אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכיר לשעבר ביונט קרדיט חשוד בהעלמת מס של 150 מיליון שקל משרדי רשות המסים | צילום: יובל חן

בכיר לשעבר ביונט קרדיט חשוד בהעלמת מס של 150 מיליון שקל

איציק אביתר עסק בין 2019 ל-2023 בניכיון צ'קים ומתן הלוואות בחברת האשראי החוץ בנקאית שקרסה; הוא נעצר לחקירה ושוחרר בערבות, וחשוד כי פתח כרטיסים בצ'יינג'ים להמרת מט"ח והפקיד צ'קים על שמם של בני משפחתו בצ'יינג' והעביר כספים לחשבונות בנק שנוהלו על שמם

27.03.2024, 11:44 | אלמוג עזר

משטרת ישראל ורשות המיסים עצרה, חקרה ושחררה בערבות אתמול (ג') את איציק אביתר, בכיר לשעבר ביונט קרדיט, לאחר שנחקר על העלמת הכנסות בהיקף של 150 מיליון שקל. על פי הבקשה לשחרור בערבות אביתר עסק בין השנים 2019 ל-2023 בניכיון צ'קים ומתן הלוואות והסתיר את עיסוקו מפקיד השומה ולא דיווח על הכנסותיו.

על מנת להסתיר את עיסוקו פתח אביתר, על פי רשות המיסים, כרטיסים בצ'יינג'ים להמרת מט"ח (הנקראים בשפה המקצועית נש"פים – נותני שירות פיננסי) והפקיד צ'קים על שמם של בני משפחתו בצ'יינג' ובד בבד העביר כספים לחשבונות בנק שנוהלו על שם בני משפחתו. כך, רכש אביתר רכבי יוקרה ונדל"ן על שמם של בני משפחתו שעל פי רשות המיסים חסרי מקורות הכנסה.

רשות המיסים טוענת כי בחשבון הבנק של בת זוגתו של החשוד, קיימות הפקדות של מזומן, צ'קים והעברות בנקאיות בהיקף 5.45 מיליון שקל שמרבית מקורן הוא בנש"פים בהם עבד אביתר. כך רכשה זוגתו בית בעתלית בסכום 4.8 מיליון שקל ו-7 רכבי יוקרה, כאשר האחרון הוא מסוג מרצדס שנמכר ב-2023 בסכום של 650 אלף שקל.

בחשבון גרושתו של אביתר נמצאו הפקדות של מזומן וצ'קים והעברות בנקאיות בהיקף 1.4 מיליון שקל שמקורן בנש"פים בהן פעל אביתר. בדיקה שערכה רשות המיסים הראתה כי בכרטיסים שנפתחו על חשבונה בנש"פים הועברו כספים בהיקף 17.4 מיליון שקל. פעילות דומה נמצאה בקרב חשבון בנו של אביתר בהיקף של 4.3 מיליון שקל וכרטסת בנש"פ בהיקף 17.2 מיליון שקל. גם לחשבונה של בתו של אביתר הופקדו 1.5 מיליון שקל.

אביתר שוחרר לאחר שהפקיד 50 אלף שקל וחתם על ערבות עצמית בהיקף 400 אלף שקל לצד ערבות צד ג' בהיקף 300 אלף שקל. דרכונו הופקד למשטרה ונקבע צו עיכוב יציאה מהארץ למשך חצי שנה. שאר בני משפחתו הפקידו ערבות עצמית בהיקף 200 אלף שקל וערבות צד ג' בהיקף 200 אלף שקל, תוך הפקדת דרכונים וצו עיכוב יציאה מהארץ.

אביתר, לפי חשדות רשות ניירות ערך, היה האחראי בפועל על סניף נצרת של יונט קרדיט. פעילות האשראי שנעשתה בסניף בנצרת הביאה למעשה לקריסתה או לכל הפחות זירזה אותה. בסניף נצרת נעלמו צ'קים בהיקף של כמעט 11 מיליון שקל ולאחר מכן נטען על ידי ההנהלה המרכזית כי מתפעלת הסניף – משפחת זועבי – אחראית על אשראי בהיקף 37 מיליון שקל שאינו ניתן לגבייה. רשות ניירות ערך זימנה את אביתר ונציגי המשפחה לחקירה, לצד חקירה של בכירים נוספים ביונט, כולל יו"ר החברה לשעבר משה כחלון, מנכ"ל החברה צחי אזר ובעלי השליטה שי פנסו ושלמה אייזיק.

נציין כי עד עתה החקירות נגד אביתר ברשות ניירות ערך לא העלו כתב אישום כלשהו ודרכונו שהופקד בעת החקירה ברשות הוחזר לו על ידי רשות ניירות ערך ביולי 2023.

החשדות נגד אביתר מצביעים על יכולת העלמת הכנסות באמצעות ניכיון צ'קים בנש"פים. להשקפת רשות המיסים היכולת של הנש"פים להמיר צ'קים באופן מיידי למזומן מאפשרת לכלכלה השחורה להמשיך ולהתקיים. רשות המסים סבורה כי היא אינה יכולה לפקח על חברות ניכיון הצ'קים וחלוקת המזומן שנעשה על ידן. על פי החשש של רשות המסים, כספי המזומן שיוצאים מהצ'יינג'ים מוצאים את דרכם גם לארגוני פשיעה, או לכל הפחות מקלים על ההתנהלותם. כך, לדוגמה, ארגון פשיעה מספק קבלות פיקטיביות על שירות לקבלן תמורת צ'ק, הקבלה מאפשרת לקבלן לקזז מע"מ ומס, הארגון פודה את הצ'ק בחברה לניכיון צ'קים תמורת מזומן ומחזיר לקבלן את התמורה בניכוי עמלה. כך מתאפשר לקבלן להציג קבלות פיקטיביות ולהכיר בהן במס ו"נותן השירות" נותר עם עמלה שמנה.

משרד האוצר העביר תיקון לחוק הצמצום שימוש במזומן במסגרתו לא יוכלו הנש"פים לתת שירות במזומן מעל ל-6,000 שקל, בדומה לשאר העסקים במשק. זאת לאחר שבמסגרת חוק המזומן שנחקק ב-2018 הוחרגו הנש"פים וניתנה להם האפשרות להמשיך לחלק מזומן ללא הגבלה. התיקון לחוק נמצא על שולחן ועדת הכנסת שאמורה להחליט היכן ידונו בו, בעוד בעלי נש"פים בחרו לובי שייצג אותם ויימנע את התיקון לחוק.

עורך דינו של אביתר תומר נוה מסר כי "מדובר במעצר סרק, לא היה מקום לבצע את החקירה או את המעצר. מדובר בחשוד ששיתף פעולה באופן מלא והטענות עצמן ממוחזרות. התיק סופו להיסגר. כשהתמונה תתבהר, יצטרכו ולתת את הדין וההסבר למה נעצרו אנשים חפים מפשע, הורים וילדים ולאחר מספר שעות הובאו בצורה מסודרת לבית המשפט לשחרור בתנאים".

עו”ד אלי סרור שמייצג את הגרושה ואת שני הילדים שלהם אמר כי "ידוע וברור שלגרושה אין קשר עסקי עם החשוד ולילדים ודאי שאין. לפעמים הם מקבלים תמיכה כלכלית מסוימת מאביהם כמו כל אבא נורמטיבי שתומך בילדים שלו".

תגיות