אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאירופה עד ארה"ב: שיאי החום משביתים מדינות ומדכאים פעילות כלכלית שריפה במחוז ריברסייד, קליפורניה, בסוף השבוע. חברות ביטוח מובילות חדלו להנפיק פוליסות חדשות | צילום: אי.אף.פי

מאירופה עד ארה"ב: שיאי החום משביתים מדינות ומדכאים פעילות כלכלית

שיאי חום נשברו ברחבי העולם ואילצו רשויות להכריז על כוננות חירום כדי למנוע פגיעה בחיי אדם. האיומים הגוברים על הכלכלה: עלייה במחירי ביטוח, חשמל וסחורות חקלאיות. מדען אקלים לכלכליסט: "נצטרך להתרגל לכך גם בקיצים הבאים"

18.07.2023, 06:02 | שני אשכנזי

גל חום עוצמתי מכה במדינות ברחבי העולם ומסכן את חייהם של מיליוני בני אדם. כשליש מהאמריקאים, יותר מ־100 מיליון אנשים, נמצאים תחת אזהרת חום קיצוני לאחר יותר משלושה שבועות של גל חום הפוקד את טקסס ודרום מערב המדינה. שיאי חום נשברו בשבוע החולף בין השאר גם בסין, הודו, איראן, יפן וחלקים מאירופה, והתופעה צפויה להימשך גם בשבוע הקרוב. גל החום פוקד מדינות רבות לאחר שחודש יוני היה החם ביותר שתועד אי־פעם, וכך גם השבוע הראשון של חודש יולי.

הטמפרטורות הגבוהות מתודלקות לא רק על ידי פליטת גזי חממה ממקורות אנושיים, אלא גם מתופעת האל ניניו הפוקדת את האוקיינוסים. זהו דפוס אקלים המתרחש בממוצע כל שנתיים עד שבע שנים, המחמם את פני הים במזרח האוקיינוס השקט הטרופי ב־0.5 מעלות צלזיוס מעל הממוצע ארוך הטווח, לפרקי זמן הנמשכים כתשעה עד 12 חודשים. לפי ההערכות, תופעת האל ניניו נמצאת רק בראשיתה וצפויה להגיע למלוא העוצמה לקראת החורף.

"אנחנו רואים אינדיקציות שונות להתחממות מהירה יותר מן החזוי", אמר בשיחה עם "כלכליסט" פרופ' דניאל רוזנפלד, מדען אקלים מהאוניברסיטה העברית ושותף בפאנל מדעני האקלים הבין־ממשלתי של האו"ם (ipcc). "גלי החום שאנחנו רואים כעת הם הביטוי לזה. בעבר הם נחשבו קיצוניים, ועכשיו הם הופכים לחלק מהאקלים החדש. אנחנו נצטרך להתרגל לכך גם בקיצים הבאים ויהיו לכך השלכות על הבריאות ועל הכלכלה. גם אם כרגע הטמפרטורות גבוהות יותר בשל תופעת האל ניניו, אנחנו מגיעים לרמה חדשה של התחממות, ובהמשך, העלייה הזו תאיץ ותעלה על הרמות הנוכחיות, גם ללא האל ניניו. קשה לצפות לכך שנחזור לימים העליזים והקרירים באירופה", סיכם.

גלי החום הכבדים ההולכים ומתרבים מובילים לעומס חריג על מערכות החשמל ולעלייה בתעריפים. במדינות רבות שבהן מזגן אינו מצרך נפוץ, הן גם מובילות לסגירת עסקים בשעות החום. על פי תחזיות, באזורים רבים בעולם, העבודה מחוץ לבית תהפוך קשה יותר עד בלתי אפשרית, וחוקרים כבר מזהירים מפני פגיעה בצמיחה הכלכלית. עוד בשנת 2018, מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Money, Credit and Banking, מצא כי עלייה של מעלת פרנהייט אחת בטמפרטורת הקיץ הממוצעת יכולה לכווץ את קצב הצמיחה השנתי של כלכלת ארצות הברית ב־0.15%־0.25%.

אירופה: שיאי חום באיטליה וספרד

באיי איטליה — סיציליה וסרדיניה — עלולה הטמפרטורה לשבור שיא של כל הזמנים, כך לפי סוכנות החלל האירופית. הטמפרטורה החמה ביותר שנרשמה באירופה היתה 48.8 מעלות בסיציליה, באוגוסט 2021. כעת, ייתכן שאף שיא זה ייחצה. איטליה הודיעה לתושביה כי יש להיערך ל"גל החום האינטנסיבי ביותר בכל הזמנים" ושיגרה התראות מזג אוויר אדומות של חום כבד ל־16 ערים בשטחה, בהן רומא, בולוניה ופירנצה — יעדי התיירות הפופולריים.

גל החום הנוכחי, המכונה קרברוס (על שם המפלצת בעלת שלושת הראשים מהמיתולוגיה היוונית שניצבה בכניסה לשאול) הגיע לאזור אירופה מצפון אפריקה, והוא צפוי להקפיץ את הטמפרטורות מעל ל־45 מעלות צלזיוס בחלקים של איטליה, טורקיה, ספרד ויוון. לפי סוכנות החלל, גם צרפת, איטליה ופולין צפויות להתמודד השבוע עם חום קיצוני.

בינתיים, באזורים רבים כבר חצו הטמפרטורות את רף ה־40 מעלות צלזיוס. בלה פלמה, ספרד, פונו כ־4,000 בני אדם בשל שריפות, ואיטליה סגרה את נמל התעופה הראשי של סיציליה, גם כן בגלל שריפה. באתונה סגרה העירייה את האקרופוליס לתיירים בשל טמפרטורות גבוהות העלולות לסכן את השוהים באזור.

אחד החששות המרכזיים באירופה הוא ההשלכות של בצורת ממושכת על מחירי הסחורות החקלאיות. כמחצית משטח האיחוד האירופי שרוייה כעת בבצורת, המכה באופן חמור במיוחד בספרד ובפורטוגל. שם, כבר מזהירים באיחוד האירופי, מזון ויבולים הושפעו באופן משמעותי באמצע עונת הגידול. החשש גובר ליבולים גם בצפון אירופה — באזור סקנדינביה, בריטניה, אירלנד וגרמניה — שם מתפתחת בצורת לאחר מחסור חמור בגשם. לפי הערכות, הסבירות להתרחשותן של בצורות דוגמת זו שפקדה בקיץ שעבר את חצי הכדור הצפוני, עלתה פי 20 בשל משבר האקלים. גל החום, המשולב עם תנאי בצורת ממושכים, עלול להגביר את הסכנה ליבולים באיחוד.

ארצות הברית: גל שריפות בקליפורניה

מפלורידה ועד וושינגטון וקליפורניה, כ־113 מיליון אמריקאים נמצאים כעת תחת אזהרת חום, כאשר השירות המטאורולוגי קורא להתייחס בכובד ראש לסכנת החיים ולהיערך בהתאם. מקלטים מצוננים ברחבי קליפורניה, עבור מי שאין מזגנים בבתיהם, האריכו את שעות הפעילות בערים החמות במיוחד, וחדרי המיון נערכו לקליטה נרחבת יותר של אנשים הצפויים לסבול מתופעות הנלוות לחום הכבד. בפיניקס, אריזונה, הטמפרטורה הגיעה בסוף השבוע האחרון ל־48 מעלות צלזיוס. בעמק המוות בקליפורניה, הנחשב לאחד האזורים החמים ביותר על פני כדור הארץ, הגיעה שלשום הטמפרטורה ל־52 מעלות צלזיוס, ועלולה אף להמשיך ולטפס בימים הקרובים לשיאים חסרי תקדים. בדרום קליפורניה, הכבאים נאבקים בימים האחרונים בשלושה מוקדי שריפות, בעיקר במחוז ריברסייד, וכמעט 1,000 בתים קיבלו צווי פינוי.

במקביל, בצפון־מזרח המדינה נרשמו גשמים כבדים והצפות במהלך סוף השבוע. בפנסילבניה, חמישה בני אדם נהרגו ואחרים נלכדו ברכביהם בעקבות פגיעת הגשמים. גם בלונג איילנד ירדה כמות שיא של משקעים בתוך פחות משעתיים.

ברקע משבר האקלים, חברות ביטוח מצמצמות פעילות באזורים מועדים לסכנה. באזורים אחרים, חברות מקפיצות פרמיות ומתדלקות את האינפלציה. כך למשל, בחלקים של מזרח קנטאקי שנפגעו בסערות בקיץ שעבר, מחירי ביטוח השיטפונות עשויים במקרים מסוימים לזנק פי ארבעה. בפלורידה ובקליפורניה, שתיים מחברות הביטוח הגדולות בארצות הברית, סטייט פארם ואול־סטייט הודיעו בחודש שעבר כי לא ינפיקו יותר פוליסות חדשות, בגלל העלייה בהיקף סופות ההוריקן והשריפות, והצטרפו בכך לחברות שכבר עזבו בשנה שעברה.

אסיה: בצורת בסין, מבול ביפן

גם בסין, החום הלוהט שובר שיאים. בסנבאו שבמחוז שינג'יאנג נרשמה שלשום טמפרטורה מסכנת חיים של 52.2 מעלות צלזיוס — גבוהה ב־1.7 מעלות מהשיא הקודם במדינה, שנרשם ב־1969. בימים הקרובים תחוש סין את השפעתה של סופה טרופית שצפויה לפקוד את מחוז היינאן, זאת לאחר שבשבועות האחרונים היא מתמודדת עם גל חום חסר תקדים שהוביל לאשפוזם של אלפי בני אדם. רשתות החשמל בערים שנגחאי ושנז'ן מתקשות לעמוד בעומס. במקביל, השלטונות הזהירו מפני בצורת מסוכנת בעקבות מיעוט משקעים בחודשי האביב.

ביפן, הרשויות פירסמו התראות חום המשפיעות על מיליוני בני אדם בערים ברחבי המדינה. טמפרטורות של יותר מ־40 מעלות צלזיוס כבר היכו במספר חלקים של יפן, בעוד אזורים אחרים התמודדו עם גשם זלעפות ומפולות בוץ. גשמים עזים, שתוארו על ידי הסוכנות המטאורולוגית הממלכתית כ"גשם הכבד ביותר שנרשם אי־פעם", פגעו בשבועות האחרונים בדרום יפן והביאו למותם של 11 בני אדם לפחות. בעיר הצפונית אקיטה ירדה בשבוע שעבר במהלך חצי יום, כמות גשמים גדולה יותר ממה שאופייני לחודש יולי כולו. 9,000 בני אדם נאלצו בעקבות זאת להתפנות מבתיהם.

תגיות