אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחלון נפרד מהכאוס ביונט קרדיט עם פחות ממיליון שקל משה כחלון | צילום: אבי מועלם

כחלון נפרד מהכאוס ביונט קרדיט עם פחות ממיליון שקל

שר האוצר לשעבר עזב את תפקיד יו"ר יונט קרדיט אחרי מעט יותר משנה, כשהוא מותיר מאחוריו הנהלה משותקת ועימותים בין בעלי השליטה. מקורב לכחלון: "ברגע שהתגלה סיפור הצ'קים - הוא הבין שאין לו מה לחפש שם"

18.06.2022, 19:29 | אלמוג עזר


ביום חמישי האחרון התפטר משה כחלון מתפקידו כיו"ר חברת האשראי החוץ־בנקאי יונט קרדיט. הודעתו של שר האוצר לשעבר היוותה סיום דרמטי לשבועיים של קיפאון כמעט מוחלט שבו שרויה החברה בשל שיתוק בהנהלה ועימותים בין בעלי השליטה שגררו אותה למשבר עמוק.

המשבר בחברה החל בישיבת דירקטוריון שנערכה ב־29 במאי במשרדי יונט בחולון, שבה הודיע יואב צבר, משנה למנכ"ל וקצין ציות ביונט, כי הוא דורש לדבר על צ'קים אבודים של החברה בהיקף של 7.6 מיליון שקל, שהיו תחת אחריותו של מנכ"ל החברה צחי אזר ונציג החברה בנצרת. בשל מעורבותו האישית לכאורה של אזר במחדל דרשה דח"צית בחברה, אורלי גרטי סרוסי, להרחיק את המנכ"ל מהישיבה.

הדירקטוריון, שמורכב בעיקר מבעלי השליטה אזר (12.5%), שלמה אייזיק (12.5%) ושי פנסו (14.1%) ומקורביהם רועי כהן, דחק באזר לעזוב את הישיבה, וזה נעתר. בסיום הישיבה ביקש ממנו הדירקטוריון כי ייצא לחופשה של כמה ימים עד שיתבררו פרטי המחדל. במקביל כחלון החליט כי החברה לא תפרסם את דו"חותיה לרבעון הראשון. מקורבים לכחלון טוענים כי כבר בישיבה זו החליט לפרוש מהחברה לנוכח הכאוס בה.

"כחלון הבין שהוא לא מקבל תשובות, ולא הצליח להבין לעומק מה ניתן לעשות לנוכח מצבה של החברה. אם אני לא מסוגל לקבל תשובות מהאחראי, איך אתקדם?" מסביר מקורב לחברה. "כחלון רצה להגיע לחברה עם פוטנציאל צמיחה גבוה. למרות כל הפעולות שניסה לעשות, ברגע שהתגלה סיפור הצ'קים לפני שבועיים - הוא הבין שאין לו מה לחפש שם", מוסיף מקורב לכחלון.

כחלון, שמונה לתפקיד במאי 2021, היה אמור להשתכר במקור בעלות שנתית של כ־8.3 מיליון שקל, שעיקרה 6.1 מיליון שקל בתשלום מבוסס מניות, אך הוא חזר בו מתנאי שכר אלה בעקבות ביקורת ציבורית ערה. כחלון השתכר בשנת כהונתו בחברה בשכר קבוע של כמיליון שקל, ללא מענקים - שהוקפאו וככל הנראה יבוטלו. תגמול המניות שקיבל אינו רלוונטי מאחר שהאופציות שניתנו מתומחרות לפי שווי מניה של 27 שקל, בעוד זו נסחרת בפחות מ־7 שקלים והמסחר בה הופסק לנוכח השבר בחברה.

ביום חמישי, עם הודעתו של כחלון על פרישתו מהחברה, הודיעה יונט כי צ'קים נוספים עלולים להיות חסרים במאזנה. יונט מתמקדת בלקוחות שצריכים מימון ומסורבים בבנק או כאלה שצריכים מימון מהיר כאלטרנטיבה לתהליך ארוך יותר בבנק. אם הצ'ק לא מכובד, חוזרים ללקוח שהעניק את הצ'ק ומתחילים בתהליך של מזעור נזקים באמצעות החלפת צ'קים ופנייה לערבים. כך שהצ'קים החסרים הם סימן לכך שנעשו עסקאות לא מדווחות בחברה.

לחלופין, סיבת ההיעלמות יכולה להעיד על כך שהצ'קים בעסקאות ללא כיסוי - אך אלה לא דווחו לחברה כדי שרואי החשבון שלה לא יצטרכו להגדיל את הפרשות הסיכון. פעולה כזו תפגע ברווחי החברה כפי שמדווחים למשקיעים. בהמשך לטענות נגד אזר, הוסיף צבר כי המנכ"ל פדה ב־2021 ללא דיווח חלק מהמענק שניתן לו עבור פעילותו כמנכ"ל בהיקף של 24 אלף דולר.

בשבועיים האחרונים לתפקידו כיו"ר עסק כחלון בעיקר בשידול של המנכ"ל לשתף פעולה כדי להבין עד כמה עמוק בור העסקאות הלא מדווחות של החברה, מתוך החשש שהיעלמות הצ'קים לא תסתיים רק בסניף נצרת. הסמן הימני בחברה לחשיפת הצ'קים היה חברת רואי החשבון של יונט, ארנסט אנד יאנג, שנמצאת במצב בעייתי מאוד לנוכח המצב שאליו הגיעה יונט, שכן היא לא הבחינה בעסקאות החבויות בחברה. ארנסט אנד יאנג דחקה בהנהלת יונט להגדיל את ההפרשות עבור אשראי אבוד לנוכח אי ידיעה על עסקאות, וההנהלה מטבע הדברים ניסתה למזער את ההפרשות.

אולם אזר מסרב לשתף פעולה מאחר שלטענתו "חטפו לו את החברה מתחת לידיים", הרחיקו אותו מהמשרדים ומנעו ממנו גישה לחשבונותיו בחברה. מקורבים לו טענו בפני "כלכליסט" כי גם הרחקתו וגם פרישתו של כחלון נובעות מרצונו של הדירקטוריון לקיצוץ הוצאות השכר של החברה - מהלך שזכה להתנגדות בהנהלת יונט ובכיריה.

לאחר עזיבת כחלון, שפוגעת בו תדמיתית, יונט נותרת חברה עם הנהלה שבורה, עתיד לוט בערפל ושווי נסחר של 44 מיליון שקל - נמוך ב־74% מהיום שבו החל כחלון את תפקידו. חבל ההצלה לחברה עשוי להגיע מחברת הייעוץ גיזה, שחתמה בשבוע שעבר על הסכם הבנות עם אייזיק ופנסו, שבמסגרתו ימכרו 18% ממניותיהם תמורת 10 מיליון שקל. מתוקף ההסכם אזר יוחלף ככל הנראה ביריב פילוסוף, מנכ"ל גיזה. אזר צפוי להצביע נגד העסקה.

תגיות