מכירת הפניקס: נתוני הבריאות של קציני צה"ל עלולים לעבור לאבו דאבי
הפניקס, שהשליטה בה בדרך להימכר לאבו דאבי, מבטחת בביטוח בריאות את חברי מועדון "חבר" של משרתי הקבע ומועדון "צוות" של גמלאי צה"ל. הנתונים האישיים והבריאותיים של כל אלה בידיה. הפניקס: "אין שום דרך לבעלי שליטה להיחשף למידע של לקוחות הפניקס"
העסקה למכירת השליטה בהפניקס ל־ADQ, קרן השקעות של ממשלת אבו דאבי, מעוררת התנגדות רבה בשל האפשרות להעברת השליטה בפנסיות של ישראלים בסכום עתק של 360 מיליארד שקל לידי שליט יחיד במדינה ערבית, שהמשטר שלה אינו מהסס לעשות שימוש בכוח הכלכלי שבידיו כדי לקדם אינטרסים פוליטיים ועסקיים.
אבל העסקה טומנת בחובה סיכון נוסף: הפניקס היא החברה שנבחרה במכרז לספק את ביטוחי הבריאות לחברי מועדון חבר, מועדון הצרכנים הגדול בישראל, שמאגד את כלל משרתי הקבע בצה"ל ובני משפחותיהם. בנוסף הפניקס היא גם זו שמספקת את ביטוח הבריאות לארגון צוות של גמלאי צה"ל.
המשמעות היא שבידי הפניקס נמצאים נתוניהם הרפואיים המפורטים והצהרות הבריאות של אנשי הקבע והגימלאים, ובנוסף הפניקס מחזיקה בכל נתוניהם האישיים, לרבות כתובות, מספרי תעודות הזהות, גיל וכיוצ"ב. מיותר לציין שמדובר בחומר רגיש, שמהווה פוטנציאל מודיעיני שלא יסולא בפז אם יתגלגל לידיים לא רצויות.
הפניקס מנהלת במרוכז גם את הפנסיה של עובדי חברת החשמל, ומחזיקה מתוקף כך חומר רגיש על עובדים שמחזיקים בתפקידים בעלי חשיבות לאומית. את קופות הגמל והפנסיה של עובדי חברת החשמל, עם נכסים בהיקף של 45 מיליארד שקל, קיבלה הפניקס כשרכשה אשתקד את בית ההשקעות הלמן אלדובי.
יצויין שהמידע שבו מחזיקה הפניקס אינו כולל את התפקיד המפורט של הבכירים במערכת הביטחון, אולם אל זה ניתן להגיע בחלק מהמקרים באמצעות הצלבה עם מידע מפורסם גלוי.
"כל נושא הדאטה מאוד בעייתי. מדובר בהמון מידע על המון ישראלים, ואם רוצים לעשות שימוש אחר במידע, שלא למטרה שלשמה נמסר, ניתן לעשות את זה", אומר בכיר לשעבר בהפניקס. לדבריו, "מעבר לפנסיות של חבר, הפניקס גם שיווקו פוליסות חיסכון לאנשי קבע, ואלה מאפשרות לדעת לפחות חלק מהיקף הנכסים של אנשי הקבע".
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי קרן ההשקעות ADQ סיכמה על רכישת השליטה בהפניקס לפי שווי של 9.2 מיליארד שקל מידי קרנות ההשקעה האמריקניות סנטרברידג' וגלאטין. מניית הפניקס ירדה מתחילת החודש ב־6%, לנוכח אי הוודאות בנוגע להשלמת העסקה.
בכירי רשות שוק ההון והרגולטור האחראי על חברות הביטוח יצטרכו להחליט האם להסכים למצב שבו קופות גמל, פנסיות ותעודות ביטוח בהיקף של 360 מיליארד שקל של ישראלים עלולות להימצא בידי הקרן שבשליטת ממשלת אבו דאבי. יחלפו חודשים עד שתתקבל החלטה בעניין, וסביר להניח שלפחות ברשות שוק ההון הדיון לא יתיל לפני שימונה לה יו"ר קבוע.
מעבר לכך, את השמירה על נתוני המבוטחים צריכה לבחון הוועדה המייעצת לבחינת היבטי ביטחון לאומי בהשקעות זרות, בראשות הכלכלנית הראשית במשרד האוצר שירה גרינברג. הוועדה הוקמה בלחץ אמריקאי כדי לטרפד השקעות סיניות בישראל, ומאז הקמתה פחתה המעורבות הסינית בתחום התשתיות בארץ בצורה משמעותית. יצוין כי הוועדה היא מקצועית, אך גם בעלת זהות פוליטית, וחברים בה נציגים מהממשלה.
ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, עשוי לראות ברכישת הפניקס חיזוק להסכמי אברהם ולכן עשוי לתמוך בעסקה, ואולי אף להפעיל לחץ על רשות שוק ההון כדי לאשר אותה.
מהפניקס נמסר בתגובה: "אין שום דרך לבעלי שליטה להיחשף למידע של לקוחות הפניקס, משום שנהלי החברה והרגולציה אינם מאפשרים זאת. שום חברת ביטוח לא מעלה על דעתה לחלוק מידע פרסונלי עם בעליה - כך היה עד היום וכך יהיה גם בעתיד".