אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוועידה הכלכלית

"אנחנו צופים פיטורים לא טריוויאליים בהייטק הישראלי שיובילו לירידת שכר"

את הדברים אמר אורי גבאי, מנכ"ל מכון המחקר והמדיניות Start Up nation policy institute, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי. "בטווח הארוך הביקוש לעובדים בתעשיית החדשנות ימשיך לעלות", הוסיף

11.07.2022, 13:55 | סופי שולמן

"בטווח הארוך הביקוש לעובדים בתעשיית החדשנות ימשיך לעלות", כך אמר אורי גבאי, מנכ"ל מכון המחקר והמדיניות Start Up nation policy institute, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי. "בטווח הקצר והמיידי אנחנו רואים כי יהיה קיצוץ אצל עובדים בשכר גבוה, וזה תיקון הכרחי לשוק", הוסיף.

בפתח דבריו התייחס גבאי לשאלה - לאן הולך שוק ההייטק? "בשלוש השנים האחרונות שוק ההייטק היה סוג של רכבת הרים", הוא אמר. "ב-2020 חשבנו שתהיה שנה קשה, אבל אז ההייטק החליף הילוך לעלייה רציפה בהשקעות ובביקוש לעובדים. עכשיו נראה ששוב מתחילים לרדת. אבל החציון הראשון של 2022 עדיין נראה טוב עם השקעות של 10 מיליארד דולר בחברות הסטארט-אפ הישראליות, כך שאם יש שינוי אנחנו רק בתחילתו".

עוד הוסיף גבאי: "הביקושים והגיוסים של עובדי הייטק עדיין חסרי תקדים: 30 אלף עובדים חדשים הצטרפו ב-2021, ונרשמה עלייה של 30% במספר העובדים בחברות צמיחה, כאשר העלייה היא לא רק במקצועות הטכנולוגיים, אלא גם במקצועות כמו שיווק".

מכאן עבר גבאי לתחזית קודרת יותר: "העצירה בטווח הקצר תהיה כואבת, אבל בחלקה היא טובה והיא תחזיר את הסקטור לשפיות. אנחנו שומעים מלא מעט מנכ"לים בהייטק שהשכר כבר הפך ללא ריאלי. אני מודאג מהנקודה הבאה: מאוד קשה לבוא לעובד ולהוריד לו את השכר, והרבה יותר קל לפטר עובד אחד ולגייס במקומו חדש בשכר נמוך יותר".

"אנחנו צופים פיטורים לא טריוויאליים בהייטק הישראלי שיובילו לירידת שכר", המשיך. "אבל בסופו של דבר העולם הולך לכיוון הטכנולוגיה, והביקוש לפתרונות טכנולוגיים ימשיך לגדול, ולכן גם ביקוש לעובדים שיפתחו את זה. לכן בטווח הארוך יותר הביקוש לעובדי הייטק בישראל ימשיך לצמוח".

מכאן עבר גבאי להתמקד באתגרים ארוכי טווח של כלכלת ההייטק הישראלית, בראשם הרחבת מעגלי התעסוקה לאוכלוסיות ומגזרים נוספים שהיום השתתפותם נמוכה יחסית. "לא כל התפקידים בהייטק הם אותו דבר ולכן דורשים גם הכשרה שונה", אמר. "במקצועות הטכנולוגיים חייבים השכלה אקדמית מאוד ממוקדת, אבל במקצועות הדאטה והמוצר אפשר למצוא עבודה גם עם השכלה אקדמית רחבה יותר".

"אתגר נוסף והצד הפחות אופטימי הוא שאנחנו עדיין בתת ייצוג בולט של אוכלוסיות כמו נשים, ערבים וחרדים בהייטק", המשיך. "בצד האופטימי, יש יותר חברות שצמחו במהירות במספר העובדים ממגזרים שונים, ומהבדיקות שערכנו הגענו לשתי מסקנות בהקשר זה: הראשונה היא שחברות שיש בהן יותר נשים מתנהלות טוב יותר, יש בהן פחות פיטורים והן צומחות יותר. המסקנה השנייה והמשלימה היא שחברות שצומחות במספר העובדים ומגדילות את התעסוקה, מרחיבות גם את מעגלי התעסוקה. המטרה של מגזר ההייטק צריכה להיות להכניס עוד ועוד אנשים מקבוצות אוכלוסייה שונות לחברות ההייטק. זה הכרחי לכלכלה ולחברה הישראלית", סיכם גבאי.

תגיות