אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניהול פרויקט הספרייה הלאומית החדשה – אתגרי איכות ומצוינות ערן פולק | צילום: פורן שרים

ניהול פרויקט הספרייה הלאומית החדשה – אתגרי איכות ומצוינות

הזכות של פורן שרים, מנהל הפרויקט, והצוות לנהל את התכנון וההקמה של מבנה ציבור לאומי, בעיר ירושלים בירת ישראל בידיעה שאיכות התוצאה תימדד לדורי דורות, המורכבות והאתגר של ניהול הפרויקט עם אדריכלים בינלאומיים מובילים עד לפתיחתו לציבור מהווה אבן דרך משמעותית בהיסטוריה של מדינת ישראל

13.09.2023, 15:45 |  ערן פולק, בשיתוף duns 100

הספרייה הלאומית החדשה עוברת בימים אל משכנה החדש, בקריית הלאום בירושלים, מול כנסת ישראל. הקמת הפרויקט התאפשרה בזכות התרומות של משפחת רוטשילד באמצעות "יד הנדיב", ומשפחת גוטסמן.

הפרויקט, בשטח של כ - 46,000 מ"ר, כולל 11 קומות עם שימושים רבים ומגוונים - אולמות קריאה ולימוד, ספריות, מרכז מבקרים, תערוכות, אודיטוריום, מרכז חינוך לילדים ונוער, חנות, בתי קפה, מסעדה, מטמון נדירים, מחסן ספרים אוטומטי, משרדים, חניון, ועוד. המתחם כולו בשטח של כ - 16 דונם, כולל פיתוח נופי, רחבות התכנסות ואזורי מנוחה ואת פסל "אותיות האור" של האומן מיכה אולמן.

בתחרות תכנון הספרייה הלאומית זכתה חברת האדריכלים הבינלאומית, זוכת פרס פריצקר לאדריכלות, Hertzog de Maron (HdM) וכך גם נסללה הדרך להגדרה כי פרויקט הספריה הלאומית יעמוד בחזית הסטנדרטים הבינלאומיים של מצוינות ואיכות. הגדרות אילו חייבו איתור חברת ניהול פרויקטים בעלת ניסיון מוכח ומוניטין בניהול פרויקטים המנוהלים בסטנדרטים בינלאומיים, עם ניסיון בניהול תכנון וביצוע מגה פרויקטים לאומיים. בסיום תהליך האיתור, על מנת לעמוד באתגר של הקמת הפרויקט הלאומי האיכותי והמורכב ביותר בישראל, נבחרה חברת פורן שרים אשר הוכיחה ניסיון מוצלח בעבודה עם אדריכלים מובילים בעולם, ומטעמה - ערן פולק לניהול הפרויקט בעל ניסיון רב בתחום מבני ציבור.

כבר בשלב ניהול התכנון של הקונספט האדריכלי, דרך שלבי התכנון השונים ועד ליציאה למכרז, הובילה חברת פורן שרים תהליכי ניהול והבטחת איכות אשר כללו בקרת תכנון, הנדסת ערך ובקרת תכן להבטחת החזון של האדריכלים הבינלאומיים, ובשיתוף עם משרד אדריכלים ישראלי – מן שנער, והידע והניסיון של חברות בינלאומיות נוספות כדוגמת ARUP ו - AECOM.

לביצוע הפרויקט נבחרה אלקטרה בניה ואלקטרה M&E, גם הם לאחר תהליך מכרז קפדני שנוהל על ידי חברת פורן שרים ואשר כלל דרישה ובדיקה מעמיקה של יכולת מוכחת לבניה באיכות ובמצוינות.

הבניה ארכה כחמש שנים כאשר בשלב הקמת השלד העבודה באתר הייתה סביב השעון 24/6 ולא פסקו גם תוך כדי תקופת הקורונה.

הספרייה הלאומית, צילום:פורן שרים הספרייה הלאומית | צילום:פורן שרים הספרייה הלאומית, צילום:פורן שרים

במהלך התכנון וביצוע הפרויקט בוצעו מאות הדמיות, דגמים, ניסויים במעבדות בינלאומיות, באתר העבודה ובמפעלים בארץ ובעולם. עוד בתקופת התכנון, באתר המיועד, נבנה דגם בקנה מידה מלא במטרה להוכחת עיצוב, ובתהליך המכרז לקבלנים כך שאפשר לכל בעלי העניין להתנהל בשפה אחידה ומשותפת.

טביעת האצבע הייחודית של HdM ניכרת בעיצוב המבנה בתהליכי פיתוח וביצוע קפדניים בהובלתה של חברת פורן שרים, שכללה חומרי גמר ועבודות גמר שעוצבו ותוכננו במיוחד עבור הפרויקט, ללא דוגמה או מוצר מדף קיימים בארץ ובעולם.

המבנה עליון מחופה באבן ומרחף מעל מבנה תחתון של גרעינים מבטון בגמר אדריכלי, וחזיתות עץ וזכוכית. במעטפת המבנה – חיפויי אבן בגדלים ובצורות לא רגולריות המשולבות עם מאות חלונות ""Punch בצורות שונות ומיוחדות עם מוטיב חוזר במרכיבי הגמר השונים במבנה. התכנון הייחודי כלל ביצוע של יציקות לקירות בטון בגמר אדריכלי בגובה של מעל 10 מ', קירות מסך גדולים במיוחד בגמר עץ וזכוכית.

חברת הניהול, פורן שרים, הייתה אמונה על ניהול התכנון, הובלת האדריכלים והמתכננים, לתכנן על פי המסגרת שהוגדרה, וכן על ניהול הקבלן המבצע להשלמת הפרויקט. ניהול פרויקט נשען על שלושה מרכיבים עיקריים- זמן, תקציב, ואיכות המותאמים למטרת הפרויקט. בדומה לכל פרויקט גם בפרויקט הספרייה הלאומית עמדו מרכיבי הזמן והתקציב במרכז הדרישות היומיומיות, אולם מרכיב האיכות תפס מקום עיקרי וייחודי. הגדרת המזמין לרמת האיכות הנדרשת בפרויקט הוגדרה כך: "הצדדים מחויבים להקמת הפרויקט ברמה, באיכות ובטיב מעולים ומשובחים ביותר ובסטנדרטים שאינם נופלים מאלה הנהוגים והמקובלים בפרויקטים של מבני ציבור בינלאומיים מובילים".

בתקופת הביצוע הוקמה מינהלת הפרויקט באתר שכלל את מנהל הפרויקט, מנהל תכנון, וצוות איכות מורחב של חברת פורן שרים, צוות אדריכלים שמנה בתקופות שונות 6 עד 10 אדריכלים, צוות בקרת איכות מורחב, מפקחים ואנשי הבטחת איכות. בוצעו מאות דוגמאות, מוקאפים, קטעי ניסוי לפני תחילת ביצוע של כל אלמנט, לפני היציאה למכרז לקבלנים אפשרו לכל בעלי העניין להתנהל בשפה אחידה ומשותפת. פיתוח של פרטי ביצוע מיוחדים, וביקורים במפעלים בארץ ובחו"ל תוך כדי הייצור מנעו הפתעות. ניהול מערכת הגשות ואישורי ציוד SUB, ותכניות עבודה SD, והתאמה בין תכניות RFI, וקיום של פגישות תיאום תכנון רבות לשילוב המערכות במבנה עם הבינוי ואלמנטי הגמר, שאפשרו לאתר בזמן אמת אי התאמות ולטפל בהם. ניהול הביצוע והפיקוח העליון כללו הוצאה של אלפי דוחות פיקוח עליון ודוחות אדריכליים בתהליך העבודה השוטף ובתהליכי המסירות של המבנה.

ערן פולק, צילום: פורן שרים ערן פולק | צילום: פורן שרים ערן פולק, צילום: פורן שרים

לסיום, אנו גאים להכריז על פרויקט הספרייה הלאומית כפרויקט הבניה הלאומי שבו הושקעו הכי הרבה משאבים ושעות עבודה ממוקדי איכות ומצוינות. הזכות של פורן שרים, מנהל הפרויקט, והצוות לנהל את התכנון וההקמה של מבנה ציבור לאומי, בעיר ירושלים בירת ישראל בידיעה שאיכות התוצאה תימדד לדורי דורות, המורכבות והאתגר של ניהול הפרויקט עם אדריכלים בינלאומיים מובילים עד לפתיחתו לציבור מהווה אבן דרך משמעותית בהיסטוריה של מדינת ישראל.

משהו אישי לסיום – נולדתי בנהריה, בילדותי ביליתי בקריאת ספרים ותדיר ביקרתי בספרייה העירונית נהריה. את הספרייה ניהלה רות סגל ז"ל, ולצידה חווה יואל ז"ל (שבעלה ייסד את הספרייה בנהריה) והן ראו את אהבתי לקריאת ספרים ואפשרו לי להשאיל יותר מספר אחד בכל פעם. אם זה היה אפשרי, הייתי מזמין אותן לסיור בספרייה הלאומית החדשה.

לימים אימי – עליזה פולק הצטרפה לצוות הספרייה העירונית נהריה, ועבדה בה יותר מ 20 שנה, וקיבלה תעודות "עובדת מצטיינת". בקרוב עם השלמת העבודות, אערוך לאימי היקרה סיור בספרייה הלאומית החדשה.

מאת ערן פולק – מנהל הפרויקט, פורן-שרים הנדסה ושמאות מקרקעין בע"מ

d&b – לדעת להחליט


תגיות