אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה כדאי לחברות לשחרר את הקוד שהן עבדו עליו ולהפוך אותו לאופן סורס? איתי שקורי | צילום: David Garb for Aqua Securty

למה כדאי לחברות לשחרר את הקוד שהן עבדו עליו ולהפוך אותו לאופן סורס?

מה עומד מאחורי המודל הפופולארי בעולם בענן

09.05.2022, 13:05 | איתי שקורי, בשיתוף dun's 100

אנחנו נמצאים כיום בעידן שבו הקשר בין חברות התוכנה לאנשי המקצוע בארגונים שונים הופך להיות יומיומי ורציף. אנשי המקצוע מחפשים פתרונות זמינים ומהירים לבעיות ולאתגרים ארגוניים טכנולוגיים שהם מציפים מול אותן חברות התוכנה. לתוך הצורך הזה בפתרונות מהירים ומיידיים הגיע עולם הקוד הפתוח.

אופן סורס, או קוד פתוח, מתאר תוכנה שקוד המקור שלה מפורסם וזמין לציבור הרחב. ישנן סיבות שונות שמשתמשים או חברות יתעניינו בתכנה עם קוד פתוח, בין היתר מכיוון שייתכן כי הקוד זמין וניתן לקריאה, לשימוש, עריכה או הפצה מחדש. התנאים והפרטים המדויקים מוכתבים על ידי יוצר הקוד דרך רישיון שלרוב מוצמד לקוד. ישנם סוגי רישיון שונים המאפשרים רמות שונות של חופש עבור המשתמש ובמקביל מאפשרים למפתחי הקוד לשמור עליו משימושים שאינם תואמים את כוונתם המקורית.

מגמת מחשוב הענן שצברה תאוצה בשנים האחרונות חיזקה משמעותית את מודל הקוד הפתוח בעולם התכנה. מודל הענן מאפשר לספקיות הענן לספק שירותי תכנה מנוהלים, מה שמדגיש את הערך בניהול והתחזוקה של התכנה, ומאפשר ללקוח לבחור את תשתיות התכנה שמתאימות לו. תהליך זה מייצר עוד ועוד חברות שעוברות לפעול בענן. במקביל, חברות הענן מתבססות על תשתיות קוד פתוח, דבר שמאפשר להן לשתף פעולה בפיתוח רכיבים תשתיתיים, ולספק ללקוחות שלהן סביבה מוכרת, לדוגמא, Linux, Docker, Kuberentes וכו'. בעקבות כך, ישנם יותר ויותר מפתחים ואנשי DevOps בסביבת עבודה בענן, שמבוססת כמעט כולה על מוצרי קוד פתוח הלקוחות.

חברות תכנה מסחריות לרוב אינן ששות לשחרר את הקוד שהן השקיעו לכתוב כקוד פתוח משיקולים שמרניים של חששות מגניבה והעתקה. למרות זאת, לאחרונה אנחנו עדים לשינוי שקרה בעולמות הפיתוח וה-DevOps כשמרבית התעשייה, לרבות החברות הגדולות והמצליחות בעולם, מקבלות ומעודדות שימוש בקוד פתוח. יתרה מכך, ישנם ארגונים גדולים שדוגלים בשיטת הקוד הפתוח ומקדמים אותה גם בתעשיית אבטחת המידע והסייבר, שבה השיטה הייתה עד לא מזמן פחות נפוצה.

מה הם היתרונות שכל כך הרבה חברות מוצאות בקוד הפתוח?

למעבר לקוד הפתוח יש יתרונות רבים. ראשית, הוא מסייע לקידום תדמית החברה ומדגיש את היותה חדשנית, ובכך מושך מועמדים פוטנציאליים לעבוד בחברה. מעצם היותו פומבי, קוד פתוח הוא במה נהדרת למפתחים להפגין את תחומי העניין שלהם, היכולות והכישורים שלהם. בנוסף, מעצם היותו נגיש וזמין, פרוייקט קוד פתוח מוצלח מושך משתמשים רבים שבונים קהילה סביב המוצר, מה שמושך עוד מפתחים שמעוניינים לעבוד על מוצרים שמשפיעים על המוני משתמשים. לדוגמא, באקווה סקיוריטי אנו מעודדים את כלל המפתחים בארגון לתרום למוצרי הקוד הפתוח שלנו ושל אחרים. על ידי כך, המפתחים נשארים רעננים ובקיאים בסביבת הקוד עליו הם עובדים וגם בסביבות קוד של אחרים, וזה שומר על המוטיבציה שלהם גבוהה.


איתי שקורי, צילום: David Garb for Aqua Securty איתי שקורי | צילום: David Garb for Aqua Securty איתי שקורי, צילום: David Garb for Aqua Securty



הנגישות של הקוד לקהילה מזמינה כל אחד לתרום לפרויקט ולשפר אותו. אנשים מרחבי העולם, ברמות ידע וניסיון שונות, המגיעים מרקעים מקצועיים שונים, מסוגלים לעבוד ביחד לטובת הפרוייקט. זוהי צורת עבודה שיש לה יתרונות רבים שארגונים מסורתיים המסתמכים על צוותים אורגניים, הומוגניים, העובדים ממקור מרכזי אחד, מפספסים. בנוסף, הקהילה בודקת את הקוד ומוצאת בעיות ושגיאות ובכך עוזרת למוצר להיות אמין ואיכותי יותר. חשיפה זו מאפשרת קבלת משוב מהירה ואיכותית יותר, ומקצרת את תהליכי הפיתוח של המוצר בכך שהקשר בין המפתחים של הקהילה לבין מפתחי המוצר הופכים לישירים.

חברות משנות תפיסה בנוגע לקוד פתוח

יש מגמה גוברת לפיה יותר ויותר חברות מבינות את היתרונות שבשחרור הקוד שהן עבדו ובוחרות להפוך אותו לאופן סורס. הן מבינות שהקוד הפתוח מוריד חסמים ומנגיש את המוצרים לקהל גדול יותר של משתמשים שככל הנראה לא היו עושים שימוש במוצר ואפילו לא היו מגלים אותו אלמלא היה בקוד פתוח. במקביל, הקוד הפתוח מאפשר למשתמשים רבים להגביר את רמת האבטחה וההגנה על פעילותם. בנוסף, הקוד הפתוח מאפשר לארגונים להיעזר במשתמשים אשר מבקשים מאיתנו יכולות נוספות שמשפרות את המוצר ובכך למעשה מסייעים למכירותיו. שלוש התכונות האלו גורמות הלכה למעשה לשינוי תפיסה בקרב חברות וארגונים בנוגע לקוד הפתוח, והם מתאימים את עצמם לקראתו.

ארגונים רבים התחילו את דרכם כחברות המשתמשות בקוד סגור, ובמרוצת השנים עברו להשתמש בקוד הפתוח, כיום, כאשר מוצרים מסחריים רבים בנויים על תשתית הקוד הפתוח, המערכות והארגונים מתייעלים ומשתנים כדי להטמיע במוצרים את המשובים המגיעים מהקהילה. השימוש של אותם הארגונים בקוד הפתוח מאפשר לשפר באופן ישיר את סביבת העבודה של עובדי החברה ומסייע להם לייצר מוצרים טובים ואיכותיים יותר, למצב את תדמית החברה כאיכותית וחדשנית יותר, וכזו ששווה לעבוד בה.

מאת איתי שקורי, מנהל תחום הקוד הפתוח באקווה סקיוריטי, המפתחת פתרונות אבטחת מידע לסביבות הענן.

למידע נוסף בקרו ב- www.aquasec.com ועקבו אחרינו ב- twitter.com/AquaSecTeam


תגיות