אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוכנות האנרגיה הבינלאומית: "הקיצוצים של אופ"ק+ מאיימים לגרור את הכלכלה העולמית למיתון" מטה אופ"ק+ בוינה | צילום: AP

סוכנות האנרגיה הבינלאומית: "הקיצוצים של אופ"ק+ מאיימים לגרור את הכלכלה העולמית למיתון"

"אנו נמצאים גם כך בתקופה של מחירים גבוהים והאטה כלכלית גלובלית עם העלאות ריבית חדות", הזהירו ב-IEA בדו"ח החודשי; קרטל המדינות המייצאות נפט הודיע לאחרונה על קיצוץ ביצוא של 2 מיליון חביות נפט ביום; בסוכנות חתכו את תחזית הביקוש לשנת 2023 ב-470 אלף חביות ביום

13.10.2022, 12:25 | נועם לנדמן

הקיצוצים הצפויים בתפוקת הנפט מצד קרטל המדינות אופק+ עלולים לדחוף את הכלכלה העולמית למיתון, כך לפי הדו"ח החודשי של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA). קיים סיכון ממשי למשבר אנרגיה חריף אם מחירי הנפט יזנקו, בתקופה שגם כך המחירים גבוהים והצמיחה הכלכלית בעולם מאטה, כך ציינו ב-IEA.

הדברים נאמרו ברקע הודעת הקרטל על קיצוץ ביצוא של 2 מיליון חביות נפט ביום, שספג ביקורת קשה מארצות הברית ומדינות נוספות במערב. שוק האנרגיה במצב שברירי עתה, כשמעט מאוד מקורות אספקה נותרו למערב כדי לפצות על הקיצוצים, כך אמרו בסוכנות.

"מחירי הנפט שצפויים לטפס בעקבות הקיצוצים, לצד הלחצים האינפלציוניים הקיימים גם כך, כשהבנקים המרכזיים מעלים בחדות את הריביות במשק, עלולים לדחוף את הכלכלה הגלובלית למיתון, שגם כך קרוב מתמיד", הוסיפו בסוכנות.

בשל הקיצוצים הצפויים, בסוכנות חתכו את תחזית הביקוש לשנת 2023 ב-470 אלף חביות ביום ל-1.7 מיליון חביות ביום. כמו כן הסוכנות הורידה את תחזית הביקוש לשנת 2022 כולה ב-60 אלף חביות ליום ל-1.9 מיליון חביות ליום.

הביקוש נפל בהדרגה השנה, ובמהלך הרבעון הרביעי (הנוכחי) הוא צפוי לרדת ב-340 אלף חביות ביום, כך לפי הסוכנות.

האיחוד האירופי גם כך מחרים חלק מיצוא הנפט הרוסי בשל הפלישה לאוקראינה. אך בגוש האירופי מתקשים למצוא אלטרנטיבה (רוסיה חברה באופק+) כדי לפצות על החוסר, ציינו בסוכנות.

היצוא הרוסי נחתך ב-390 אלף חביות ביום במהלך ספטמבר ל-2.6 מיליון חביות ביום. בעוד חודשיים ייכנס לתוקף אמברגו מלא על יבוא נפט מרוסיה לאיחוד האירופי, ולכן הזמן אוזל מאחר וטרם נמצאה לו אלטרנטיבה.

באופק+ ציינו לאחרונה כי המהלך של הקרטל נועד לייצב את שוק האנרגיה והביקוש היורד. סוכנות האנרגיה הבינלאומית מצפה עתה לביקוש של 99.6 מיליון חביות ביום בשנת 2022 כולה ול-101.3 מיליון חביות ביום ב-2023.

סופי שרדון, אסטרטגית מאקרו בבנק השוויצרי לומברד אודייר, התייחסה להחלטת OPEC+: "בפעם הראשונה מאז פרוץ מגפת הקורונה OPEC+ הסכימו לצמצם את ייצור הנפט ולהפחית 2 מיליון חביות ליום, הקצה הגבוה של ציפיות השווקים. בטווח הקצר ההחלטה תמכה במחירי הנפט, שהיו בירידה מאז השיאים של אמצע השנה, ומאשרת שהארגון לא רוצה לראות את מחיר הנפט הגולמי יורד בחזרה לשפל של פחות מ-80 דולר לחבית. למרות הירידות שאיפת אופ"ק+ נראית אפשרית אם העולם ייכנס למיתון סביר, אך אם יידרדר למיתון עמוק ברמה הגלובלית התקוות אינן ריאליות. מנקודת מבט כלכלית, OPEC+ רואה בבירור סיכון גובר למיתון בחודשים הבאים, אך החלטתו סותרת את מאמצי כלכלות המערב להפחתת האינפלציה. בינתיים נותר לראות את השפעת המהלך על ההיצע והביקוש העולמיים, ויש לזכור שעד כה הארגון לא הצליח לעמוד בייעדי הייצור, ולא מן הנמנע שבקרוב הנפט האיראני יחזור למשחק".

תגיות