אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסחר בבני אדם נמצא בשיא של כל הזמנים - זו החברה שלוקחת חלק במאבק חוצה הגבולות בתופעה הסחר בבני אדם נמצא בשיא של כל הזמנים | shutterstock

הסחר בבני אדם נמצא בשיא של כל הזמנים - זו החברה שלוקחת חלק במאבק חוצה הגבולות בתופעה

חודש המודעות למאבק בסחר בבני אדם, שהסתיים ממש לאחרונה, מציף תופעה עולמית כואבת, אשר רק הולכת וגוברת. עבור מי שחשב שסחר בבני אדם שייך להיסטוריה עתיקה או למדינות עולם שלישי, חשוב וכדאי לדעת שמדובר בענף אשר "מגלגל" יותר מ-150 מיליארד דולר, לרבות במדינות מערביות ומתקדמות. מהם הסיפורים מאחורי הארגונים הבינלאומיים המובילים במאבק בסחר בבני אדם? ומהו התפקיד שחברת סלברייט הישראלית לקחה על עצמה במאבק?

28.02.2023, 09:59 | בשיתוף סלברייט

רק לפני מספר שבועות הכריז נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, על חודש המודעות למאבק בסחר בבני אדם, וסימן יעד חשוב לריכוז מאמץ בינלאומי משולב למאבק בתופעה. סחר בבני אדם היווה חלק מההיסטוריה האנושית עוד לפני אלפי שנים, אך למרבה הצער, ואולי גם למרבה ההפתעה, עדיין מדובר בתופעה הולכת וגוברת. על פי ההערכות, מספר קורבנות הסחר בבני אדם כיום הוא הגבוה אי פעם ועומד על 40.3 מיליון בני אדם, בענף אשר "מגלגל" 150 מיליון דולר בשנה. סחר בבני אדם הוא עבדות בגרסה המודרנית שלה. הוא מתרחש בכל יום, בכל מדינה, לרבות במדינות מערביות ומתקדמות. כן, גם בארצות הברית של ג'ו ביידן, מנהיג העולם החופשי.

גם בישראל, על פי דו"ח של משרד המשפטים מדצמבר 2022, בחמש השנים האחרונות הוכרו בישראל מאות קורבנות סחר בבני אדם, רובם בנסיבות של ניצול מיני והחזקה בתנאי עבדות. קרוב ל-800 חקירות התנהלו בשנים אלו בתיקי סחר בבני אדם, ממש כאן בישראל הנאורה והמתקדמת.

תופעת הסחר בבני אדם (מבוגרים וילדים גם יחד), כוללת העברה או אכלוס בני אדם במקום מסוים מתוך מטרה לנצל אותם, באמצעים בלתי חוקיים כמו חטיפה או הטעיה.

על רקע העלייה במודעות והפעילות של ארגונים בינלאומיים שפועלים ללא הרף למיגור התופעה, גם חברות הטכנולוגיה רותמות את הידע והמשאבים הטכנולוגיים והאנושיים שלהן, ומצטרפות למאבק.

ליאור בן פרץ, מנהל אסטרטגיה ראשי בסלברייט, יח"צ ליאור בן פרץ, מנהל אסטרטגיה ראשי בסלברייט | יח"צ ליאור בן פרץ, מנהל אסטרטגיה ראשי בסלברייט, יח"צ

סלברייט הישראלית נרתמת למאבק בסחר בבני אדם

סלברייט היא מובילה עולמית בתחום שהיא עצמה הגדירה והיוותה חלוץ לפני המחנה, Digital Intelligence. "אנחנו מסייעים ללקוחות שלנו בחקר האמת, בהאצת הליכים משפטיים פליליים ואזרחיים ובהגנה על חיי אדם, תוך כדי שמירה על פרטיות המידע", אומר ליאור בן פרץ, מנהל אסטרטגיה ראשי בסלברייט, העובד בחברה קרוב ל-14 שנים. נכון להיום החברה מעסיקה כ-1,000 עובדים, חלקם הגדול בישראל, והיא רושמת מעל 7,000 לקוחות, רובם גופי אכיפת חוק, ברחבי העולם.

בעידן הדיגיטלי של ימינו, כמעט כל ממשק שלנו עם העולם משאיר חותמת דיגיטלית. "מחשב, טלפון נייד, חשבונות ענן, רחפנים, IoT, מערכות הרכב - כל הממשקים האלו כוללים יומן פעולות של המשתמשים", אומר בן פרץ. "הטכנולוגיה שלנו מסייעת באופן יומיומי בתיקי חקירה של מקרי רצח, הטרדות מיניות, טרור, הלבנות כספים וגם סחר בבני אדם. הכלים של סלברייט עוזרים למצות את הדין ולהביא לסגירת מעגל עבור הקורבנות ומשפחותיהם".

הפעילות של סלברייט במאבק בסחר בבני אדם היא חלק בלתי נפרד מהאג'נדה של החברה, "שהיא להפוך את העולם לבטוח יותר", אומר בן פרץ. "אנחנו תומכים בלקוחות ובשותפים במלחמה בתופעה הקשה והעצובה הזו, אשר משפיעה על עשרות מיליונים ברחבי העולם". לאורך השנים, סלברייט סיפקה טכנולוגיה, פתרונות, תמיכה והדרכה לגופי אכיפת חוק ושותפים שסייעו בפיצוח מקרים רבים של סחר בבני אדם. "התוצר הישיר הוא צדק לקורבנות ומיצוי הדין עם אלו שהפרו את זכויות האדם", אומר בן פרץ.

The Exodus Road - מפעל החיים של מאט פרקר מציל חיים של אלפי ילדים ברחבי העולם

אחד הארגונים איתם סלברייט משתפת פעולה הוא The Exodus Road, אשר הוקם על ידי האמריקאי מאט פרקר. "מדובר באיש מיוחד מאוד, שעבר מארצות הברית לתאילנד כדי להקים בית בטוח לילדים בכפרים בהם אין נגישות לאמצעי הישרדות בסיסיים, ונתקל בתופעה של סחר בילדות לתעשיית הזנות בבנגקוק", מספר בן פרץ. "הוא החליט להקים מפעל חיים סביב המאבק. עד היום הארגון הציל 2,000 קורבנות של סחר בבני אדם במדינות כמו תאילנד, הודו, הפיליפינים ואמריקה הלטינית".

סלברייט עובדת בשיתוף פעולה עם הארגון מזה שנים ומספקת לו הדרכה והכשרות לצד משאבים טכנולוגיים המהווים מכפיל כוח אסטרטגי לפיצוח ראייתי של תיקים, העמדה לדין של הסוחרים והצלה של הקורבנות. במהלך 2022, למשל, פעילות משותפת של סלברייט והארגון כללה מבצע משולב עם גופי הביטחון בברזיל, במסגרתו נעצרו 20 סוחרים בבני אדם ושוחררו כ-152 קורבנות סחר, בהם מספר גדול של ילדים.

NCMEC - מיזם בינלאומי שנולד מתוך אבל אישי

ארגון NCMEC, שותף נוסף של סלברייט, הוא ראשי תיבות של 'המרכז הלאומי לילדים נעדרים ומנוצלים'. "הארגון הוקם על ידי ג'ון וולש, איש עסקים אמריקאי, שבנו אדם נחטף כשהיה בן 6, בשנות ה-80, בחנות של סירס בפלורידה. שבועיים לאחר מכן, נמצא ראשו הכרות של הבן בתעלה. מתוך המשבר האישי האדיר, וולש יצא מחוזק והקים מפעל חיים מדהים של איתור והצלה של ילדים", מספר בן פרץ.

בהמשך הדרך הוביל וולש את תכנית הטלוויזיה America’s Most Wanted, בה צוות התכנית מחפש אחר מבוקשים שה-FBI לא הצליח למצוא, בעזרת הציבור. "וולש הפך את החיים שלו והקדיש אותם לנושא אחד בלבד", אומר בן פרץ. " נכון להיום, NCMEC ממומן על ידי משרד המשפטים של ארצות הברית ופועל באיסוף מידע ושיתוף פעולה עם גופי אכיפת החוק במציאת ילדים והצלת ילדים ממקרים של התעללות וחטיפה. "אנו גאים לתמוך בגוף עם אג׳נדה ראויה", אומר בן פרץ. "NCMEC מצילים ילדים חטופים וילדים שעוברים התעללות ברחבי העולם".

במסגרת השותפות של סלברייט עם הארגונים השונים, החברה מספקת ידע וכלים שהארגונים יכולים להעביר לסוכנויות אכיפת חוק שאין להם תקציב מספיק לטיפול בנושא. "לרשויות יש צווים והוראות שופט, אך לפעמים אין להם את הידע והתקציב, וכאן הגופים הפרטיים ללא מטרות רווח נכנסים לתמונה", אומר בן פרץ. "הם מאפשרים הכשרה, זיהוי ולפעמים גם משמשים צינור להבאת הכלים לגוף אכיפת החוק המקומי. בסלברייט בודקים שאותו גוף אכיפה הוא לגיטימי, ורק לאחר מכן מאפשרים את העברת הידע והתוכנה".

הסחר בבני אדם נמצא בשיא של כל הזמנים, shutterstock הסחר בבני אדם נמצא בשיא של כל הזמנים | shutterstock הסחר בבני אדם נמצא בשיא של כל הזמנים, shutterstock

תפיסה של רשת שלמה של סחר בבני אדם, דרך החוליה הקטנה ביותר בשרשרת

"חשבו רגע על הנהג שמסיע את קורבנות הסחר מנקודה אחת לנקודה שניה. הוא חוליה קטנה מאוד בשרשרת", אומר בן פרץ. "אבל יש לו טלפון, דרכו אפשר לדעת באילו מקומות היה, מהם המסלולים שעבר ובאילו זמנים. יש בו שיחות, הודעות ומידע יקר ערך נוסף שיכול לשמש את החוקרים על מנת להגיע למפעילים שלו, למי שגייס אותו לרשת".

באמצעות פלטפורמת כמו ה-Pathfinder של החברה, הכוללת Dashboard מבוסס AI, ניתן לקבל פילוח מלא של אנשי הקשר, הודעות טקסט וקבצי מדיה המסייעים לגיבוש תמונת המודיעין ולגיבוש התשתית הראייתית הנדרשת לטובת העמדת הסוחרים לדין.

"עם מספיק ראיות ותמיכה בהליכים פליליים, אפשר להביא צדק גם לברוני הפשע, ולא רק לנהג", אומר בן פרץ. "הדיגיטל הוסיף ממד חדש של עולמות חקירה. רובד שלם ועשיר שמאפשר לשחזר את השתלשלות העניינים". לדבריו, "היום אפשר גם לפענח עסקאות במטבעות קריפטו, שבין השאר משמשים גורמים עברייניים להעברת כספים. באמצעות צו בית משפט וטכנולוגיה ניתן לעשות דה-אנונימיזציה ולחשוף מי עומד מאחורי התשלומים, כולל מתווכים ".

"במבט קדימה, נמשיך לייצר פתרונות פורצי דרך ששואפים להפוך את העולם לבטוח יותר"

במבט קדימה, אומר בן פרץ כי "אנחנו פה כדי לסייע ללקוחות להפוך את העולם לבטוח יותר, באמצעות פתרונות פורצי דרך". לדבריו, "אם בעבר היו אוספים DNA וטביעות אצבע, היום אוספים את ה-DNA וטביעת האצבע הדיגיטלית. זה הדאטה הראשוני שמגיע לידי החוקרים, אך כיום לכל אחד מאיתנו יש היקף דאטה עצום, כך שלבחון אותו תחת צו שופט הוא משימה מורכבת, ולנהל את הדאטה תוך שמירה על פרטיות זו משימה עוד יותר מורכבת. גם בהיבט הזה, נמשיך לסייע ללקוחות להפוך ליעילים יותר ולסייע להם בעולמות של טרנספורמציה דיגיטלית".

גופי האכיפה והארגונים צמאים כיום לכלים טכנולוגיים בתחום החקירות. "נמשיך לפתח בינה מלאכותית ולימוד מכונה העוזרים לחסוך הרבה זמן ונעזור בפענוח, ניתוח וניהול של מידע דיגיטלי במסגרת חקירות. נמשיך לתמוך במאבק בסחר בבני אדם, כל עוד התופעה העצובה הזו קיימת בעולם", מסכם בן פרץ.

לפרטים נוספים>>



תגיות