אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קריפטו זה לא לכל אחד - לכן יש למסד אותו מטבעות קריפטו | צילום: רויטרס

פרשנות

קריפטו זה לא לכל אחד - לכן יש למסד אותו

בייננס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, תשלם קנס ענק של 4.3 מיליארד דולר. סם בנקמן פריד, מייסד FTX שקרסה, בדרך לעשרות שנים בכלא. צלזיוס התגלתה כמגדל קלפים ופשטה רגל. למרות זאת, שוק הקריפטו דווקא בדרך לצעד הבא: אימוץ ממסדי

26.11.2023, 16:51 | ויקי אוסלנדר

שערי שמים נפתחו על שוק הקריפטו, וכולם נרטבו: האחרונה לקבל שפריץ — בייננס, בורסת הקריפטו הגדולה בעולם מבחינת היקפי מסחר. בשבוע שעבר נודע כי הסכימה לשלם קנס עתק בגובה 4.3 מיליארד דולר לרשויות האמריקאיות כדי לסיים חקירה פלילית מתמשכת, והמנכ"ל המייסד צ'נגפנג זהאו (המכונה CZ) ייאלץ לפרוש מתפקידו, לשלם קנס של 50 מיליון דולר וככל הנראה להסגיר עצמו למאסר בכלא האמריקאי. זמן לא רב לפני כן חבר מושבעים מצא את סם בנקמן פריד, מייסד אימפריית הקריפטו הכושלת FTX, אשם בכל הסעיפים הפליליים שהוגשו נגדו. כך בחטף המיליארדר שצבר את הונו הכי מהר בהיסטוריה, הוא היום עבריין מורשע שיכול לצפות לכמה עשרות שנים בכלא.

אלו רק שתי לבנות מתוך מגדל קריפטו שקרס לגמרי בשנה וחצי האחרונות. עם עשרות חברות שמצאו עצמן בהליכי פשיטת רגל, מיליוני לקוחות שאיבדו את חסכונות חייהם, משקיעים מוסדיים שהפסידו את כל השקעת החוסכים לפנסיה, וגם כמה יזמים שמצאו עצמם בכלא, חלקים מחכים למשפט ואחרים עדיין תחת חקירה. על אף ההתפרקות הגדולה זו טעות של מתחילים להספיד את השוק שבמהותו המבוזרת מגלם את הרעיון "שלם מסך חלקיו", אך בהחלט ניתן להספיד את חלקיו הגוססים. סיפור בארבעה חלקים.

1. בלי גיבורים

נוכלים, נוכלים בכל מקום. כמה אנשי קריפטו נלהבים במיוחד רואים בימים אלו את ההתפוררות המפוארת בשוק הקריפטו וממהרים לנסות להסית את השיחה. במקום להתייחס לרעות החולות בכנות, ידברו על השוק הפיננסי המסורתי וינסו להצביע על כל הבעיות במערכת ההיא. גם העובדה כי שוק הקריפטו נועד לשמש אלטרנטיבה טובה יותר, ולכן אמור להיות — ובכן, טוב יותר, לא תהיה רלוונטית לאותו הרגע עבורו, אך מה עשינו אם שכפלנו את כל הבעיות של העולם הישן אל עולם מקביל בניכוי כל הפיקוח?

במקום להתייחס לכשל הלוגי וואטאבאוטיזם הזה (המנסה לדחות את טענת היריב על ידי האשמתו בטיעון לא קשור), אפשר וראוי לדון בעיקר, ולהסכים על עיקרון חשוב: אם שוק הקריפטו נבנה, בין היתר, תחת הרעיון כי המערכת הפיננסית שבורה ואיומה ומשרתת בעלי כוח בזמן שמנצלת את כל היתר; ואם כדי לטפל בבעיה זו יש לבנות מערכת אלטרנטיבית, ואם המפתח להצלחתה מחייב מיתון המעורבות האנושית, והחלפת "אמון בין בני אדם" בקוד והצפנה; אז עלינו גם החובה להמשיך לדבוק בעיקרון הזה. זה אולי נראה בסיסי, אך בפועל שוק הקריפטו נע בעוצמה אל עבר מערכת שנשמת אפה היא משפיעני רשת, אנשים, יזמים וכל מיני ההבטחות שהם מפזרים ברשתות החברתיות, דוחפים את מרכולתם באגרסיביות כאילו היו מוכרי שואבי אבק מדלת לדלת בשנות החמישים.

מאז ההייפ הגדול של 2017 ועמוק אל תוך שנת 2021 חלקים גדולים בשוק הקריפטו בנו עצמם סביב אנשים. היו אלו דמויות כמו סם בנקמן פריד; בריאן ארמסטרונג מבורסת קוינבייס; זהאו מבייננס; אלכס משינסקי, מנכ"ל צלזיוס פושטת הרגל; דון קוואן, הנאשם הנמלט, מייסד חברת הגידור הכושלת 3AC; או מייקל סיילור שרק קונה ביטקוין כל היום ומלהג ליד אח בוערת על משמעות החיים הדיגיטלית. שורה ארוכה של אנשים שדאגו להיות הסיפור המרכזי בעולם מבוזר, ונחשפו בשנה החולפת כמאכרים לכל דבר. עוברים מאדם לאדם, מנסים למכור משהו — אם זה מטבע שבור ומניפולטיבי או סיפור רומנטי על נערות פרועה. בפועל גילינו כי מדובר בערימות על ערימות של נוכלים, שהפילו את כולם יחד איתם.

2. ברוך שפטרנו NFT

NFT, זוכרים? הבאזז וורד של 2022, אותו פרוטוקול קריפטוגרפי שנועד לסמן בעלות על נכס דיגיטלי. NFT היו אמורים, כך הבטיחו כמה, לשנות את כל מה שאנחנו יודעים על בעלות באינטרנט. כל אחד ניסה להטביע סדרה, כל אמן חיפש למכור יצירה, אך מאז שנכנס לתודעה הוא התרסק כליל. על שברי אותו חלום הסתיימה לה בימים האחרונים סאגה קטנה נוספת שמגלמת את כל מה שרע ומשובש בשוק ה־NFT, מקרה בוחן כדוגמה:

בימים אלו תמה תביעת זכויות קניין בין יוגה לאבס, בעלי ה־NFT המדובר והמוכר ביותר "הקופים המשועממים", לבין האמן ריידר ריפס ושותפו ג'רמי קאהן. יוגה לאבס תבעו וניצחו את השניים על שהעתיקו את מראה הקופים המשועממים. ובכן מה היה לנו כאן? המאכרים של שוק ה־NFT טענו שהכלי הזה הוא גיים צ'יינג'ר — סוף סוף אמנים יוכלו לתבוע בעלות מתמשכת על היצירות שלהם בעולם הדיגיטלי וגם למשוך תגמולים כל פעם שהיצירה שלהם תחליף ידיים. יוגה לאבס היתה הקבוצה העסקית שהתעקשה על נרטיב זה בעוצמה ייחודית, דוחפת אותו באמצעות שורה של סלבריטאים כמו ג'סטין ביבר, ג'ימי פאלון וטיילור סוויפט כדי לצבור פופולריות. אך האמת היא שהקבוצה מעולם לא יצרה את סדרת הקופים המשועממים, אלא אמנית צעירה בשם סנקה (Seneca) שקיבלה על כך תשלום חד־פעמי קטן. חסל סדר הכרה ביצירה, ציבורית או פיננסית ותשלום מתמשך של תגמולים. לא רק זאת אלא ש־NFT היו אמורים לייצר אפשרות של בעלות דיגיטלית מוצפנת, והנה אותה חברה שפיתחה את הקופים הפופולריים פונה לבתי המשפט — חלק מאותן מערכות בוררות ש־NFT ביקשה ליתר — כדי לתבוע בעלות על הקניין שלה. חסל סדר תכלית בסיסית.

3. קריפטו - לא לכל אחד

"אימוץ המוני" הוא הרעיון שמלהיב רבים ממשתתפי שוק הקריפטו. הם פועלים לשם כך בנחישות שאין שנייה לה. הם דוחפים לשינוי פרוטוקולים של פרויקטים כדי שיהיה קל לסחור בקריפטו על גבי הרשת, בונים פלטפורמות ריכוזיות מעל המבוזרות כדי להקל על הכניסה של הציבור הרחב, ומדברים בשבחם של מטבעות "יציבים" (למשל USDT) שמונפקים על ידי גורם ריכוזי (נניח חברת הקריפטו טטר), כתרופה לריכוזיות של המטבעות היציבים (למשל דולר) שמונפקים על ידי גורם ריכוזי אחר (המדינה). הם מתווכחים על מהירות הטרנזקציות ואיך להגביר אותה, על חסמי כניסה ואיך להסיר אותם. וכל הזמן מבטיחים (או חולמים) על היום שבו כולנו נוכל להשתמש בקריפטו, זו הדרך שנבחר להעביר ערך במהירות, ללא גבולות, מעצורים או שחקנים ממסדיים ריכוזיים. הם יעצימו את העניים, יגשרו על זירות של מלחמה, יהיו בעלי ערך לפליטים וישחררו את כולנו מהצורך לתת דין וחשבון למדינות ובנקים - אבל קריפטו הוא לא לכל אחד, ומעולם לא היה אמור להיות כלי להמונים.

כדי לקחת חלק בשוק יש צורך במיומנות וזמן שלרבים אין, וכפועל יוצא מכך כל מאמץ לדחוף לאימוץ המוני הפך לנקודת חולשה או חריץ לנוכלות. זו אינה הערכה — רק ראו מה קרה למרבית החברות הריכוזיות שצצו כדי לתמוך באימוץ המוני — הן רובן ככולן פשטו את הרגל, התרסקו כליל או נאלצו להודות שהיו עסוקות בפעילות פלילית ושיטתית, הונאת משקיעים, לקוחות, הלבנת הון ואפילו מימון טרור. הן התגלו כרעות חולות, ובדיוק הדברים ששוק הקריפטו המבוזר ניסה להימנע מהם. אם אפשר לקבוע משהו בביטחון מסוים אחרי השנתיים האיומות האחרונות האלו של שוק הקריפטו, הוא שיש להיזהר ממי שמבטיח רווח באמצעות שאיפות, אסטרטגיות, פרויקטים או מטבעות שיובילו לאימוץ המוני.

4. תעודת סל על ביטקוין

ברקע כל זה מאבק אחד לא מרפה – לאשר תעודת סל על קריפטו - ולא במקרה. אם קריפטו זה לא לכל אחד, אם ריכוזיות הפכה להיות מקור משיכה של תרמיות והלבנות הון, לא נותר אלא להציל את רעיון "שוק הקריפטו להמונים" באמצעות ביסוסו כזירת מסחר ספקולטיבי שבה קיימת גישה נוחה ו"סולידית" למשקיעים מתוחכמים. הבקשה הראשונה לתעודת סל בביטקוין הוגשה בארצות הברית ב־2013, ומאז ועד היום כמעט 20 בקשות אחרות הוגשו ונדחו שוב ושוב על ידי הרשות לניירות ערך האמריקאית. והנה, על רקע הלחץ הרגולטורי והפלילי לנקות את השוק מנוכלים ולפקח בעוצמה על חלקיו הריכוזיים, אנו מצויים פסע מהתגשמות חלום שסותר כל שאיפה של מפתחיו הראשונים של שוק הקריפטו: לקבל תעודת הכשר ולגיטימציה מרשות ממשלתית ריכוזית לנכסים דיגיטליים "חדשניים", שאמורים להיות חופשיים מרשויות ריכוזיות לגמרי.

תגיות