אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משבר דיור בארה"ב: שכר הדירה זינק - ואיתו מחוסרי הבית אירוע מחאה נגד תופעת מחוסרי הדיור, בחודש שעבר בטיימס סקוור | צילום: REUTERS/Adam Gray

משבר דיור בארה"ב: שכר הדירה זינק - ואיתו מחוסרי הבית

שכר הדירה החציוני גבוה ב־22% לעומת הנתונים שקדמו למגפה, וכתוצאה, בשנה החולפת נרשם זינוק שיא בהיקף האמריקאים מחוסרי הבית. מחצית ממחוסרי הדיור חיים בארבע מדינות: וושינגטון, פלורידה, ניו יורק וקליפורניה

17.12.2023, 21:05 | חדשות חוץ

רבבות אמריקאים הצטרפו למעגל מחוסרי הדיור השנה, זאת ברקע העלייה ביוקר המחיה. היקף מחוסרי הבית זינק ב־12%, ל־653.1 אלף אנשים — העלייה החדה ביותר מאז החל הממשל הפדרלי לאמוד את ממדי התופעה ב־2007 — כך לפי דיווח של המשרד לתכנון עירוני ולפיתוח (HUD). הממשל הפדרלי מחשב את המספר מדי שנה בהתבסס על נתונים של ממשלים מקומיים הנאספים בלילה אחד, בחודש ינואר.

למעלה ממחצית האנשים שנקלעו למצב של חוסר דיור חיים בארבע מדינות בארצות הברית: וושינגטון, פלורידה, ניו יורק וקליפורניה. בעוד שכ־28% ממחוסרי הבית נמצאים בקליפורניה, העלייה שנרשמה שם השנה היתה פחות ממחצית השיעור הלאומי. בניו יורק לעומת זאת, היקף מחוסרי הבית זינק בשיעור גבוה פי שלושה מהנתון הלאומי — כך לפי הדו"ח של HUD. עליות חדות נוספות נרשמו בניו המפשיר, ניו מקסיקו וקולורדו. ביחס למספר תושבים, השיעור הגבוה ביותר של מחוסרי בית נמצא בוושינגטון הבירה: 66 על כל 10,000 אנשים.

הנתונים הללו פורסמו חודשים מספר לאחר דיווח על עלייה בשיעורי העוני וחוסר הביטחון התזונתי בארצות הברית. ב־2022, השנה האחרונה שלגביה הנתונים זמינים, למעלה מ־12% מהאוכלוסייה חיו מתחת לקו העוני וכמעט 13% ציינו כי אין להם די מזון.

לפי אן אוליבה, מנכ"לית הארגון הלאומי למיגור תופעת מחוסרי הבית, העלייה החדה נרשמה השנה בגלל המהירות וההיקף שבהם אנשים הופכים מחוסרי דיור כמו גם העובדה כי יותר אנשים איבדו את ביתם לראשונה. "המעבר הזה ממצב של אדם בדיור למצב של אדם ללא דיור מתרחש מהר יותר", ציינה אוליבה, שצוטטה ב"יו.אס.איי טודיי". שלא כמו בשנים עברו, הזינוק ניכר בכל סוגי האוכלוסייה והקבוצות הדמוגרפיות, כולל משפחות עם ילדים ויוצאי צבא. "התופעה מעוררת דאגה רבה", ציינה אוליבה.

בשנים האחרונות, מערכת התמיכה במחוסרי הבית מתקשה לתפקד בשל העלייה בהיקף מחוסרי הבית כמו גם הקושי למצוא עבורם פתרון בגלל הזינוק בעלויות הדיור. "מחירי השכירות עוקפים את היכולת שלנו לשכן אנשים", ציינה אוליבה. לפי נתוני HUD, באופן עקבי, ניכרת עלייה במספר האמריקאים המתקשים לעמוד בתשלומי שכר הדירה. פירושו של דבר כי הוצאתם על סעיף זה היא למעלה מ־30% מהכנסתם ולעתים גם למעלה מ־50%.

שכר הדירה טיפס באופן משמעותי בשנים האחרונות. בנובמבר השנה, שכר הדירה החציוני החל לרדת, אך הוא עדיין גבוה ב־22% לעומת נובמבר 2019, לפני פרוץ המגפה — כך לפי נתוני Redfin. המחיר החציוני המבוקש עבור שכר דירה הוא כעת נמוך ב־4% בלבד מהשיא של 2,054 דולר לחודש שנרשם באוגוסט 2022. בחודש נובמבר, אינפלציית דמי השכירות הגיעה ל־6.5%, ירידה קלה מ־6.7% חודש קודם לכן. עם זאת, למרות ההתמתנות, מדובר עדיין באינפלציית שיא לשכירות, כמותה לא נרשמה מאז שנות ה־80.

בנוסף להתייקרות הדיור, הטבות מיוחדות שהוענקו בתקופת הקורונה הגיעו לסיומם, זאת במקביל לקושי של מיליוני אמריקאים להתמודד עם העלייה בהוצאות המזון ושאר סעיפים חיוניים. היקף הפינויים מבתים נמצא במגמת עלייה מאז 2021, זאת בעקבות סיומה של תקופת מחילה רשמית שמנעה סילוקם של אנשים מבתיהם במהלך המגפה, גם אם לא יכלו לשלם את שכר הדירה — כך לפי נתוני אוניברסיטת פרינסטון.

בשלהי 2022 נפסק גם סיוע חירום לתשלום שכר דירה שהגיע מהממשל הפדרלי. בהתאם, לפי נתוני HUD, ב־2020־2022 מספר האנשים שהפכו מחוסרי בית בפעם הראשונה זינק ב־30%. בניגוד לשנים עברו, נרשמה השנה עלייה גם בהיקף המשפחות עם ילדים שאיבדו את ביתם כמו גם יוצאי צבא וצעירים שחיים לבדם.

העלייה ב־2023 נצפתה בכל סוגי משקי הבית, אך הממדים הנרחבים ביותר של התופעה נרשמו בקרב קהילות השחורים והאסייתים. בעוד האוכלוסייה השחורה מהווה 13% מכלל האמריקאים, היקף מחוסרי הבית בה הגיע ל־37%. בקרב האוכלוסייה האסייתית נרשמה העלייה החדה ביותר בהיקף מחוסרי הבית ב־2022־2023 — נתון שעמד על 40%.

מאז נאספו הנתונים בינואר השנה, HUD נקטו מספר מהלכים שנועדו למנוע את החרפת התופעה. במסגרת תוכניות החירום, יותר דירות צפויות להיבנות השנה לעומת כל שנה אחרת מאז החל התיעוד. מאז 2020 ועד לסוף השנה הנוכחית, למעלה מ־1.2 מיליון דירות חדשות להשכרה ייבנו בארצות הברית, כאשר כמעט מיליון דירות נוספות צפויות להיבנות ב־2024 וב־2025.

בשבוע שעבר, HUD הודיעו כי הם סייעו השנה ליותר מ־424 אלף משקי בית להתחבר למערך התמיכה הייעודי, להיחלץ ממצב חוסר הדיור או להימנע ממנו לחלוטין.

בחישוב כולל, ההיקף הגבוה ביותר של דירות, כ־33 אלף, ייבנו השנה בעיר ניו יורק, השיאנית הארצית, נתון המשקף זינוק של 58% לעומת השנה שעברה. הבאות בדירוג הן דאלאס, אוסטין, מיאמי ואטלנטה. הזינוק השנתי החד ביותר, 210%, נרשם בראלי, צפון קרוליינה, שם ייבנו השנה 12.4 אלף דירות.

תגיות