אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדפוס מושבת: צפי לעיכובים גדולים בחלוקת כרטיסי המזון יו"ר ש"ס אריה דרעי. כרטיסי המזון הפכו למותג שלו | צילום: עמית שאבי

הדפוס מושבת: צפי לעיכובים גדולים בחלוקת כרטיסי המזון

הסיבות לעיכובים הן השבתת בית הדפוס בקיבוץ בארי שמדפיס את הכרטיסים, מחסור בשליחים שיפיצו אותם וקשיים בירוקרטיים ידועים בהגשת בקשות לזכאות. משרד הפנים: נאריך את המועד האחרון להגשת הבקשות

11.10.2023, 06:02 | שחר אילן

עיכובים גדולים צפויים בהפצת כרטיסי המזון של משרד הפנים, המזוהים עם יו"ר ש"ס אריה דרעי. הסיבות לעיכובים הן השבתת בית הדפוס בקיבוץ בארי שמדפיס את הכרטיסים, המחסור בשליחים להפצת הכרטיסים וקשיים בירוקרטיים בהגשת בקשות לזכאות שהיו גם לפני פרוץ המלחמה. משרד הפנים מסר ל"כלכליסט" כי יאריך את המועד האחרון להגשת הבקשות.

ככל הידוע עד פרוץ המלחמה קיבלו כרטיסי מזון כמאה אלף משקי בית מתוך כ־450 אלף זכאים. המלחמה שפרצה בשבת יצרה שתי בעיות קשות. ראשית, כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט" בית הדפוס בבארי, שמדפיס את כל כרטיסי האשראי בישראל, מושבת. עד לפתיחתו לא יתאפשר להדפיס כרטיסים חדשים או למשוך כאלה שכבר הודפסו. שנית, הכרטיסים מופצים באמצעות שליחים, וחברות השליחויות סובלות ממחסור גדול בכוח אדם בגלל הגיוס ההמוני לצבא.

הכרטיסים מחולקים באמצעות שני ארגונים, אשל ירושלים ופתחון לב. מנהל פתחון לב אלי כהן אמר כי "אם המשימה היתה חשובה עד כה, עכשיו היא חשובה פי כמה". לדבריו, העדיפות היא להדפיס את הכרטיסים בדפוס בארי בתקווה שיחזור לעבודה. עוד אמר ש"בכל חברת הפצה שפונים אליה יש 20% כוח אדם". מנכ"ל אשל ירושלים מנדי בלוי אמר: "בגלל המחסור בשליחים התחלנו להפיץ לבד".

במסגרת הכספים הקואליציוניים קיבל דרעי 1 מיליארד שקל לחלוקת כרטיסי מזון. אף שהמשרד המטפל בעוני הוא משרד הרווחה, הכרטיסים מחולקים דרך משרד הפנים. הכוונה של ש"ס היא לחלק 400 מיליון שקל השנה ועוד שתי פעימות של 300 מיליון שקל בשתי תקופות החגים ב־2024.

הקריטריון העיקרי לחלוקת הכספים הוא קבלת הנחה של 70% בארנונה, שמעניק העדפה ברורה למשפחות חרדיות בכלל ולמשפחות אברכים בפרט. בעקבות הביקורת הקשה והתנגדות היועצים המשפטיים נוספו אוכלוסיות ל־335 אלף משקי הבית שקיבלו כרטיסים בקורונה: 55 אלף קשישים מקבלי השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי, שיקבלו אוטומטית בלי להגיש בקשה; 3,000 נכים ניצולי שואה, 11 אלף נשים שמקבלות מזונות מהביטוח הלאומי; ו־46 אלף משפחות מקבלות הבטחת הכנסה.

אלא שמקבלי הקצבאות מהביטוח הלאומי יקבלו קצבאות עבור עד שני ילדים, בעוד מקבלי ההנחות יכולים לקבל עד שמונה ילדים. בנוסף לכף מקבלי הבטחת הכנסה יקבלו רק 50% מסכום הקצבה. בעקבות עתירות של עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון) והתנועה לאיכות השלטון איפשר בית המשפט את החלוקה השנה, אבל הבהיר שלא יאפשרו שימוש בקריטריונים האלה גם בשנה הבאה.

רוב מקבלי הכרטיסים זכאים אוטומטית לסיוע, אבל יש עשרות אלפים שצריכים להגיש בקשות. עוד לפני פרוץ הקרבות עלו טענות קשות על הקושי הגדול של מי שאינם זכאים אוטומטית להגיש בקשות סיוע. הדבר הזה מגביר עוד יותר את היתרון של הזכאים החרדים. כך נקבע שהגשת הבקשות תתאפשר עד 22 באוקטובר. שר הפנים משה ארבל מש"ס התחייב להשקיע 8 מיליון שקל במיצוי זכויות, אבל הכסף עוד לא הועבר והמערך למיצוי זכויות לא הוקם. כן הועלו טענות על כך שבחלק מהרשויות הטפסים מסובכים לשימוש ואין תרגום למספיק שפות.

ממשרד הפנים נמסר: "עקב המצב הביטחוני הקשה, ומאחר שהכרטיסים מודפסים בקיבוץ בארי וששליחים רבים הוקפצו למילואים, נרשמה האטה משמעותית בהפצת הכרטיסים. המשרד פועל ככל הניתן להמשך החלוקה, לצד קליטת אלפי בקשות לקבלת תווים. בכוונת המשרד להאריך את מועד הגשת הבקשות".

תגיות