אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
וירוס הנשירה מבתי הספר שוב יתקוף למידה מרחוק בקורונה | צילום: עדי בן ארי

פרשנות

וירוס הנשירה מבתי הספר שוב יתקוף

גם לאחר מבצע חלוקת המחשבים הגדול, לרבע מהתלמידים עדיין אין מחשב ולשליש אין חיבור יציב לאינטרנט. הלמידה מרחוק תגדיל עוד יותר את הפערים

23.12.2021, 06:02 | שחר אילן

לראשונה מאז הוקמה הממשלה הנוכחית החליט קבינט הקורונה לשוב ללמידה מרחוק. בשלב ראשון ילמדו באופן זה תלמידי חטיבות הביניים והתיכונים בישובים כתומים ואדומים. אם המצב ימשיך להידרדר, בעוד שלושה שבועות יצטרפו אליהם גם תלמידי הכיתות הנמוכות. 


קראו עוד בכלכליסט:

מערכת החינוך מגדילה פערים בכל ימות השנה, ובתקופות של למידה מרחוק פי כמה, כי הרי מי שאין להם תנאים ללמידה כזו הם בני השכבות החלשות. הניסיון גם מוכיח שהמגזרים שיהיו בהם יותר חולים הם הערבי והחרדי, שני המגזרים החלשים ביותר כלכלית וכתוצאה מכך מוסדות החינוך שם ייסגרו ליותר זמן.

הפסד של 3% מהשכר במהלך החיים

נכון, המצב טוב משהיה כשהחלה המגפה. רוב המורים עברו השתלמויות להוראה מרחוק והמדינה חילקה 140 אלף מחשבים לתלמידים. אלא שדו"ח מבקר המדינה מאוגוסט גילה שגם לאחר מבצע חלוקת המחשבים הגדול, לרבע מהתלמידים עדיין אין מחשב ולשליש אין חיבור יציב לאינטרנט. זה כמובן קורה בייחוד בשכבות החלשות. כך שלמידה מרחוק צפויה להגדיל עוד יותר את הפערים. 


למידה מרחוק בקורונה , צילום: עדי בן ארי למידה מרחוק בקורונה | צילום: עדי בן ארי למידה מרחוק בקורונה , צילום: עדי בן ארי


במגזר הערבי עולות שוב ושוב הטענות שתלמידים רבים הפסידו כבר שנת לימודים שלמה בגלל המחסור במחשבים ותשתית האינטרנט החסרה, והנזק צפוי לגדול.

לפני שנה העריך מנהל מחלקת החינוך של ה־OECD אנדריאס שלייכר כי כל תלמיד בישראל צפוי להפסיד 3% בממוצע משכרו בימי חייו בגלל משבר הקורונה. אלא שזה היה נזק ממוצע ובפועל כמובן צפוי שמי שחלש יינזק יותר ומי שחזק ישלים את הפערים. מעבר לכך עולה כמובן השאלה כמה נזק נוסף ייגרם בגלל הגל החמישי והבאים אחריו.

התעלומה הגדולה של מערכת החינוך היא כמה תלמידים כבר נשרו מהמערכת וכמה עוד ינשרו בגלל החזרה ללמידה מרחוק. בוועדת החינוך של הכנסת הגדירו את נתוני משרד החינוך שלפיהם בשנת הקורונה הראשונה היתה ירידה מנשירה של 1% ל־0.5% כעלבון לכנסת. גם במשרד מודים שהנתון הזה מבוסס על דיווחים חלקיים, אבל זה לא מונע מהם מלהשתמש בו. הצפי של ה־OECD הוא לנשירה של 10% וכמובן כל סגר מחמיר את הבעיה. הבעיה היא שאם לא אוספים את הנתונים גם אי אפשר להכין תוכנית חירום למאבק בנשירה.

2.6 מיליארד שקל בשבוע 

לא במקרה סוגרים קודם את הכיתות הגבוהות ואחר כך את הנמוכות, למרות שדווקא רבים מתלמידי הכיתות הגבוהות מחוסנים. בכיתות הגבוהות אין לסגירה השפעה על המשק בהווה, אלה רק נזק עתידי. לפי חישובי בנק ישראל הנזק המיידי למשק מסגירה של שבוע של מעונות היום, גני הילדים והכיתות הנמוכות הוא 2.6 מיליארד שקל, מתוכם 2 מיליארד שקל בגלל מעונות היום וגני הילדים. כמובן כל זמן שסוגרים רק את המוסדות בערים הכתומות והאדומות המצב פחות גרוע. בפועל הניסיון מלמד שמגיע שלב שחלק גדול מהמדינה צבוע באדום־כתום.

תגיות