינה עושה די כדי לעצור את החציות, בצד הצרפתי נטען כי המספר הרב של הפליטים, אורכם של החופים והתחכום של המבריחים, מאפשרים רק פעילות מוגבלת. בעקבות ההסלמה, שר הפנים הצרפתי ג'ראלד דראמאנין ועמיתתו הבריטית פריטי פאטל יצאו השבוע בהצהרה משותפת, לפיה יעצרו 100% מחציות התעלה באמצעות הגברת אמצעי הביטחון והיקף הפעילויות ללכידת מבריחים בצפון צרפת.

תגיות