אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרכז המחקר של הכנסת: משרד הביטחון מסרב להעביר לנו מידע באופן שיטתי שר הביטחון בני גנץ | צילום: רפי קוץ

מרכז המחקר של הכנסת: משרד הביטחון מסרב להעביר לנו מידע באופן שיטתי

בדיון שהתקיים בוועדת הכנסת בנושא מסירת מידע למרכז המחקר והמידע של הכנסת, אמרה מנהלת המרכז כי "בפניות למשרד הביטחון, אנחנו נתקלים בחומה בצורה גם בנושאים לא מסווגים. ללא יכולת לקבל מידע אנחנו ניצבים מול שוקת שבורה"

07.06.2022, 17:49 | שחר אילן

משרד הביטחון מסרב בשיטתיות לספק מידע ונתונים למרכז המחקר והמידע של הכנסת, כך מסרה היום (ג') מנהלת המרכז הודיה קין לוועדת הכנסת בדיון שהתקיים בה בנושא מסירת מידע למרכז.

יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ ניר אורבך, צילום: איליה מלינקוב יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ ניר אורבך | צילום: איליה מלינקוב יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ ניר אורבך, צילום: איליה מלינקוב

מרכז המחקר והמידע של הכנסת (הממ"מ) מוציא כ-400 דו"חות וסקירות בשנה ותפקידו לספק לחברי הכנסת מידע עצמאי ובלתי תלוי. מנהלת הממ"מ, עו"ד הודיה קין, אמרה בדיון כי "לעיתים אנחנו נתקלים בהתעלמות מוחלטת. יש משרדים שאנחנו ממתינים גם חצי שנה למידע מהם, גם לנתונים פשוטים". קין ציינה כי ב"פניות למשרד הביטחון, אנחנו נתקלים בחומה בצורה גם בנושאים לא מסווגים. אנחנו לא מקבלים מענה באופן שיטתי".

קין הוסיפה והדגישה את חשיבות המרכז אותו היא מנהלת: "אנחנו כלי להשבחת עבודת חברי הכנסת. ללא יכולת לקבל מידע אנחנו ניצבים מול שוקת שבורה, והתסכול גדול".

ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) אמר: "ביקשתי לקבל מידע בנושא אגרות ממשלתיות לפני שנה. הבוקר קיבלתי מכתב מהממ"מ שבקשתי נסגרה כי עד היום לא זכתה למענה מצד מרבית משרדי הממשלה שהיו אמורים להשיב. הם פשוט התעלמו". גם ח"כ אבי מעוז (הציונות הדתית) סיפר שמחקר שהזמין בנובמבר 2021 בנושא פציעות של לוחמות בצה"ל נכתב רק חצי שנה אחר כך עקב אי-היענות של משרד הביטחון וצה"ל.

יו"ר הוועדה, ח"כ ניר אורבך (ימינה), אמר כי "אי שיתוף פעולה ואי מסירת מידע לממ"מ יש בהם לא רק הפרה של הוראת חוק ברורה, אלא גם זלזול ופגיעה בעבודת הכנסת וחברי הכנסת, וזה לא דבר שנוכל להתעלם ממנו. לא מדובר באינטרס של הקואליציה או של האופוזיציה אלא של הכנסת כולה".

מנכ"ל הכנסת גיל סגל אמר בדיון כי "אם הממ"מ לא יכול לבצע את עבודתו, זה מהווה פגיעה משמעותית בעבודת הכנסת שחיונית לעבודת החקיקה". היועצת המשפטית של הכנסת עו"ד שגית אפיק הוסיפה כי "קשה להיות מפוקחים, אולם לכנסת קשה לפקח על עבודת הממשלה ללא קבלת נתונים. זה בלתי אפשרי ולא מאפשר לכנסת לבצע את עבודתה".

שר הביטחון בני גנץ, צילום: עמית שאבי שר הביטחון בני גנץ | צילום: עמית שאבי שר הביטחון בני גנץ, צילום: עמית שאבי

חברי הכנסת הציעו להטיל סנקציות על משרדי ממשלה שאינם משתפים פעולה עם הממ"מ. ח"כ שלמה קרעי (הליכוד) הציע "לעכב חוקים של משרד שלא משתף פעולה עם המכון. משרד שמזלזל במכון - מזלזל בכנסת ובציבור, ואי אפשר לעבור על זה בשתיקה". ח"כ יריב לוין (הליכוד) הציע להתנות העברות כספים של משרדי הממשלה בהמצאת אישור של הממ"מ שאין פניות פתוחות. "הכנסת הינה אחד הפרלמנטים החלשים בעולם, אין לנו כלים פרלמנטריים מינימליים", אמר לוין.

נציגת משרד הביטחון בדיון, עו"ד בת חן הורוביץ, אמרה: "אין צורך להכביר מילים על חשיבות הקשר בין הממשלה לכנסת. בלשכת השר יש תפקיד של קישור עם הכנסת וכל בקשה שמגיעה מועברת להתייחסות ונבחנת, וככל שלא מדובר במידע מסווג פועלים בהתאם".

תגיות