אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עיוות היסטורי": מדוע המדינה לא משלמת על התנאים  הסוציאליים של המילואימניקים? חיילי מילואים בעוטף עזה | צילום: JACK GUEZ / AFP

"עיוות היסטורי": מדוע המדינה לא משלמת על התנאים הסוציאליים של המילואימניקים?

מעסיקים שעובדיהם גויסו למילואים נאלצים לשאת בעלויות הסוציאליות שלהם - כמו קופות תגמולים, פנסיה והשתלמות - מבלי שיקבלו על כך החזר מביטוח לאומי. נשיא התאחדות התעשיינים: "בנסיבות אחרות הייתי קורא למרד תשלומים למילואימניקים, אבל ברור שאף מעסיק לא יפגע בתשלומים הסוציאליים שלהם, כך שנוצר מצב שאנחנו במלכוד"

13.11.2023, 18:57 | יובל אזולאי

גיוסם של יותר מ-300 אלף חיילי מילואים עם תחילת המלחמה בעזה והגברת הכוננות לאורך גבול הצפון הוא גיוס המילואים הגדול ביותר בתולדות המדינה ולפי צה"ל הוא הושלם בהצלחה בזמן שיא של כ-48 שעות, כשביחידות רבות אחוזי ההתייצבות עמדו על כ-130%.

תחושת השליחות ושותפות הגורל שהניעו מאות אלפי אזרחים להתגייס למערכה בולטת במיוחד נוכח החידלון המתמשך וגרירת הרגליים של רשויות המדינה שלא טרחו במשך שנים ארוכות להסדיר סוגיות בסיסיות הקשורות למימון ההפרשות הסוציאליות של עובדים בזמן שהם נמצאים בשירות מילואים פעיל.

מעסיקים שעובדיהם גויסו למילואים חייבים לשלם את שכרם על פי החוק - והם מקבלים על כך שיפוי מהביטוח הלאומי. אלא שבנוסף לכך הם ממשיכים להפריש מדי חודש לקופות התגמולים, הפנסיה וההשתלמות של עובדיהם מבלי שהמדינה משפה אותם כלל על תשלומים אלה.

במגזר העסקי אומרים כי במשך שנים המעסיקים ספגו את העלויות הסוציאליות והמשיכו להפריש לקופות של עובדים שנקראו למילואים בתקווה שחברי הכנסת יסדירו את הנושא בחוק, אך במצב הנוכחי שבו מאות אלפי עובדים במשק מגויסים בו זמנית ועד להודעה חדשה הם עומדים בפני שוקת שבורה.

נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר ויו"ר ההסתדרות הלאומית יואב שמחי פנו בימים האחרונים לשרי העבודה והאוצר, יואב בן צור ובצלאל סמוטריץ', בקריאה שיפעלו בדחיפות להסדרת חקיקה שתשים קץ ל"עיוות ההיסטורי" שבגינו המגזר העסקי נאלץ לשאת בעלויות אלה, שכן בשל המאסה הגדולה של המגויסים הם עומדים לפני הוצאות חודשיות עצומות שכבר קשות לספיגה, מה גם שלא ברור כמה זמן עוד תמשך המלחמה.

תחשיב שהם עשו העלה כי מדובר בהפרשות סוציאליות בהיקף של יותר מ-900 מיליון שקל בחודש, במקביל להתמודדות המעסיקים עם מחסור חריף בידיים עובדות ופגיעה מתמשכת בתהליכי הייצור ובשרשרות האספקה. סוגיית השיפוי על ההוצאות הסוציאליות עלתה לדיון בכנסת כמה פעמים בעבר אך הטיפול בה נמרח והתמסמס על רקע הכאוס וחוסר היציבות שאפיינו את תפקוד המערכת הפוליטית במהלך השנים האחרונות.

ביוני האחרון ועדת הכלכלה של הכנסת דנה על הנושא במסגרת מרתון דיונים שנערך ביום ההוקרה למשרתים במערך המילואים, שהיא מציינת מדי שנה. נציגי המעסיקים טענו את טיעוניהם על הנושא, חברי הכנסת היו קשובים ואמפתיים, אבל פרט להכרה בצורך לשנות את המצב לא ניכר שמישהו חתר לפתרון ממשי.

"בנסיבות אחרות הייתי קורא למרד תשלומים למילואימניקים, אבל ברור שאף מעסיק לא יפגע בתשלומים הסוציאליים שלהם, כך שנוצר מצב שאנחנו במלכוד", אמר תומר בשיחה עם "כלכליסט". לדבריו ,"הממשלה מנצלת את המצב וזה פשוט לא מתקבל על הדעת שהמדינה תפקיר, שוב, את העורף שלה".

מלשכת שר העבודה בן צור נמסר בתגובה: "הנושא מוכר לנו ומטופל בידינו כבר מספר שבועות. מכיוון שמדובר בסכום ניכר, השר פועל למציאת פתרון ומקור תקציבי מול שר האוצר, בתקווה שנצליח".

בדוברות משרד האוצר הפנו את "כלכליסט" ללשכת השר בצלאל סמוטריץ' ושם אמרו כי התייחסות לנושא תימסר בתום דיון עם הגורמים המקצועיים.


תגיות