אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק העבודה בארה"ב ממשיך להתקרר: 187 אלף משרות נוספו ביולי מפעל בארה"ב | צילום: Mark Elias/Bloomberg

שוק העבודה בארה"ב ממשיך להתקרר: 187 אלף משרות נוספו ביולי

האנליסטים ציפו לתוספת של 200 אלף משרות; שיעור האבטלה ירד במפתיע ל-3.5%; קצב העלייה השנתי של השכר הממוצע לשעה עדיין גבוה - 4.4%; האינפלציה על 3%, בעוד הריבית בשיא של 22 שנה - 5.5%

04.08.2023, 15:37 | חדשות חוץ

מה יעשה הפד בהחלטת הריבית הבאה בהתחשב בנתוני התעסוקה המבלבלים? שוק התעסוקה בארה"ב אמנם מתקרר חודש נוסף עם תוספת משרות חדשות של 187 אלף ביולי - התחזיות היו לתוספת של 200 אלף משרות חדשות. אך שיעור האבטלה ירד במפתיע ל-3.5% ביולי מ-3.6% ביוני. הצפי היה ל-3.6%.

כמו כן השכר השעתי הממוצע נותר גבוה במפתיע, עם עלייה שנתית של 4.4% ביולי לעומת יולי 2022. הצפי היה לעלייה של 4.2%. גם בחישוב חודשי נותר השכר גבוה - עם עלייה של 0.4% לעומת יוני, מעל הצפי לעלייה חודשית של 0.3%. שבוע עבודה ממוצע ירד ב-0.1 שעות ל-34.3 שעות.

בבנק הפדרלי מעוניינים בהיחלשות שוק התעסוקה שחוזקו מהווה גורם עיקרי לאינפלציה.

הנתונים של החודשים האחרונים עודכנו גם כלפי מטה, ולפיהם ביוני נוספו 185 אלף משרות חדשות במקום 209 אלף עליהן דווח במקור, ואילו במאי צמצמו את הנתון ב-25 אלף ל-281 אלף משרות.

לפי הדו"ח רוב המשרות החדשות ביולי נוצרו בסקטורי הבריאות, הפעילות הפיננסית והמסחר.

התוספת של 187 אלף משרות ביולי היא נמוכה מהממוצע החודשי ב-12 החודשים האחרונים, שעמד על 312 אלף. זה מצביע על כך שהמדיניות של הבנק הפדרלי המרכזי להעלאת ריבית כדרך לצנן את הכלכלה האמריקאית מניבה תוצאות.

שיעור ההשתתפות בכוח העבודה עמד בחודש שעבר ללא שינוי על 62.6%, זה החודש החמישי ברציפות. "הנתונים של החודש שעבר הצביעו על כך שהצמיחה בתעסוקה מתחילה להאט, והדוח היום מצביע על כך שמגמת הירידה נכנסת לפעולה", הגיב ריצ'רד פלין מצ'רלס שוואב בבריטניה.

סטיבן ג'יי ריץ', יו"ר ומנכ"ל Mutual of America Capital Management, ציין כי על אף הסימנים להאטה כלכלית אפשרית, ההערכה היא ששיעור האבטלה יישאר נמוך בחודשים הקרובים "וישמש כערבות לפד שממשיך במאמציו להוריד את האינפלציה ליעד של 2%".

הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב, בראשות ג'רום פאוול, העלה לפני שבוע את הריבית ברבע אחוז (25 נ"ב) ל-5.5%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2001. זאת אחרי 10 העלאות ריבית ברצף מרמה אפסית החל ממרץ 2022 והפסקה אחת בחודש שעבר. הבנק אף רמז כי יעלה את הריבית פעם אחת נוספת ב-2023.

כמו כן האינפלציה ביוני רשמה עלייה שנתית של 3%, רמתה הנמוכה ביותר מאז מרץ 2021. זאת בעוד תחזיות הכלכלנים עמדו על עלייה של 3.1%, בהמשך לעלייה של 4% במדד המחירים לצרכן בחודש מאי.

בעוד שבוע יתפרסם מדד המחירים לצרכן של יולי.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי טפחות: "בחודש יולי התווספו 187,000 משרות בלבד לכלכלת ארצות הברית. נתון זה היה נמוך מהערכות השוק לתוספת של 200,000 משרות. בנוסף לכך הנתון לחודש הקודם, שבמקור הפתיע גם כן (משמעותית) כלפי מטה, תוקן כלפי מטה מ-209,000 ל-185,000.

"למרות זאת, שיעור הבלתי מועסקים ירד מ-3.6% ל-3.5%, וממשיך לשקף תעסוקה כמעט מלאה. הדבר עשוי להצביע על יכולת טובה להיקלט בשוק העבודה ועל הינתקות הדרגתית מתופעת היעדרות תעסוקתית מרצון שאפיינה את תקופת הקורונה.

"בעוד תמונת התעסוקה ממשיכה להראות התמתנות הדרגתית, תמונת השכר הפוכה: השכר לשעת עבודה עלה ב-4.4% ב-12 החודשים האחרונים וב-0.4% בחודש יולי. בשני המקרים מדובר בתוצאות גבוהות יותר בהשוואה להערכות, השוק וללא האטה מהחודש הקודם.

"גם החודש, כמו בחודש הקודם, הדוח הרשמי סתר את הדוח של המגזר הפרטי, שפורסם אתמול והצביע על איתנות תעסוקתית: 324,000 מקומות עבודה חדשים, כמעט פי שניים מהערכות השוק. לפי הדוח הרשמי, נוספו למגזר הפרטי הלא חקלאי 172,000 משרות בלבד בחודש יולי, ונתוני יוני עודכנו מטה מ-149,000 ל-128,000.

"מבחינת המדיניות המוניטרית, התוצאות האחרונות מעורבות. למרות התמתנות של תוספת מקומות עבודה, שיעור הבלתי מועסקים מצביע, כאמור, על תעסוקה כמעט מלאה, ובתוך כך נמשכת עלייה מהירה, יחסית, של השכר. יש לשים לב כי השכר לשעת עבודה עלה ב-12 החודשים האחרונים משמעותית יותר מעליית האינפלציה, וכוח הקנייה של משקי הבית גדל.

"כך או כך המשק לא רושם את ההתמתנות שהבנק הפדרלי היה רצה לראות. מה הלאה מבחינת השלכות על הריבית? מחד, כאמור, האינפלציה רושמת ירידה חדה, וב-12 החודשים האחרונים עמדה על 3% בלבד. בהקשר זה, ברבע השני של השנה גדלה התפוקה העסקית בארצות הברית ב-2.4% על אף ירידה של 1.3% במספר שעות העבודה, נתון המצביע על גידול בפריון העבודה, ועשוי כשלעצמו להוות בלם נוסף לעליות המחירים בארצות הברית.

"מנגד, שוק העבודה עדיין הדוק, גם לאחר התוספות הקטנות של החודשיים האחרונים. יש לציין כי לפי התחזית האחרונה של הבנק הפדרלי, יעמוד שיעור הבלתי מועסקים על 4.1% השנה ועל 4.5% בשנה הבאה. הנתון האחרון (ירידה של שיעור הבלתי מועסקים) מרחיק את המצב בפועל מתחזית הפד.

"לכן לחצי מחירים מכיוון השכר והמשך אבטלה נמוכה עדיין מהווים גורם סיכון שיקשה על הבנק הפדרלי לאותת, בתקופה הנראית לעין, על הורדה של הריבית. כמו כן הנתונים כשלעצמם עשויים לאפשר לבנק הפדרלי, אם ירצה בכך, להצדיק העלאה נוספת של הריבית בחודש הבא.

"חשוב מאוד לציין כי דוח התעסוקה החודשי קשה מאוד לניבוי, וכמו כן נתוני חודשים קודמים מתוקנים תדירות בדיעבד ובשיעורים חדים. לכן יש להיזהר מהסקת מסקנות לגביו, וראוי לבחון אם התמונה העולה ממנו תימשך בחודשים הבאים. לכן גם את תגובת השוק המידית לתוצאות (פיחות של הדולר כנגד האירו וירידה של תשואת הפדיון על טרז'רי ל-10 שנים) יש לבחון בזהירות".






תגיות