אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המועצה הלאומית לכלכלה: נקיים דיון מחדש בעצמאות הביטוח הלאומי ביטוח לאומי סניף תל אביב

המועצה הלאומית לכלכלה: נקיים דיון מחדש בעצמאות הביטוח הלאומי

ראש אגף המחקר במועצה אמר כי יש לדון מחדש בסוגייה. רפרנט ביטוח לאומי באוצר הצטרף ואמר שהמשרד בוחן האם יש צורך לשנות את מודל הביטוח הלאומי בישראל. ח"כ מיקי לוי, יו"ר הוועדה: "אם המוסד יגיע לחדלות פירעון תהיה פה קטסטרופה חברתית וכלכלית"

22.02.2023, 12:39 | שחר אילן

ראש אגף המחקר במועצה הישראלית לכלכלה דוד בדל אמר שהמועצה תדון מחדש בעצמאות הביטוח הלאומי. גם רפרנט ביטוח לאומי במשרד האוצר דניאל בלנגה אמר שהאוצר בוחן האם יש צורך לשנות את מודל הביטוח הלאומי בישראל. הדברים נאמרו בדיון בוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי ממפלגת יש עתיד על העתודות האקטואריות של המוסד לביטוח הלאומי. המוסד הציג תחזית לפיה אם לא יתווספו לו הכנסות יכנס לגרעון, כלומר יצטרך לשלם קצבאות גדולות יותר מהכנסותיו, מ-2028.

בדל אמר ש"הדיון בנושא הביטוח הלאומי צריך להיות תחילה סביב שאלת עצמאותו, האם המוסד צריך להיות מוסד ביטוח בפני עצמו או שהוא צריך להיות זרוע ביצועית. בתפיסה שלנו השאלה עדיין לא הוכרעה". בלנגה אמר ש"מערכת ביטחון סוציאלי היא עניין מאוד מורכב ויש לכך מודלים שונים בעולם. אנחנו בוחנים האם יש צורך לעשות שינויים במודל הקיים". המשמעות הצפויה של פגיעה בעצמאות הביטוח הלאומי היא מעבר מקצבאות אוניברסליות לקצבאות לפי הכנסה, מה שיפגע מאוד במעמד הביניים.

המוסד לביטוח לאומי הציג היום לוועדה לביקורת המדינה את התחזית האקטוארית שלו. לפיהן בשנת 2027 תשלומיו צפויים להיות גבוהים מהתקבולים ובשנת 2044 קרן המוסד לביטוח לאומי צפויה להתרוקן לחלוטין. לפי הדו"ח האקטוארי של המוסד לביטוח לאומי העלאת גיל הפרישה לנשים ולגברים ל-68 תדחה את אזילת קרן המוסד לביטוח לאומי בכ-10 שנים ל- 2053. בדל הטיל ספק בממצאים כשציין ש"בנק ישראל לא שותף מלא לתוצאות של דו"ח האקטואריה של הביטוח הלאומי".

מנהל החטיבה הכלכלית במשרד מבקר המדינה עו"ד יצחק סעד אמר ש"העלאת גיל הפרישה היא תרופה זמנית, אך לא פתרון לטווח הארוך". לדברו התרוקנות היתרות של הביטוח הלאומי שמשמות היום לתקציב המדינה "מהווה סיכון לקיימות הפיסקלית של תקציב המדינה". סגן האקטואר של הביטוח הלאומי רמי דניאל שלום אמר: "פתרון הגרעון האקטוארי צריך להגיע בדרך של חקיקה. כל שינוי חקיקה משפיע בצורה ישירה על ההכנסות או התשלומים של הביטוח הלאומי".

יו"ר הוועדה ח"כ מיקי לוי אמר "אם הביטוח הלאומי יגיע לחדלות פירעון תהיה פה קטסטרופה חברתית וכלכלית במדינה. התרוקנות הקופה בשנת 2044 תוביל לפגיעה חמורה בחוסן החברתי".

מהמוסד לביטוח לאומי נמסר בתגובה ש"הביטוח הלאומי הוא גוף עצמאי האמון על סיוע וייעוץ לממשלה בעניינים חברתיים וכך ראוי שישאר. תושבי המדינה, שילמו כל חייהם ביטוח לאומי והם רוצים לדעת שביום שבו הם יצטרכו סיוע סוציאלי, המדינה תהיה שם בשבילם. זוהי המהות של הביטוח הלאומי המייצג יותר מכל את הערבות ההדדית בחברה, את הסיוע לחלש ולנזקק והענקת מזור למי שזקוק לכך".

תגיות