אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם עסקת פסגות סיבכה את רני צים במידע פנים? בית פסגות ברחוב אחד העם בתל אביב | צילום: יח"צ

נחשף בכלכליסט

האם עסקת פסגות סיבכה את רני צים במידע פנים?

רשות ני"ע בודקת חשד שלפיו עובדים ונושאי משרה בוואליו קפיטל ביצעו רכישות על בסיס מידע פנים ערב העסקה שבמסגרתה רכשה החברה את עיקר הפעילות של בית ההשקעות ושינתה את שמה לפסגות

11.01.2023, 21:09 | אלמוג עזר

מניית בית ההשקעות פסגות צנחה אתמול ביותר מ־7.5% בבורסת תל אביב, זאת לאחר הדיווח של בית ההשקעות כי ביום שלישי האחרון "ביצעו חוקרים של רשות ני"ע חיפוש במשרדי החברה, במסגרת חקירה של נושאי משרה בחברה בנוגע לחשד לשימוש במידע פנים".

פסגות הדגיש כי למיטב ידיעתו, "בשלב זה אין חשדות כנגד החברה". כפי שנחשף באתר "כלכליסט", במקביל לפשיטה על משרדי פסגות, שממוקמים במגדל פסגות בשדרות רוטשילד בתל אביב, נחקרו במשרדי הרשות — ששוכנים לא רחוק משם, ברחוב מונטיפיורי — נושאי משרה בכירים ועובדים נוספים בפסגות. חלקם נחקרו באזהרה וחלקם נחקרו גם אתמול. בשלב זה לא ניתן לפרסם את שמות החשודים ואת החשדות המדויקים נגדם.

אולם, כפי שנחשף ב"כלכליסט", בלב החקירה של רשות ני"ע עומדת העסקה שבמסגרתה רכש רני צים, בעל השליטה בפסגות, את בית ההשקעות מידי אלטשולר שחם באמצע 2021. צים רכש את הפעילות המרכזית של בית ההשקעות באמצעות חברת וואליו קפיטל שבשליטתו, שלאחר מכן מוזגה עם הפעילויות של פסגות. רשות ני"ע חושדת כי כמה עובדים בוואליו קפיטל, בהם נושאי משרה, רכשו מניות של החברה בסמוך למועד העסקה ועל בסיס מידע פנים.


בפברואר 2021 סיכמה אלטשולר שחם גמל ופנסיה, החברה־הבת הציבורית של בית ההשקעות, על רכישת בית ההשקעות פסגות מידי קרן אייפקס תמורת 910 מיליון שקל. העסקה הושלמה במאי, אך בין לבין החלה אלטשולר שחם גמל ופנסיה למכור נתחים מפסגות לגורמים אחרים, זאת משום שהיתה מעוניינת רק בנכסי הגמל של בית ההשקעות. בין היתר, העמידה אלטשולר שחם גמל ופנסיה על המדף את חברת קרנות הנאמנות של פסגות ואת פסגות ני"ע.

מי שרצה לרכוש את הפעילויות האלו היה צים. ב־30 במרץ דיווחה וואליו קפיטל, שעסקה אז באשראי חוץ־בנקאי, על כך שהגישה הצעה לקנות את פסגות קרנות נאמנות ואת פסגות ני"ע. שבועיים קודם לכן צים רכש מניות ב־1.2 מיליון שקל מחוץ לבורסה. לקראת סוף פברואר רכש המנכ"ל יניב בנדר מניות בכמעט מיליון שקל בשתי עסקאות שונות (967.2 אלף שקל). ב־9 במאי הגישה וואליו קפיטל הצעה מחייבת לרכישת פסגות. ב־8 באפריל בנדר רכש מניות ב־16.9 אלף שקל. ב־11 במאי נחתם הסכם למו"מ בלעדי מול אלטשולר שחם גמל ופנסיה שהוארך פעמיים. ב־1 ביוני נחתם הסכם מחייב שלפיו וואליו קפיטל תרכוש את חברת קרנות הנאמנות ואת פסגות ני"ע בשני שלבים ובתמורה כוללת של 405 מיליון שקל. ארבעה ימים קודם לכן הונפקו לצים 5 מיליון אופציות במסגרת הקצאה פרטית.

לאחר שהושלמה רכישת קרנות הנאמנות של פסגות ופסגות ני"ע על ידי וואליו קפיטל, שינתה החברה את שמה לקבוצת פסגות, שכן עיקר הפעילות של בית ההשקעות נותר בידיה. וכך, לראשונה, בית ההשקעות החל להיסחר בבורסה. כיום שווי השוק של פסגות עומד על 224 מיליון שקל, זאת לאחר שהמניה שלו ירדה ב־41% במהלך 2022. כך שכיום צים, שמחזיק ב־61.5% מהמניות, מופסד על הנייר. עם זאת, בחודשים האחרונים התקבלו אינדיקציות לכך שצים דווקא יכול להציף ערך משמעותי בבית ההשקעות. גם האירועים האלה מלווים בסימני שאלה.

בתחילת החודש נחשף ב"כלכליסט" שהפניקס הציעה לצים לרכוש מפסגות את פעילות קרנות הנאמנות ב־600 מיליון שקל. פסגות מיהר להכחיש את המגעים, אולם בהמשך, לאור התערבות של רשות ני"ע, הוא נאלץ לאשר את עיקר הפרסומים. עוד בטרם הכחיש פסגות את המגעים, גם באמצעות מכתב ששלח בנדר לעובדים שבו כתב במפורש שהפרסום שגוי מכל וכל ("אני בטוח שראיתם את הכתבה. כולכם למדתם להכיר אותי. אני ישר, כן ותמיד אומר את האמת. אין שום דבר נכון בכתבה הזאת"), אמר בנדר ל"כלכליסט" כי "קיבלנו הצעה מאוד גבוהה מהפניקס ואנחנו שוקלים אותה. הציעו לי רק על חברת הקרנות 600 מיליון שקל. אמרנו שאנחנו שוקלים".

בדיווח לבורסה אישרה הפניקס את קיומם של המגעים, הגם שדיווחה כי המתווה המדובר שונה ושגם המחיר שעל השולחן נמוך יותר — 550-480 מיליון שקל. הפרסום שלח את מניית פסגות לזינוק של 17.7%. שלושה שבועות קודם לכן רכש בנדר מניות של פסגות ב־1.4 מיליון שקל.

כמו כן, באמצע נובמבר דיווח פסגות על כך שהוא אכן מקיים מגעים להכנסת שותפים לבית ההשקעות, זאת לאחר ש"The Marker" חשף שמתנהלים מגעים כאלה, ושהשווי שעומד על הפרק הוא 800 מיליון שקל — פי 2 מהשווי שלפיו רכש צים את בית ההשקעות. ארבעה ימים קודם לכן רכש צים מניות של פסגות ב־7.3 מיליון שקל.

לבנדר עצמו יש עבר של הסתבכויות שונות עם רשויות החוק— רשות המסים ומשטרת ישראל — סביב עסקיו הנוגעים ליבוא טלפונים סלולריים. בין היתר יוחסו לו חשדות הנוגעים להברחת סחורה, עבירות מס ומע"מ, שימוש בחשבוניות פיקטיביות ועוד. הוא נעצר בעבר ונחקר בשתי פרשות שונות. בכל אחד מהמקרים ישב במעצר כשבוע וחצי - על אירועים שונים, שלא הבשילו לכתבי אישום אך הביאו, באחד המקרים, להליך אכיפה אזרחית שבסיומו אולץ לשלם מיליוני שקלים למדינה. במקרה נוסף, חברה שבה בנדר שותף עם צים, שהחזיקה בסניף האילתי של רשת אופיס דיפו, הורשעה בהסדר טיעון בעבירות מע"מ. בנדר וצים לא הועמדו לדין ולא הורשעו מעולם בפלילים.

בעת ש"כלכליסט" פרסם את ההסתבכויות השונות של בנדר, וואליו קפיטל מסרה בתגובה כי "בנדר הוביל את העסקה לרכישת וואליו קפיטל ואת העסקה לרכישת פסגות. מינויו של בנדר נבחן ואושר כמתחייב בהתאם לכל הוראות הדין החלות על החברה".


תגיות