אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נסטלה נשארת ברוסיה "מסיבות הומניטריות" מפעל נסטלה ברוסיה | צילום: בלומברג

FT

נסטלה נשארת ברוסיה "מסיבות הומניטריות"

אוקראינה יצאה נגד פעילות חברות זרות ברוסיה, ובהן חברת המזון הגדולה בעולם, ש"מממנת את מכונת הצבא הרוסית". נסטלה: "מרבית פעילותנו צומצמה. אנו פועלים להבטחת מזון לאוכלוסייה"

22.03.2022, 19:38 | לילה עבוד, פייננשל טיימס

נסטלה, חברת המזון הגדולה בעולם, הגנה על החלטתה להישאר ברוסיה בטענה כי לא תרוויח מפעילותה שם, זאת בשעה שאוקראינה הגבירה את לחציה על החברה כדי שתצא מהמדינה על רקע ההסלמה במלחמה והעלייה במספר האבדות בנפש.


קראו עוד בכלכליסט:


בנאום ששודר בפני מפגינים בברן, בירת שווייץ, התייחס נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לתאגיד השוויצרי בהצביעו על חוסר ההתאמה בין הסלוגן הפרסומי שלה "אוכל טוב, חיים טובים" לבין מעשיה. "העסקים ברוסיה ממשיכים לפעול אף שילדינו מתים והערים שלנו נהרסות", כך אמר לפי דיווחים בתקשורת המקומית.


מפעל נסטלה ברוסיה, צילום: בלומברג מפעל נסטלה ברוסיה | צילום: בלומברג מפעל נסטלה ברוסיה, צילום: בלומברג


הדברים נאמרו כחלק מקמפיין רחב יותר שמנהלים זלנסקי וממשלתו ואשר נועד לשדל חברות רב־לאומיות השוהות ברוסיה לצאת ממנה. בנאום שנשא בשבוע שעבר בפני חברי הקונגרס האמריקאי דחק זלנסקי בפוליטיקאים למלא את חלקם ולגרום לחברות להפסיק לממן את "המכונה הצבאית הרוסית", תוך ציון שמות כמה מהן, ובהן חברות המזון יוניליוור ומונדלז אינטרנשיונל, הבנקים האירופיים סוסייטה ז'נרל ו־Raiffeisen וחברות התרופות באייר וסאנופי.

נסטלה אמרה מצדה כי היא כבר "צמצמה משמעותית" את פעילותה ברוסיה על ידי הפסקת כל היבוא והיצוא, למעט "מוצרים חיוניים", והפסקת ההשקעות והפרסום במדינה. "אנחנו לא מרוויחים מהפעילויות שנותרו לנו (במדינה)", מסרה החברה שבסיסה בעיר ווה (Vevey). "העובדה שאנחנו, כמו חברות מזון אחרות, מספקים לאוכלוסייה מזון חיוני — אין משמעה שאנחנו ממשיכים לפעול כמו בעבר".

2% מהכנסותיה ב־2021

לנסטלה, שבבעלותה מותגים הכוללים את המזון לתינוקות גרבר, קפה נספרסו ומי פרייה, יש יותר מ־7,000 עובדים ברוסיה. פעילותה ברוסיה ייצגה כ־2% מהכנסותיה ב־2021, בהיקף של 87 מיליארד פרנק שוויצרי. שישה מפעלים שלה עדיין עובדים שם ומספקים מוצרים לקמעונאים.


מפעל נסטלה ברוסיה, צילום: בלומברג מפעל נסטלה ברוסיה | צילום: בלומברג מפעל נסטלה ברוסיה, צילום: בלומברג


יציאת התאגידים מרוסיה הואצה כאשר חלק מהם הביעו את מורת רוחם מהתוקפנות של מוסקבה, בעוד אחרים מודים בשיחות פרטיות כי הם מונעים מהאתגרים הלוגיסטיים של הפעילות שם על רקע הסנקציות הכבדות.

"נותני חסות לעריצים"

לדברי ג'פרי זוננפלד, פרופסור בבית הספר למינהל באוניברסיטת ייל, שעוקב אחר המהלכים, כ־400 חברות התחייבו לצמצם, להשעות את פעילותן או לצאת באופן מוחלט מרוסיה, בעוד כ־80 ממשיכות לפעול בה באופן מלא או חלקי.


מפעל נסטלה ברוסיה, צילום: בלומברג מפעל נסטלה ברוסיה | צילום: בלומברג מפעל נסטלה ברוסיה, צילום: בלומברג


אבל יצרניות מוצרי הצריכה שהיו בין המסויגות ביותר טענו שהן מוכרות מוצרים חיוניים כמו מזון, משקאות, שמפו ופורמולות לתינוקות, וכי יש להן גם אחריות לצוותים הרוסים הגדולים שלהן. כך למשל פפסיקו, דנונה, לוריאל, קרלסברג ו־Anheuser־Busch InBev עדיין מייצרות ומוכרות ברוסיה.

יצרניות הסיגריות בריטיש אמריקן טבקו ואימפריאל ברנדס התחייבו להעביר את פעילותן לשותפים מקומיים.

כמה מהחברות כבר הפכו למטרה של צרכנים ברשתות החברתיות. אנונימוס, קבוצת הפעילים המקוונת, קראה להחרים את מותגי נסטלה, שאותם כינתה "נותני חסות לעריצות".


מפעל נסטלה ברוסיה, צילום: בלומברג מפעל נסטלה ברוסיה | צילום: בלומברג מפעל נסטלה ברוסיה, צילום: בלומברג


פוליטיקאים אוקראינים אף הגביהו את הלהבות ברשתות. שר החוץ פרסם שתי תמונות שבהן השווה בין מה שכינה "העמדה של נסטלה" (Position) לעומת "ההעמדה של נסטלה" (Positioning): הראשונה הציגה ילד לצד אוכל בריא, ואילו בשנייה נראתה גופת ילד באוקראינה.

לאחר ששוחח בשבוע שעבר בטלפון עם מנכ"ל נסטלה מארק שניידר, צייץ ראש ממשלת אוקראינה דניס שמיהאל כי שניידר "אינו מגלה הבנה" להשפעה שיש להישארות החברה ברוסיה. "אני מקווה שנסטלה תשנה את עמדתה בקרוב", אמר.


תגיות