אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניסוי במערכת ספיידר של רפאל: זיהתה כטב"מ ויירטה אותו בהצלחה ניסוי מערכת ספיידר - עקבה אחר מסלולו של הכטב"מ ושיגרה אליו טיל פיתון 5 שפגע בו במדויק | רפאל

ניסוי במערכת ספיידר של רפאל: זיהתה כטב"מ ויירטה אותו בהצלחה

הניסוי התקיים בדרום הארץ ובחן את יכולות המערכת להתמודד עם כטב"מים, שנעים באיטיות יחסית לאיומים אוויריים אחרים, בגובה נמוך וחתימת המכ"ם שלהם נמוכה; המערכת היא ניידת ונישאת על גבי משאית בודדת, כך שהיא יכולה להגיע במהירות לאזורי לחימה

11.01.2024, 20:51 | יובל אזולאי

חילופי האש בין ישראל לחיזבאללה בלבנון המלווים את המלחמה בעזה מאז 7 באוקטובר, זימנו לצה"ל ולמערך ההגנה האווירית של חיל האוויר כמה "טעימות" מאיום הכטב"מים שהוא טרם נחשף אליהם במלוא היקפו ועוצמתו. "טעימה" כזאת ניתנה השבוע, כשחיזבאללה הגיב על חיסול מפקד כוח הקומנדו שלו, "כוח רדואן", וויסאם אל-טוויל באמצעות שיגור של כטב"ם שהבקיע את מערך ההגנה האווירית של צה"ל והתפוצץ בבסיס פיקוד צפון שבצפת.

כמה ימים קודם, בשדה הניסויים שדמה שבדרום הארץ השלימו רפאל ומשרד הביטחון ניסוי שהסתיים בהצלחה. הניסוי בחן את המסוגלות של מערכת ההגנה האווירית ספיידר להתמודד עם איום הכטב"מים, הטסים במהירות איטית יחסית לאיומים אוויריים אחרים, ברום הקרקע הקרוב וחתימת המכ"ם שלהם נמוכה.



ספיידר אותגרה בכטב"ם שדימה כלי טיס עוין ויירטה אותו בהצלחה לאחר שגילתה וזיהתה אותו מבעוד מועד, עקבה אחר מסלולו ושיגרה אליו טיל פיתון 5 שפגע בו במדויק. לפי רפאל, הטילים שמשגרת ספיידר מסוגלים ליירט גם טילים בליסטיים טקטיים המשמשים לתקיפת מטרות לטווח של כמה מאות קילומטרים, מטוסים ומסוקים.

מערכת ספיידר נמכרת ברחבי העולם מזה כ-15 שנה, וכעת בחן הניסוי גם את התצורה החדשה שלה, המכונה ספיידר All in One. היא ניידת ונישאת גבי משאית בודדת ויכולה להגיע במהירות לאזורי לחימה ולספק מיידית הגנה היקפית על כוחות קרקע שמתמרנים או על מטרות נקודה, כמו מתקן חיוני או בסיס צבאי. פרט לאלה, אחד היתרונות המרכזיים שלה הוא שמדובר בסך הכל במשאית, כך שהיא ניתנת להפעלה בידי שני אנשי צוות בלבד.

בניסוי עצמו היא הותקנה על משאית של טטרה שידעה לשאת את כל מה שצריך וחשוב: מכ"ם אינטגרלי של ראדא, אמצעים אלקטרו-אופטיים, מערכת שליטה ובקרה ו"קסטות" ומשגרי המיירטים שמאחסנים שני סוגים של טילים מתוצרת רפאל, דרבי ופיתון 5. לפי רפאל, היכולת לשלב את שני הטילים באותם משגרים מאפשרת להתאים את המיירט לאופי המטרה לצד נתונים נוספים כמו מרחק, גובה ומהירות.

טילי הפיתון 5 המשמשים את ספיידר הם טילי אוויר-אוויר שמשמשים גם את מטוסי הקרב של חיל האוויר הישראלי F-16 ו- F-15 וכבר יירטו בהצלחה מספר כטב"מים שהצליחו לגלות ולזהות במהלך המלחמה בגזרות השונות. בין הצבאות המפעילים את ספיידר גם זה של צ'כיה, לאחר שרכש אותה מרפאל ב-2021 ביותר מ- 600 מיליון דולר. עוד לפני צ'כיה, הצטיידו בה צבאות הודו והפיליפינים כמו גם לפחות חמישה צבאות נוספים.

ישראל לא הצטיידה בספיידר, ועיקר מערכות ההגנה שלה מבוסס על כיפת ברזל וקלע דוד, גם הן של רפאל. סביר שרפאל תנסה לקדם את מכירת הספיידר בתצורתו החדשה גם לצה"ל – במסגרת עיבוי מערכי ההגנה ברקע הגידול בהיקף ובחומרת האיום האוויריים שטסים בגובה נמוך.

בינתיים, רפאל מייעדת את המערכת, בתצורתה האטרקטיבית החדשה, לעולם המתחמש שמחדש את מערכי ההגנה שלו כלקח ממתקפות של כטב"מים איראניים המשמשים את צבא רוסיה לפגיעה במטרות איכות באוקראינה, וגם שימשו לתקיפת מתקני הנפט של סעודיה. גם המורדים החות'ים בתימן משתמשים בהם באופן תדיר כדי לפגוע בכלי שיט באזור מצר באב אל-מנדב.

תגיות