אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תומאס פרידמן חושף: זו התוכנית הגדולה של ביידן למזרח התיכון ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ויורש העצר מוחמד בן סלמאן מסעודיה | צילומים: יואב דודקביץ, AFP, Bertrand GUAY / AFP

תומאס פרידמן חושף: זו התוכנית הגדולה של ביידן למזרח התיכון

במאמר דעה ב"ניו יורק טיימס" חושף הפרשן הבכיר תומאס פרידמן את התוכנית של ביידן, שתוביל לשינוי אסטרטגי מהותי באזור. בין היתר היא תכלול הכרה במדינה פלסטינית, נרמול יחסים בין ישראל לסעודיה ועמידה נחושה מול איראן. בשביל אלה ביידן ייאלץ "לחשוף את הבלוף של נתניהו", כשבאנגלית לוחש לנשיא כי ישקול אפשרות למדינה פלסטינית מפורזת - ובעברית אומר בדיוק את ההיפך

01.02.2024, 09:19 | ynet

תומאס פרידמן, הפרשן הבכיר של ה"ניו יורק טיימס" ושנחשב למקורב לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן, הציג במאמר דעה את "דוקטרינת ביידן" למזרח התיכון- כפי שהוא תופס אותה - וזו תהיה מורכבת לדבריו משלושה מסלולים: עמידה איתנה מול איראן, לרבות תגובה צבאית נחושה נגדה ונגד שלוחיה באזור; יוזמה דיפלומטית חסרת תקדים לקידום מדינה פלסטינית, עכשיו; וקידום ברית ביטחונית רחבה עם סעודיה, שתכלול גם נורמליזציה עם ישראל.

פרידמן מדגיש במאמרו כי שלושת המסלולים קשורים זה לזה בצורה ישירה, והוא מאמין שגם הגורמים בבית הלבן מבינים זאת. כך למשל תהליך של הקמת מדינה עצמאית לפלסטינים יהיה כרוך בהכרה כלשהי של ארה"ב במדינה פלסטינית מפורזת בגדה המערבית וברצועת עזה, וזו תוכל לקום לדברי פרידמן רק לאחר שהפלסטינים יפתחו מערך של מוסדות ויכולות ביטחוניות מוגדרות כדי להבטיח שהמדינה תוכל להתקיים - ולא תהווה איום על ישראל.

גורמים בממשל, כך לפי המאמר, כבר התייעצו עם מומחים בתוך ארה"ב וגם מחוצה לה בנוגע לצורות השונות שבאמצעותן ניתן יהיה לקדם הכרה שכזו.

באשר לנרמול יחסים עם סעודיה, זה שהיה "קרוב מאי-פעם" לדברי יורש העצר מוחמד בן סלמאן רגע לפני מתקפת 7 באוקטובר, פרידמן מדגיש כי הדבר יתאפשר רק אם ממשלת ישראל תהיה מוכנה לאמץ תהליך דיפלומטי שיוביל למדינה פלסטינית מפורזת - בשליטת רשות פלסטינית "מתחדשת".

הוא קבע כי אירועי 7 באוקטובר כופים "חשיבה מחודשת" על המזרח התיכון, גם בתוך ממשל ביידן. הוא מציין כי אחת הסיבות להכרח הזה היא חוסר היכולת של ממשלת הימין של נתניהו לבטא כל תוכנית ל"יום שאחרי" בעזה, עם שותף פלסטיני שולט - שאינו חמאס. אותה "חשיבה מחודשת", כזו שעשויה להיות ל"מערך אסטרטגי" המשמעותי ביותר מאז הסכמי קמפ דייוויד ב-1979, כבר מתנהלת.

לדברי הפרשן הבכיר, היא מסמנת את המודעות הקיימת בארה"ב לצורך בפעולה סדורה נגד טהרן, שבינתיים לא משלמת את המחיר על מעשיה, שנועדו לערער את האזור. עם זאת, הדוקטרינה החדשה שינסה לקדם ביידן מסמנת גם את המודעות בבית הלבן לכך שלעולם לא תהיה הלגיטימציה העולמית להתמודדות אגרסיבית מול איראן - אלא אם האמריקנים יפסיקו לתת לראש הממשלה בנימין נתניהו להחזיק במדיניות הממשל כ"בת ערובה". הוא ציין כי בארה"ב ישנו רצון לבנות רשות פלסטינית אמינה ולגיטימית שתוכל יום אחד לשלוט בעזה ובגדה בצורה יעילה, כשכנה טובה לישראל.

בשביל תוכניתו הנועזת של ביידן, הוא ייאלץ, כלשונו של פרידמן, לחשוף את הבלוף של איראן - וגם את זה של נתניהו. הפרשן הבכיר של ה"ניו יורק טיימס" אומר כי ראש הממשלה הוא הסיבה שטבע כלל: כל מה שאומרים לך באנגלית בשיחה פרטית לא רלוונטי, כל מה שחשוב זה מה אומרים בפומבי - ובשפה שלהם.

פרידמן טוען כי בשיחות פרטיות נתניהו לחש לביידן שאולי הוא יהיה מוכן יום אחד, רק אולי, לשקול איזושהי מדינה פלסטינית מפורזת, בעוד שבעברית הוא אמר בדיוק את ההיפך. במקרה הזה, מסביר המקורב לנשיא, הגיל הוא יתרון עבורו. הוא מכיר את נתניהו. הוא קבע: "הגיע הזמן לחשוף את המשחקים של נתניהו ושל טהרן, במקביל".

לדבריו, ארה"ב סובלת מניסיונות איראן להשמיד כל יוזמה חיובית שניסתה לבנות במזרח התיכון ויחד עם זאת ארה"ב גם סובלת מממשלת נתניהו, שמטרתה למנוע לצמיתות מדינה פלסטינית, בכל צורה שהיא - אפילו עד כדי חיזוק חמאס מול הרשות הפלסטינית במשך שנים רבות כדי להבטיח שלא יהיה שותף פלסטיני מאוחד.

הוא טען כי ישראל מפסידה כעת בשלוש חזיתות. "היא הפסידה במלחמה על הנרטיב, ולמרות שחמאס רצח ואנס ישראלים, ישראל היא זו שנגררה לדיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, ישראל מאבדת את היכולת לשמור על ביטחונה בתמרון בעזה - מבלי שיש לה כל תוכנית ליצירת שלטון אחר בעזה, והיא גם מפסידה בחזית האזורית. ישראל היא כעת להתקפה איראנית מארבע חזיתות - חמאס, חיזבאללה, החות'ים והמיליציות השיעיות בעיראק - אך היא לא מצליחה לגייס את בעלות הברית הערביות או את נאט"ו כדי לנצח במלחמה מהטעם הפשוט שהיא עושה הכול כדי לא לטפח שותף פלסטיני אמין ולגיטימי".

פרידמן מסכם את מאמר הדעה שלו באמירה נחרצת: "מכל הסיבות הללו אני מאמין, מקווה ומתפלל ש'דוקטרינת ביידן' למזרח התיכון תבוא - וגם הישראלים צריכים".

תגיות