אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההסתדרות הרפואית נגד השימוש במכת"זית: "כלי נשק שגורם לנזקים חריגים" שימוש במכת"זית בנתיבי איילון | עופר צור

ההסתדרות הרפואית נגד השימוש במכת"זית: "כלי נשק שגורם לנזקים חריגים"

לטענת ראשי ההסתדרות, הפציעות אירועו כתוצאה מהפרת נהלי המשטרה במהלך פיזור ההפגנות נגד ההפיכה המשטרית. הם דורשים מהמפכ"ל להפסיק את השימוש במכת"זיות עד להשלמת החקירה, "השימוש מותר רק אם קיימת הפרת סדר תוך התנגדות אלימה כלפי כוחות המשטרה"

09.07.2023, 12:01 | אדריאן פילוט

ראשי ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) פנו אמש למפכ"ל המשטרה, קובי שבתאי, בבקשה להפסיק את השימוש במכת"זיות (מכוניות התזה) עד להשלמת החקירה והפקת הלקחים מהפציעות והנזקים הבריאותיים "החמורים והחריגים" כלשונם בשימוש ב"כלי נשק" זה. כאשר הם רומזים כי הפגיעות נגרמו כתוצאה משימוש אסור של המשטרה.

"לאחרונה אנו עדים לפציעות חמורות שנגרמו כתוצאה משימוש במכת"ז. פציעות אלו כללו בין היתר נזק חמור לעיניים וסכנת עיוורון, כתוצאה משימוש ישיר כלפי ראשי הפצועים. פגיעות אלו הינן לרוב קשות ומסכנות את הנפגע בנזק בלתי הפיך ונכות תמידית. חשוב לציין כי סיכונים אלו ידועים ומתועדים בארץ ובעולם", כותבים פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהר"י, פרופ' נדב דוידוביץ', יו"ר פורום בריאות הציבור בהר"י ופרופ' דניאל קפלן, יו"ר איגוד רופאי אף אוזן וגרון.

לדבריהם, "נדרשת חקירה יסודית תוך פרסום המקרים והלקחים למניעת הישנות פציעות. מתחקור הפצועים בהם טיפלו צוותי הרפואה ומסרטוני הפציעה נראה לכאורה כי הפציעות אירעו כתוצאה מהפרת נהלי המשטרה", ומוסיפים, "אנו, ראשי איגוד רופאי בריאות הציבור ואיגוד רופאי אף אוזן וגרון של ההסתדרות הרפואית ממליצים לך להכריז על עוצר שימוש במכת"ז עד להשלמת החקירה ועד ליישום לקחים למניעת הישנות פציעות קשות כתוצאה משימוש במכת"ז".

השלושה גם ביקשו מהמפכ"ל להגיע לדיון דחוף בוועדת אמצעים של המשטרה לצורך הצגת עמדתם המקצועית. "במקביל" הם כותבים, "אנו מבקשים להזכיר ולהזהיר כי שימוש במכשיר הצעקה בניגוד לנהלים עלול לגרום לפגיעה קשה בבריאות הציבור, כולל בריאות השוטרים".

"הפגנה היא אחת מזכויות היסוד בחברה דמוקרטית, כמובן תוך שמירה על החוק ועל בטחונם ובריאותם של המפגינים. לאחרונה אנו רואים פגיעות במפגינים תוך שימוש במכ"תזיות, פגיעות שאינן סבירות עד כדי סיכון לאובדן עין וראייה", הסביר פרופ' דוידוביץ' בשיחה עם "כלכליסט". לדבריו, "חייבים להפסיק את השימוש הפוגעני עד לתחקור הסיבות לפגיעות וכיצד למנוע אותן. כל האמור מתייחס לכל הפגנה, תוך שמירה על מדיניות אחידה ושמירה על בריאות הציבור" הוא הבהיר והדגיש.

במכתב למפכ"ל מבקשים החתומים להזכיר כי "מכת"ז "הינו כלי נשק המתיז מים בלחצים גבוהים וביכולת זרימה של כ-20 ליטר/שניה, למרחק של עד כ-70 מטר. לחץ התזה של המכונה משתנה בין 5 בר ל-10 בר ומעלה. בשימוש עם לחצים כאלו, קיימת פגיעה אפשרית באנשים, הכוללת פגיעה ישירה בגוף ופגיעה משנית משברים של ציוד, נזק משני מהטחת האדם על קיר או הפלתו אל הקרקע. בפגיעה ישירה של זרם המים בפנים קיים סיכון רב לפגיעה באברי הפנים לרבות נזק קשה ובלתי הפיך לעין, לארובת העין ואף לעיוורון", כאשר "סיכון זה גובר ככל שהלחץ גבוה יותר והטווח קצר יותר".

השלושה גם מפרטים מתי ואיך ניתן להשתמש בכלי הזה, שכאמור, מוגדר על ידי שלושת המומחים ככלי נשק. "בהתאם לנהלי משטרת ישראל, שימוש במכת"ז מותר רק במידה וקיימת הפרת סדר תוך התנגדות אלימה כלפי כוחות המשטרה ו/או הציבור וקיים מדרג שימוש בכוח המתחיל בהתזה בלתי ישירה ושימוש בלחצים נמוכים תחילה. על מנת למנוע נזק בריאותי חמור נקבעו על ידי משטרת ישראל כללי שימוש עליהם יש להקפיד: טווח הפעלה מעל 20 מטרים ואיסור על התזה ישירה לעבר ראשו של אדם. אין לבצע התזות כלפי מקומות בהם קיים חשש ממשי לפגיעה של אדם מנזק אגבי כגון נפילה ממקומות גבוהים או הטחה כלפי קיר. יש להימנע מהתזה לעבר נשים הנחזות בהריון, קשישים וילדים".


תגיות