אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחיר הפיחות: יבואני מוצרי החשמל צפויים להעלות את המחירים בכ-10% מוצרי חשמל | צילום: גיא לוי

מחיר הפיחות: יבואני מוצרי החשמל צפויים להעלות את המחירים בכ-10%

היבואנים הודיעו לרשתות הקמעונאות כי אחרי חג הסוכות הם יעלו מחירים בשיעור של עד 10% בגלל התחזקות הדולר: "קשה לנו לספוג את זה"

01.10.2023, 06:15 | אורנה יפת

מוצרי החשמל לבית ומוצרי האלקטרוניקה יתייקרו לאחר חג הסוכות בשיעור של עד 10%, כך הודיעו בשבועות האחרונים כמה יבואניות במכתבים ששלחו לקמעונאים וכן בשיחות בעל פה באמצעות סוכני המכירות. לדבריהן, המהלך מגיע בעקבות עליית שער הדולר. המוצרים שיתייקרו הם, בין היתר, מקררים, מכונות כביסה, תנורים, כיריים וגם מוצרי חשמל קטנים למטבח ומוצרי אלקטרוניקה שונים.

בענף החשמל והסלולר נערכים בימים אלה לעליות המחירים ושוקדים על מחירונים עדכניים שייכנסו לתוקף ב־15 בספטמבר. יבואנית החשמל המילטון תשגר ב־1 באוקטובר, מיד בתחילת חול המועד סוכות, מחירון חדש לקמעונאים ובו תגולם התייקרות של 7%-5%. המילטון תייקר את מוצרי החשמל של מידאה, את מוצרי הסלולר ושואבי האבק של שיאומי ואת יתר מוצרי החשמל במותג הפרטי שהיא משווקת.

"עוד לא הוצאנו מחירונים אבל הודענו בעל פה לקמעונאים על ההתייקרות הצפויה", מסביר אפי אהרוני, מנכ"ל המילטון. "הדולר עולה והשקל נשחק. המחירונים שלנו מתומחרים היום לפי 3.6 שקלים לדולר, ועכשיו הדולר הוא 3.8 שקלים, שזה בערך עלייה של 6%". לדבריו, "יבואנים שיש להם מלאי במחסנים כנראה לא יעלו מחירים, וגם אצלי יש מלאי בחלק מהמוצרים שהמחיר שלו לא יעלה כי הוא נקנה בדולר נמוך, אבל מוצרים שמגיעים עכשיו לארץ בדולר גבוה יתייקרו".

מי שעוד נערכות לעליות מחירים הן מיניליין, יבואנית סמסונג, AEG ואלקטרולוקס; ניופאן, יבואנית האייר, קיצ'נאייד, דלונגי, מג'ימיקס וסמוראי; וברימאג, יבואנית מקררי LG, בראון, בייביליס ועוד. כולן יעלו מחירים בשיעור של עד 10%. במיניליין חלק מהמוצרים לא יתייקרו, ואחרים יתייקרו בשיעור של 7%-4%.

בתחום המזגנים לא צפויה השפעה מהותית של הדולר בשלב זה שכן ליבואניות יש מלאי במחסנים ועונת המזגנים חלפה. ביתר מוצרי החשמל, מסבירות היבואניות, השפעה גדולה יש גם לריבית שמגדילה את העלויות, ולכן גם לירידת מחירי ההובלה אין השפעה משמעותית על העסקים. "זה שההובלות ירדו זה לא מתקזז עם עליית שער הדולר כי גם הריבית במשק קפצה", מסביר אהרוני. "בשנה וחצי האחרונות הדולר עלה ב־20%. ההובלה ירדה, וזה ריכך קצת את עליית הדולר, אבל נכנס סעיף המימון שהתייקר מאוד גם הוא בגלל הריבית. בשנים שעברו הריבית היתה אפסית או נמוכה מאוד, ואף שהתשלום בענף החשמל הוא לרוב אחרי שמונה חודשים, לא היינו מרגישים הכבדה של המימון. היום הריבית כבר 5%, ועם הוצאות נלוות המימון השנתי מגיע ל־7%, ולסוחרים קשה לספוג את זה".

חלק מההתייקרויות כבר נכנסו לתוקף בתחילת ספטמבר. כך לדוגמה מודן אלקטרוניקה, מקבוצת מודן שמפעילה בין היתר את חנויות באג ומייבאת את מוצרי האודיו במותג האמריקאי סונוס, כבר העלתה מחירים ב־3 בספטמבר למותג סונוס. החברה ייקרה כמה ממוצרי המותג בשיעור של 9%-4% בנימוק של פיחות חד בשער השקל ביחס לדולר. מודן מסרה כי היא נאלצת להעלות את המחירים בעיקר במוצרים שהמלאי שלהם נגמר ומגיעים לארץ בשער דולר גבוה.

אפי אהרוני, מנכ"ל המילטון. "ההובלה ירדה, וזה ריכך קצת את עליית הדולר, אבל סעיף המימון התייקר מאוד בגלל הריבית", צילום: יובל חן אפי אהרוני, מנכ"ל המילטון. "ההובלה ירדה, וזה ריכך קצת את עליית הדולר, אבל סעיף המימון התייקר מאוד בגלל הריבית" | צילום: יובל חן אפי אהרוני, מנכ"ל המילטון. "ההובלה ירדה, וזה ריכך קצת את עליית הדולר, אבל סעיף המימון התייקר מאוד בגלל הריבית", צילום: יובל חן

בשיחה עם "כלכליסט" הסביר אמיר מודן, מנכ"ל מודן, כי בכמה מדגמי הרמקולים של סונוס כמו One, One SL ו־5SONOS המחיר נשאר זהה ולא עלה. "נדיר שמחיר המוצר משתנה מההשקה שלו, אבל אם יש עלייה של 10% בדולר ביחס לשקל, במוצר כמו סונוס שהרווחיות שלו גם ככה לא גבוהה לשום צד, אז זה בעייתי. זה הגיע למצב שבחלק מהמוצרים שאנחנו מייבאים במותג אנחנו מפסידים. זה מותג יקר עם רווחיות נמוכה. אני מייבא גם את מוצרי האודיו של JBL, למשל, ושם הרווחיות יותר גבוהה מסונוס. אנחנו מקפידים שהמחירים שלנו יהיו זהים למחירים בחו"ל. שיעור ההתייקרות נקבע בהתאם לכמות המלאי שיש לנו. באביזרים, למשל, לא נגענו בכלל, מעמדים לרמקולים לא ייקרנו כי צמצמנו רווחיות".

לצד התייקרות הדולר, שמעלה ליבואנים את ההוצאות ומקטינה את הרווחים, מחירי ההובלה ירדו בשנה האחרונה, אך במקרה של סונוס אין להובלה משמעות מכיוון שמודן מייבאת את מוצרי המותג מאירופה, שבה מחירי ההובלה לא השתנו. "במקרה של סונוס מחירי ההובלה מאירופה לא עלו ולא ירדו, ומאחר שמדובר במוצרים קטנים ויקרים, אין השפעה משמעותית להובלה כי נפח המוצרים לא גדול".

תגיות