אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חידושים בתחום רפואה מבוססת קנאביס: אבקה מסיסה במים ומשאף מתוחכם המאפשרים קביעת מינון ואפקט המוצר של סאיקי, לניטור ולבקרה מרחוק | כפיר זיו

חידושים בתחום רפואה מבוססת קנאביס: אבקה מסיסה במים ומשאף מתוחכם המאפשרים קביעת מינון ואפקט

האם נמצא הפתרון לצריכת קנאביס שמשתווה לנטילת תרופה בכל הנוגע למינון ואפקט? ד"ר גיתאי קריגר, עורך פטנטים בקבוצת ארליך, מספר על הפתרון של קנאביס באבקה מסיסה במים, שמצטרף לפתרון לצריכה בשאיפה

18.12.2023, 18:07 | בשיתוף קבוצת ארליך

קנאביס משמש מאות שנים הן לצרכים רפואיים והן לצרכים רוחניים ופנאי. בשנים האחרונות, ישנה התעניינות הולכת וגוברת ביתרונות הטיפוליים הפוטנציאליים של קנאביס, ומספר מדינות אף חוקקו את השימוש בו למטרות רפואיות. בעוד שקנאביס הוכח כיעיל לטיפול במגוון רחב של מצבים רפואיים, כולל כאב כרוני, בחילה ופרכוסים, ישנם גם כמה בעיות פוטנציאליות הקשורות לשימוש בו כתרופת מרשם, בעיקר בשאלת המינון וחלון זמן ההשפעה.

האתגר שעומד בפני מטפל או מטופל המבקש למנן ולקיים משטר פרמצבטי (regimen) נובע מהשונות באיכות ובחוזק של מוצרי קנאביס; זאת משום שקנאביס הוא צמח, וההרכב הכימי שלו עשוי להשתנות בהתאם לזן, לתנאי הגידול ולשיטות העיבוד. זה יכול להקשות על מטפלים ומטופלים לקבל מנה עקבית של החומרים הפעילים בקנאביס, וגם פותח פתח להגברת הסיכוי לתגובות שליליות.

הפתרון של קנאביס באבקה מסיסה במים, IPT הפתרון של קנאביס באבקה מסיסה במים | IPT הפתרון של קנאביס באבקה מסיסה במים, IPT

קנאביס ניתן לניהול במגוון דרכים, הכוללות:

עישון: הדרך הוותיקה והנפוצה ביותר לצריכת קנאביס, אך גם המזיקה ביותר, מכיוון שהיא חושפת את הריאות לעשן הכולל רעלנים. יתרונות: פעולה מהירה, זול; חסרונות: מזיק לריאות, לא ניתן לכימות, עלול לגרום לגירוי בדרכי הנשימה ובריאות.

אידוי: שיטה חדשה יחסית לצריכת קנאביס הכרוכה בחימום חומר הצמח ליצירת אדים ושאיפתם. אידוי פחות מזיק מעישון, אך הוא עדיין עלול לגרום לשיעול ותגובות גירוי בריאות ובדרכי הנשימה. יתרונות: דומה לעישון אך פחות מזיק; חסרונות: עלול לגרום לגירוי בריאות ובדרכי הנשימה.

בליעה (אכילה): קנאביס ניתן לצרוך גם במזון ובמשקאות. שיטה זו פחות מזיקה לריאות, אך השונות בין המוצרים, הצרכנים, ושאר פרמטרים אישיים, אינם מאפשרים מינון מדויק ו/או קביעת חלון זמן הפעילות. יתרונות: פחות סביר לגרום לגירוי; חסרונות: חלון זמן השפעה לא ניתן לקביעה, קשה למנן בצורה מדויקת.

תת-לשוני: קנאביס יכול גם להיספג דרך רירית הפה על ידי הנחת טיפות של טינקטורה או שמן מתחת ללשון. שיטה זו הינה מאפשרת מעט יותר יכולת מינון וקביעת חלון זמן הפעילות בהשוואה לבליעה. חסרונות: יקר, מר.

ספיגה טופיקלית: קנאביס ניתן גם למרוח על העור בצורת קרמים, תחליבים ומשחות, אך שיטה זו מוגבלת לאינדיקציות תת-עוריות ודלקות מקומיות.

החדשות האחרונות בתחום מגיעות מכיוון חברת IPT הישראלית, אשר פיתחה את Cannder, אבקת קנאביס מסיסה במים אשר פותרת את הבעיות הנפוצות בתחום. הפתרון של IPT מצטרף לפתרון של חברת SyqeAir, המציעה כבר מספר שנים משאף ייחודי לצריכת מינונים מדויקים של קנאביס.

ד"ר גיתאי קריגר, עורך פטנטים בקבוצת ארליך,  ניר סלקמן ד"ר גיתאי קריגר, עורך פטנטים בקבוצת ארליך | ניר סלקמן ד"ר גיתאי קריגר, עורך פטנטים בקבוצת ארליך,  ניר סלקמן

ד"ר גיתאי קריגר, עורך פטנטים בקבוצת ארליך מספר על האתגרים המרכזיים בפיתוח הפתרונות העדכניים בתחום, ועל ההיבטים החשובים ביותר בכל הנוגע להגנה על פטנטים.

קנאביס בעישון - הרופאים לא יודעים כמה לרשום

באופן כללי, צריכת קנאביס בעישון ובשאיפה מבטיחה מינון גבוה יחסית של חומר פעיל למחזור הדם, והשפעה מהירה למדי.

עם זאת, כאשר רופא רושם למטופל קנביס רפואי בעישון, הרופא יודע מה ריכוז החומר הפעיל במוצר לעישון, אך הוא אינו יכול לקבוע עבור המטופל כמה חומר פעיל יקבל בפועל, וזאת בשל השונות המשמעותית בהרגלים ובהתנהגות של קהל המטופלים שנוטלים את אותה תרופה. כל מטופל ישאף באופן שונה ולכן מינון צריך להתחשב בפרמטרים אינדיבידואליים משתנים. "העדר היכולת לקבוע מינון גורמת רופאים רבים להימנע מרישום קנאביס רפואי לעישון ואידוי", אומר ד"ר קריגר.

החסרונות של צריכה בשמן נוזלי או מזון מוצק - ספיגה נמוכה בדם וזמן ארוך עד להשפעה

עבור צרכנים רבים אשר אינם מעוניינים בעישון ממגוון סיבות, רובן בריאותיות, החלופה היא צריכה בבליעה של מוצרי מזון המכילים קנביס או ספיגה אוראלית של פורמולציות נוזליות. "מכיוון שהחומרים הפעילים בקנביס הם שומניים, כלומר אינם מסיסים במים, קשה לייצר פורמולציות נוחות לבליעה, וקשה לקבוע מהי הכמות הנספגת בדם בפועל ומהו חלון הזמן לפעילות החומר", אומר ד"ר קריגר. "כאשר מדובר באומגה 3 אפשר לפתור את הבעיה באמצעות מינונים גדול יותר, אך בחומרים פסיכואקטיביים ויקרים כגון מיצוי קנביס, לא ניתן לפתור את הבעיה במינון יתר. גם נוחות מתן הפורמולציה חשוב, וחומרים שמנוניים אינם קלים למתן אורלי, שלא לדבר על הבזבוז הרב של החומר היקר על דפנות הכלים, במיוחד כאשר משתמשים בשמן בכמויות קטנות, מה שמקשה על המדידה".

ד"ר קריגר מוסיף כי "חלון זמן ההשפעה, קרי הזמן שעבר מבליעת הפורמולציה ועד תחילת ההשפעה, ומשך זמן ההשפעה, תלויים בגורמים רבים, רובם אינדיבידואלים למטופל, וחלקם תלויים בסוג המאכל (בפורמולציה), ובתזונה הכוללת של המטופל. מסיבות אלה לא ניתן לשלוט בכמות החומר הפעיל שמגיעה בסופו של דבר למחזור הדם. לרוב המשתמשים המנוסים אין בכך כדי להרתיע משימוש בשמנים, אך רופא ומטופל שמתייחסים לקנביס כאל תרופה לכל דבר, ימצאו שהפתרונות המצויים כיום בשוק הקנביס לבליעה אינם מספקים".

במקום עישון, משאף ומחסנית שמנגישים מינון מדיד ועקבי של THC והחומרים הפעילים

על רקע האתגרים והחסרונות הברורים של צריכת קנאביס בעישון או בבליעה, חברות רבות ניסו במהלך השנים לפתח פתרונות חלופיים אשר נותנים מענה מספק לרופאים ולמטופלים גם יחד.

חגית קמין, מנכ"לית SyqeAir, אלעד גוטמן חגית קמין, מנכ"לית SyqeAir | אלעד גוטמן חגית קמין, מנכ"לית SyqeAir, אלעד גוטמן

אחד מהפתרונות הצומחים בשוק הוא הפתרון של חברת SyqeAir הישראלית, אשר פיתחה משאף המאפשר מדידה מדויקת של כמות החומר הפעיל הנשאף אל הגוף. חגית קמין, מנכ"לית SyqeAir, מספרת כי "נקודת המוצא שלנו הייתה למצוא דרך מדידה למתן קנביס רפואי בשאיפה, ברמת אחידות והשפעה קלינית שתואמת לדרישות הסטנדרטים המקובלים בתחום הפרמצבטי. הבנו שאנחנו צריכים לפתח טכנולוגיות חדשות, שלא היו קיימות: טכנולוגיה שתאפשר את הוצאת החומרים הפעילים מצמח גולמי באופן מדיד - בזמן השאיפה, ופיתוח מכונה לייצור מחסניות טעונות בצמח גולמי בצורה הדירה." לדבריה, "האתגרים לפיתוח פתרונות פורצי דרך ברמת המו"פ היו משמעותיים. ביצענו מחקרים מעמיקים כדי לאפיין את הצמח ויכולתו להפיק את החומרים הפעילים שבו. המשאף עצמו, למרות קלות השימוש בו (לוחצים-שואפים), הוא מכשיר רפואי מורכב ביותר, רווי בחיישנים שמספקים בזמן אמת מספר רב של נתונים ביוכימיים, חשמליים, תרמודינמיים ופיזיקליים אחרים, לשליטה במינון ה-THC ושאר החומרים הפעילים שנשאפים על ידי המטופלים. ברמת השירות, משאף SyqeAir כולל אפליקציה שמאפשרת למטופלים לנהל את הטיפול בכאב שלהם: לתקשר ישירות עם אחות סאיקי שמטפלת בהם, להזמין מחסנית מבית המרקחת, לקבל תזכורות אישיות ולבצע מעקב עצמי על הטיפול ואף לשתף את הרופא - לניטור ולבקרה מרחוק".

הפתרון החדש ביותר בתחום הקנאביס - אבקה טבעונית, טבעית ומסיסה במים

את הפתרון החלופי לפורמולציות של שמן קנביס מציעה חברת IPT, אשר השיקה לאחרונה את אבקת הקנאביס Cannder, פורמולציה מסיסה במים.

ערן פרידלנדר, מייסד שותף ומנכ"ל חברת IPT, יוסי גמזו ערן פרידלנדר, מייסד שותף ומנכ"ל חברת IPT | יוסי גמזו ערן פרידלנדר, מייסד שותף ומנכ"ל חברת IPT, יוסי גמזו

ערן פרידלנדר, מייסד שותף ומנכ"ל חברת IPT, מפתחת אבקת הקנאביס Cannder, מספר כי "פיתחנו מוצר ותהליך ייצור המאפשר לקחת את תמצית שמן צמח הקנאביס, בעל ספקטרום מלא של הצמח הכולל מאות מולקולות שונות, ולהפוך אותו לאבקה מוצקה, אשר מתמוססת בסביבה מימית ובה בעת משמרת את כל תכונות צמח המקור. כאשר נצרכת האבקה בין אם כמשקה שהוכן מראש במים, ובין אם בתצורת האבקה, נוצרת תמיסה מיוחדת, תחליב, אשר משפר את הספיגה בדם דרך הקיבה הן בקצב - דקות בודדות לעומת עשרות דקות, והן בכמות - פי 6-8 יותר ספיגה מצריכת שמן ״רגיל״ כפי שנמכר היום. כך מתאפשרת חווית ״עישון״ ללא העישון בפועל. בנוסף, המוצר הוא טבעוני וטבעי לחלוטין. הנוסחה מבוססת על חומרים צמחיים, ללא מקור מן החי, ללא מקור סינטטי ובעל כמות גבוהה מאוד של השמן והחומר הפעיל (מעל 50%)".

הפוטנציאל הגדול בפיתוח של IPT הוא היכולת להשתמש בטכנולוגיה באופן כללי, לא רק לקנאביס. "התהליך שקוף לסוג השמן - כלומר, גם שמנים אחרים יכולים ״להיכלא״ באבקה", אומר פרידלנדר. "שוק תוספי התזונה אטרקטיבי משום שיש בו פחות חסמים רגולטוריים ומאחר והוא גדול יותר בהיקפו משוק הקנאביס. עד כה הוכחנו יכולת כליאה של שמני אומגה 3, שמן כמון שחור, אולאורזין של אסטקסנתין ועוד. הוכחנו ספיגה מידית ובכמות משמעותית גבוהה יותר מאשר פרמוטציות שנמכרות כיום בחנויות הפארם. בפועל, לקוח יכול להשתמש בחצי, לקבל פי 3, והעלות הנוספת בשל יצור האבקה מהשמן היא יחסית שולית. הדבר מקנה לנו פוטנציאל ליתרון תחרותי משמעותי הן מבחינת היצרן והן מבחינת הצרכן הסופי".

כל מוצר ואתגרי ה-IP שלו

לדברי עו״ד ועו״פ אפרת אזולאי נבו, מנהלת הקניין הרוחני של סאיקי, "משאף לקנביס רפואי נשמע פשוט, לכאורה. אבל לאחר שנים של פיתוח, ניתן לומר שהמוצר כולל זוויות שונות ורבות: המכניקה והאלקטרוניקה של המשאף, מבנה יחידות המינון במחסנית והעובדה שהן משלבות צמח בצורתו הגולמית, עיצוב החלקים, שיטות הייצור, הסביבה הדיגיטלית והאפליקציה. מדובר במערכת שכוללת כמעט כל דיסציפלינה אפשרית ואת השילוב ביניהן. כל אחד מההיבטים דורש התייחסות וטיפול שונים בהיבט הקניין הרוחני. זה עוד לפני שנגענו במיתוג וסימני מסחר".

באשר לאבקה המסיסה של IPT, פרידלנדר אומר כי "הקניין הרוחני העיקרי נובע מההרכב של החומרים, כשבליבה אותו חומר המופק מאצות. תהליך הייצור של האבקה הוא דווקא פשוט, ומבוסס על שילוב של תהליכים הקיימים בתעשיית המזון. זהו יתרון עצום משום שהתהליך ניתן להעתקה בקלות, יש לנו שותף בארה״ב שמייצר עבורנו את המוצר, וגם ניתן לגִּמְלוּן (Scale Up) בקלות".

ד"ר קריגר מסכם: "מדובר בשני פתרונות שלוקחים את עולם הקנאביס מהעולם של מינונים לא מדויקים ואפקט לא ידוע, שהרופאים ומטופלים חששו להיכנס אליו, לעולם בו רופאים יכולים לתת למטופלים להתנסות בכמויות מדויקות, לעקוב אחרי התוצאות, ולשפר במידה רבה את הנגישות והיעילות של הטיפול במתן קנביס".

מעבר לכך, אומר ד"ר קריגר, "אנחנו גאים בכך שמדובר בטכנולוגיות שפותחו בישראל וגאים להיות חלק מתהליך רישום הפטנטים על הפיתוחים של חברות פורצות דרך שכאלו".


תגיות