אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המשטרה של בן גביר": תעלה מיליארדים, תתחרה במשטרה וייקח שנים להקימה כוח משטרה | צילום: דנה קופל

"המשטרה של בן גביר": תעלה מיליארדים, תתחרה במשטרה וייקח שנים להקימה

משמר החלומות של השר לביטחון לאומי בן גביר כבר מוקם כעת במשטרה, מתוקצב במאות מיליוני שקלים ויש לו אלפי תקנים. בכירים לשעבר במשטרה מזהירים מהעברת המשמר לידי פוליטיקאי: "כמו משמרות המהפכה באיראן או הפלנגות בלבנון"

29.03.2023, 09:57 | עמיר קורץ

ביום שני בערב חובר מכתב הסיכום בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, לפיו כבר בישיבת הממשלה הקרובה תעלה בממשלה ההצעה "להקמת משמר לאומי תחת המשרד לביטחון לאומי, ויבוצעו תיקוני החקיקה הנדרשים לשם הקמתו". זאת, בתמורה להסכמת בן גביר לדחיית החקיקה של חוקי המהפכה המשטרית. מספר דקות לאחר מכן הדגישו בסביבת בן גביר שהגוף "יפעל תחת המשרד לביטחון לאומי ולא תחת המשטרה".

הצעת המחליטים עוד לא נכתבה, אבל התכנון של בן גביר הוא להקים גוף חדש שיפעל תחת המשרד, בדומה לשאר היחידות שלו - שב"ס, רשות הכבאות והרשות להגנת עדים, כאשר בן גביר מתכוון לדרוש לתקצב אותו בסכום של יותר ממיליארד שקל כבר השנה, והדרישה התקציבית אף עשויה להגיע ל־1.5 מיליארד שקל, בין השאר כדי לגייס יותר מ־1,800 איש, וזה רק כשלב ראשון.

הבעיה העיקרית בתוכנית הזו, שבן גביר כל כך רצה בה, ונתניהו הסכים לתת לו, היא לא רק המחלוקת התקציבית, אלא מאבק שליטה והקמת מעין גוף מתחרה למשטרה הכחולה - על תקציב, כוח אדם, תקנים ועוד. המפכ"ל קובי שבתאי הפגין לאחרונה עודף עצמאות? אז בן גביר ינסה להקים לו מתחת לאף כוח מתחרה שיוצא מאחריות מג"ב והמפכ"ל ויוכפף ישירות לשר, כי מבחינתו ההחלטה על הקמת "המשמר הלאומי הישראלי" בשנה שעברה תחת מג"ב במשטרה לא באמת יושמה כפי שהיה רוצה לראות.

מטרתו המוצהרת של הגוף החדש הזה היא להילחם בפרוטקשן בחברה הערבית, במשפחות הפשע ובפשיעה במגזר החקלאי כדי להחזיר את ה"משילות" שבן גביר מרבה לדבר עליה, כאשר תהיה יכולת להקפיץ כוחות גדולים גם לאירועי חירום, כמו הפרות הסדר בערים המעורבות בימי מבצע "שומר החומות". ומה לגבי חסימות כבישים בהפגנות כמו שאנו רואים כיום? זה אחד החששות מיישום מהלך כזה.

המשמר הבריוני של בן גביר: מסלול עוקף משטרה משה גורלילכתבה המלאה


"המשמר הישראלי הלאומי" הוקם כבר ביוני 2022 תחת אחריות מג"ב כחלק מלקחי כישלון המשטרה בהתמודדות עם הפרעות והפרות הסדר, בעיקר בערים המעורבות, בעת מבצע "שומר החומות". המטרה הייתה להעמיד כוח "שייתן ביטחון ברחובות ישראל בשגרה וגם חלילה במצב חירום", כפי שאמר רה"מ דאז בנט בעת אירוע ההכרזה. בין השאר הוחלט כי משמר הגבול והמשמר הישראלי יורכבו משלושה סוגי כוחות: כוחות הסדיר והקבע של מג"ב, שיתעצמו בהיקף של מאות לוחמים כבר באותה שנה; כוח מילואים שהוקם מחדש, ויתווספו לו 26 פלוגות לחימה (בנוסף ל־20 הקיימות) בתוך כשנתיים; וכוח מתנדבים - כוח "המתמיד" שהיו בו אז 8,000 מתנדבים בפריפריה ויתעצם בעוד 1,500, ובנוסף כוח חדש בשם "פלוגות חוד", שיורכב מ־1,000 לוחמי מילואים עד סוף 2022 ויכפיל את עצמו ל־2,000 עד סוף 2023, שיאומן להתמודד עם הפרות סדר, יחזיק בביתו ציוד ויהיה זמין להקפצה באירועי חירום. מי שמפקד מאז ההקמה על המשמר הלאומי, הפועל תחת מג"ב, הוא תנ"צ מאיר אליהו. על פי נתוני מג"ב, הכוח כולל שתי חטיבות סדירות - החטיבה הטקטית שמונה כ־500 לוחמים והחטיבה לביטחון פנים שבה כ־350 לוחמים, מערך המתנדבים גדל מאז ההקמה לכ־9,000, הוקמה פלוגת החו"ד ובה כ־1,000 איש ומערך המילואים כולל כ־3,000 איש ב־28 פלוגות.

לדברי גורמים במשרד האוצר, מתוך 3,200 תקנים שהוספו למשטרה לשנתיים הקרובות, תכנן בן גביר להקצות כ־1,800 למשמר הלאומי. עלות כל תקן במשטרה היא כ־300 אלף שקל בשנה הראשונה. בנוסף לעלות התקנים הוקצו לפרויקט בין 100 ל־200 מיליון שקל. בסיכומים בין בן גביר לאוצר נסגר על תקציב של שנתי כ־600 מיליון שקל בשנה למשמר תחת מג"ב.

העניין הוא שיש הבדל בין חיזוק המשמר הלאומי במתכונת הנוכחית לבין הוצאתו מהמשטרה וממג"ב - דבר שידרוש כמובן גם תקציבים. לדברי תומר לוטן, מנכ"ל משרד ביטחון הפנים הקודם, בתקופה שבה הוקם המשמר הלאומי, "אני לא מכיר שום עבודת מטה להוצאה של המשמר הלאומי מהמשטרה והכפפתו למשרד, כגוף חדש. אין ולא היה דבר כזה, וגם המשטרה לא תיתן לזה יד. זה בעיקר קשקושים וסיסמאות".

ניצב בדימוס בועז גלעד, לשעבר ראש אגף תמיכה לוגיסטית במשטרה וראש מטה התפעול בשב"כ, אומר ל"כלכליסט" כי "למשמר הלאומי שהוקם תחת מג"ב יש תשתית קיימת, והבעיה שרוצים פה הכפלת מנגנונים - היבטים של הכשרה, הדרכה, תשתיות, מבנים בסיסים, תחנות, מתקני אימון, כלי רכב, כלי נשק וטכנולוגיות. ניכר שהאיש לא מכיר את המערכות ולא חי אותן ושלא בוצעה שום חשיבה אמיתית כשחתמו על הנייר הזה".

גם המפכ"ל לשעבר משה קראדי אומר בדומה כי "בצד האופטימי אני יכול להגיד שזה לא יקום. להקים גוף חדש כזה מההתחלה זה מינימום חמש שנים ומעטפת שלמה של תשתיות. לכן זה לא יקום בתקופת בן גביר, אם בכלל יקום אי פעם".

לא בכדי הגיעה במהרה הביקורת על ה"משטרה הפרטית" או "המיליציה הפרטית" של בן גביר. אתמול רצה בדיחה בוואטסאפ של פורום הניצבים והמפכ"לים בדימוס, שבראשו עומד המפכ"ל לשעבר משה קראדי, שעשויה להתגלות בסוף כמציאות עגומה: "המבנה הארגוני של המשמר הלאומי יכלול שלושה גדודים - לה פמיליה, להב"ה וכהנא חי. יאללה בלגן".

"המשמעות היא שבן גביר למעשה מקבל כאן מיליציה ופלנגה פרטית תחת אחריותו. אשר יגורתי בא", אומר קראדי ל"כלכליסט". "זה משול למשמרות המהפכה באיראן או פלוגות הסער באירופה או הפלנגות בלבנון. זה מאוד מסוכן. אסור לדמות פוליטית לקבל אחריות ישירה על גוף שעוסק באכיפת חוק, כמו שאסור להעביר סמכויות מהמפכ"ל לשר. ייחודה של משטרה במדינה דמוקרטית הוא שהיא חפה מכל זיקה פוליטית ועיוורת צבעים פוליטית. ברגע שאתה מכפיף כוח משטרה לדמות פוליטית, לא משנה אם זה בן גביר או זהבה גלאון, הפכת אותה למשטרה פוליטית ואתה גם פוגע באמון המשטרה, שיקרוס עוד יותר. ממש אפשר יהיה לסגור אותה".

קראדי ממשיל את המסמך שנחתם בין נתניהו לבן גביר ל"מפגש בין סוחט ונסחט - עבריין מורשע מצד אחד ונאשם בפלילים מצד שני שפעלו כמו בעולם התחתון. בא בן גביר לנתניהו, איים לפרק את הממשלה ושם לו אקדח אם הוא לא יקבל משטרה משלו. מפחיד רק לחשוב על הרעיון של בן גביר לוקח את האנשים של להב"ה, לה פמיליה וכהנא חי, מלביש אותם במדים ושולח אותם לרחוב. אנו בדרך ככה להפוך לסיציליה, בירת העולם התחתון, שם לראשי הכנופיות יש משטרה משלהם. בן גביר, אדם שמהווה סכנה מיידית ומוחשית לביטחונה של מדינת ישראל, יחזיק למעשה ביד משטרה משלו ויפעיל אותה למה שהוא רוצה".

גם ניצב בדימוס זהר דביר, לשעבר סמפכ"ל המשטרה, מזועזע מהמחשבה הזו. "זה רע ומאוד מסוכן", הוא אומר, "זה מזכיר לי את כוחות הבסיג', המיליציות באיראן, שמוטלים למערכה מול מפגינים, ומגיעים רכובים על האופנועים כדי לפזר אותם. כל הרעיון זה הוא לא דמוקרטי בהגדרתו. בניגוד לצבא, כאשר שר הביטחון מוגדר כמפקדו העליון, במשטרה זה אחרת, כי המפקד העליון של המשטרה זה המפכ"ל, ולשר אסור להפעיל כוחות. בן גביר משול לאותו אחד שמשתלט על הקוקפיט ואומר לטייס שעכשיו הוא רוצה להטיס את המטוס, ולא משנה שהוא לא למד אף פעם להטיס. זה מה שיקרה אם השר יהיה אחראי על בניין הכוח והפעלת הכוח. הוא לא שירת בצבא, לא ניהל מערכות, לא יודע מה זה היררכיה ולא מבין משמעויות כמו חשיבות אחדות הפיקוד - וזה ליקוי מאורות. בוא נשער בנפשנו שכדי למלא מהר את השורות של המשמר הלאומי הזה הוא יוריד את הקריטריונים לגיוס. אנשי לה פמיליה ונוער הגבעות יבואו לשם גם בהתנדבות, ויסורו למרותו. זה נשמע דמיוני, אבל זה מה שאנו רוצים? זה מה שראש הממשלה, שחתם על ההסכמה הזו, רוצה?"

לדברי ניצב בדימוס דוד צור, לשעבר מפקד מג"ב ומפקד מחוז ת"א, "בן גוריון פירק ב־48' עם הקמת המדינה את הפלמ"ח והאצ"ל ושאר הכוחות שפעלו פה כי הוא הבין שצריך להיות צבא אחד, עם פיקוד אחד. ועכשיו בעצם רוצים לבוא ולבנות לנו מעין מיליציה שתפעל תחת השר. הרצון הזה של בן גביר נובע מהתסכול שהוא חש מהפער בין ההבטחות שלו למציאות שהוא נתקל בה בשטח, שכוללת בלמים וחסמים לשימוש בכוח, כי מה לעשות שהמשטרה פועלת בתוך גבולות החוק והסמכויות שלה מוגבלות. אפשר לראות שבן גביר עקבי בעניין של לנסות להכיף תחתיו כוחות - אם זה פלוגות מג"ב איו"ש שתחת הצבא או מג"ב כולו, וכעת המשמר הלאומי. הוא רוצה שיהיה לו כוח תחתיו שלא המפכ"ל יעצור אותו ויגיד לו מה לעשות".

לדברי צור, "להכפיף כוח מבצעי כזה שמטרתו לפעול באירועי חירום לבן גביר זו תקלה גדולה. מי יגדיר מה זה אירוע חירום? הפגנה באיילון למשל וחסימת הכביש יחשב חירום? הגוף הזה יצטרך לשאוב את סמכויותיו על פי חוקים שיקבעו ולקבל סמכויות שיטור. מעבר לזה, יש פה פגיעה באחדות הפיקוד - אי אפשר שבאותו תא שטח יפעלו שני מפקדים על אותה משימה, זה ייצור כאוס בשטח. והסוגייה הנוספת היא כוח אדם - מאיפה יגייסו את האנשים לשם? הרי במשטרה חסרים 2,000 שוטרים, אז תהיה תחרות עליהם? קניבליזם מול המשטרה?"

רק לפני חודשיים, ב־24 בינואר, עמדו בן גביר ושבתאי במסיבת עיתונאים חגיגית והכריזו על הקמת המשמר הלאומי, ובן גביר הרגיע כשאמר: "על הכל יהיה אחראי המפכ"ל שבתאי". זאת אחרי הביקורת שנשמעה קודם על רצונו להכפיף תחתיו כוחות שיטור, שקיבל ביטוי בסעיף מספר 90 בהסכם הקואליציוני בין הליכוד ועוצמה יהודית. ההסכם קבע שבתוך שלושה חודשים מהקמת הממשלה היא תקבל החלטה להסדרת המשמר הלאומי, כפי שיגיש בן גביר, ובנוסף במסגרתה ינותק מג"ב מהמשטרה ותהפוך לגוף עצמאי מקביל הכפוף לשר. גם במשטרה הופתעו אז מאוד מהסעיף הזה וכמובן הביעו התנגדות, אך כנראה סמכו על הרקורד של נתניהו בכיבוד הסכמים.

כעת נדמה שהמהלך מתקדם וכאשר תובא הצעת ההחלטה לממשלה, מעניין יהיה לראות איך ההצהרה הזו תיפרט מעשית בשטח, כאשר עדיין קיימת גם אפשרות שבן גביר יחליט בסופו של דבר כן לתגבר את המשמר הלאומי שהוקם בתקופת ממשלת בנט ושר ביטחון הפנים הקודם תחת אחריות מג"ב - מה שיזכה לברכת המפכ"ל והמשטרה. להוצאת הגוף הזה מהמשטרה כמובן יש התנגדות עזה במשטרה. "המפכ"ל וסגל הפיקוד הכללי מדוכאים מזה, הם אומרים שהוא יהרוס ככה את המשטרה אם יבנה לעצמו משטרה משלו", אומר קראדי.

תגיות