אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח העוני לשנת 2022? חכו לקטסטרופה שממתינה בדו"ח הבא אלי כהן מנכ"ל פתחון לב | צילום: באדיבות פתחון לב

דו"ח העוני לשנת 2022? חכו לקטסטרופה שממתינה בדו"ח הבא

דו"ח העוני של הביטוח הלאומי הוא רק הפרומו לדבר האמיתי שיגיע בשנה הבאה עם הצטרפותן של אלפי משפחות חדשות למעגל העוני בשל המלחמה, והרעה דרמטית במצבן של המשפחות שהן כבר חלק ממעגל העוני. אלא אם המדינה תתעשת ותתחיל לפעול בכל הזירות

10.01.2024, 14:09 | אלי כהן

מעל ל-80 ימים שישראל נמצאת במלחמה והזרקור מופנה לנושאים הביטחוניים והמדיניים. אלא שמתחת לפני השטח מתרחשת קטסטרופה של ממש בעולמות הרווחה ובפרט בנושא העוני בישראל. אנחנו ב"פתחון-לב", ארגון ששם לעצמו מטרה לשבור את מעגל העוני במדינת ישראל, רואים את זה לנגד עינינו במהלך השבועות האחרונים.

הדו"ח שפורסם כעת מציג שני נתונים משמעותיים שצריך להתעכב עליהם. 300 אלף ישראלים חדשים נכנסו השנה למעגל העוני (וביחד מדובר על 1.98 מיליון עניים) ומצבם של העניים שנמצאים כבר במעגל העוני הורע משמעותית. רק שאלו לא החדשות הרעות באמת. הדו"ח שמביא את נתוני שנת 2022, הוא רק המנה הראשונה לדו"ח 2023 שאנחנו עלולים לראות בשנה הבאה.

כך לדוגמא הסיוע ההומניטרי וסלי מזון שאנחנו מעניקים מדי שבוע לאלפי משפחות – זינק בתקופת המלחמה ב-23% (!). לא מדובר במשפחות מפונות או משפחות חדשות שלא מצליחות לסגור את החודש, אלא במצבם של העניים שהורע בתקופה הזו.

דוגמאות רבות נוספות אנחנו רואים במסגרת הפרויקטים השונים שאנחנו מפעילים למיצוי זכויות, טלפונית ופרונטלית, לכלל האזרחים. מתחילת המלחמה, מאות פניות מדי שבוע של בקשות חדשות לסיוע בסלי מזון, בירורים בדיני עבודה ותעסוקה, נושאי מס רכוש - כולם סיפורים קשים של אנשים שמצאו עצמם בין לילה בהתמודדות עם מציאות עוני קשה וחדשה עבורם.

רק בשבוע שעבר דיבר בדיון בכנסת חייל המילואים ליאור משייב, וסיפר כיצד יצאו הוא ואחיו להילחם עבור המדינה בלי לחשוב פעמיים. בזמן הזה העסק המשפחתי קרס ובין מארב לפעילות מבצעית הוא מנסה להבין מהיכן יביא כסף למטרנה וחיתולים לילדים. איפה המדינה? אוזלת היד שלה - מובילה את האנשים למעגל העוני, נותנת להם ליפול ורק אז מנסה לטפל בהם. ראינו את זה קורה בתקופת הקורונה ובמבצעים דוגמת עמוד ענן, ואנחנו רואים את זה עכשיו.

אלא שדו"ח העוני של השנה הבאה לא חייב להביא נתונים קשים, ועוד לא מאוחר מדי לתקן. זה לא סוד שעד כה הטיפול בנושא העוני בישראל, הודחק ולא קיבל מענה ראוי, ללא כתובת הלוקחת אחריות וללא יד מכוונת שתניע תהליך או אפילו רוחות של שינוי. זהו בדיוק הזמן של המדינה לקחת על עצמה את המשימה הזו ולתכלל צעדים משמעותיים שיכללו פתרונות בהם יהיו מעורבים כלל המשרדים ויותר מכל - יעדי ביצוע.

לכן, צריך לפעול בתוכנית תלת-שלבית:

1. הקמה לאלתר, של הרשות הלאומית למאבק בעוני, הקצאת משאבים משמעותיים בכל הגזרות ולוחות זמנים ברורים לביצוע המשימה, כל אלו בטווח המיידי. כלל משרדי הממשלה ללא יוצא מן הכלל, חייבים להיות חלק בשולחן סביבו ינהלו את המלחמה בעוני ביום שלאחר המלחמה.

2. הרחבה משמעותית ותקציבית של המערך ההוליסטי, להוצאת משפחות ממעגל העוני. המדינה כבר מספקת מערך פתרונות שונים לטיפול בסוגיית העוני, אבל יש לפעול לחיזוק המערך הן עבור הרשויות המוניציפאליות והן ברמה הלאומית, של 5 תחומים עיקריים ומשמעותיים, תוך ליווי תהליכי. בכלל זה, גם מיצוי זכויות, התנהלות פיננסית, השמה בתעסוקה, סיוע לצורך קיומי וחיזוק תחושת מסוגלות עצמית.

3. הרחבה של מיזם כרטיסי המזון של משרד הפנים בטווח הבינוני, על מנת שיותאם לצרכים החדשים ולכלל האוכלוסייה הנזקקת.

את כל הצעדים הללו יש לתקצב באופן מיידי בסכומים מותאמים ומלאים, על מנת להפעיל אותם במקביל כבר ממחר בבוקר.

המספרים בדו"ח הביטוח הלאומי קשים. הם תולדה של סיפורי המשפחות והאזרחים מתקופת הקורונה, הסיפורים של שנת 2022. אם המדינה לא תתעשת ותטפל בנושא העוני ברצינות, סיפור כמו זה של ליאור המילואימניק יהיה רק אחד מהסיפורים העצובים בדוח העוני של השנה הבאה.

אלי כהן הוא מנכ״ל פתחון לב


תגיות