אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כלכליסט TV

צעצוע לעשירים: בדקנו את המשקפיים החדשים של אפל בשדרות רוטשילד

המוצר החדש של ענקית הטכנולוגיה, Apple Vision Pro, מסובב ראשים, קל להתרגל במהירות לסביבת העבודה החדשה ויש לו גם תכונות ויכולות חדשות, אבל קשה עדיין למצוא הצדקה למחיר של 3,500 דולר ולענות על השאלה - מה בכלל עושים איתו?

09.02.2024, 23:36 | איתי שמושקוביץ

אולי נתקלתם בימים האחרונים בסרטונים של אנשים מטיילים ברחובות ניו יורק (או עיר אחרת) עם המשקפיים החדשים של אפל, ונראים מנותקים מהסביבה. למעשה, זו בכלל לא בעיה. משקפי Apple Vision Pro הושקו לפני שבוע ונמכרים כרגע רק בארה"ב, ובכל זאת הצלחנו להשיג זוג לבדיקה קצרה וסקירה ראשונית - וכן, אין בעיה לטייל איתם ברחוב וגם לחצות את הכביש, חוץ מאיך שזה נראה מהצד.

במבחן הפופולריות הם כבר ניצחו: בסיבוב קצר בשדרות רוטשילד בתל אביב זיהו אותם מיד ושאלו שוב ושוב ליתר ביטחון "אלה המשקפיים של אפל?", "כמה זה עולה?" ו"מה רואים בעצם".

הממשק מרגיש כמעט כמו קריאת מחשבות

נתחיל מההתחלה: כשמרכיבים אתה המשקפיים לראשונה מערכת של המכשיר מזהה את העיניים ומתאימה את התצוגה לפיהם באופן אוטומטי - צריך ללחוץ על כפתור שנמצא על מסגרת המשקפיים עד שנמצאת הנקודה הנכונה עבור מי שמשתמש במכשיר באותו רע. לאחר מכן צריך להתרגל לאופן השימוש במכשיר, ולצורך כך יש תהליך הגדרה קצר - בהתחלה מופיעה על המסך נקודה אחת, צריך להביט עליה ולעשות תנועת צביטה עם האצבעות כדי לבחור בה. זה העיקרון שנכון לכל הדרך - מבט אל התפריט, קישור או סמל שאתם רוצים לפתוח וצביטה עם האצבעות.

בהמשך יש עוד 2-3 מסכים עם עוד נקודות, כדי לוודא שהמערכת מכוילת ושהבנתם איך זה עובד, ואז עוברים אל המסך הראשי. התהליך הקצר הזה גורם להלם קטן, כשקולטים שהמערכת מזהה את תנועות העיניים ועוקבות אחריהן. זה מרגיש כמו צעד לפני קריאת מחשבות - אולי זה עוד ישתלב עם השבב שאלון מאסק מנסה להשתיל במוח.

המשקפיים נראים מסורבלים, בעיר בגלל החיבור לסוללה עם כבל לסוללה חיצונית, אבל דווקא לא מרגישים כבדים או מגושמים. השתמשתי במשקפיים בעמידה ובהליכה כשהסוללה בכיס המכנסיים, ובישיבה או שכיבה צריך למצוא לה מקום שהיא לא תפריע. המשקפיים מתלבשים על הראש בקלות, לא הרגשתי שהם לוחצים או חוסר נוחות, למרות שאחרי שימוש של קצת פחות משעה הופיעו סימנים על האף. אגב, בסוף הסיבוב עם המשקפיים נשארו בסוללה 57%, כלומר היא אמורה להספיק לשעתיים-שלוש.

אחרי ההגדרה הראשונה של המכשיר (וההלם) המסך הראשי מרחף מולכם, אבל לא מסתיר את המציאות - הרקע שקוף והתצוגה לא מסתירה את הסביבה. אפשר לשנות את זה, באמצעות ה-crown, חוגה כמו זו שיש בשעוני אפל ומאפשרת להסתיר את הרקע לחלוטין, כמו תמונת רקע במחשב, רק שכאן היא יכולה להקיף אתכם מכל הכיוונים, או להישאר מאחורי המסך הראשי כששאר הסביבה עדיין נראית בצדדים.

שימו לב על מה אתם מסתכלים

עכשיו אפשר להתחיל לדפדף. נותנים לעיניים לרוץ ימינה ושמאלה, והאפליקציה שבה העין מתמקדת בולטת קצת מהשורה. כדי לבחור בה שוב צריך לצבוט עם האצבעות - אפשר להתרגל לזה במהירות וזה פשוט עובד, ועובד פשוט. הבעיה שהתצוגה של האפליקציות היא רגילה, ובספארי למשל הלחצנים קרובים אחד לשני. המערכת יודעת לזהות לאן אתם מסתכלים ומדייקת בדרך כלל, אבל מספיק שהעין קצת תברח הצידה ותגלו שבחרתם בתפריט אחר מזה שאליו התכוונתם.

מתחת לכל אפליקציה פתוחה מופיע סרגל קטן, בעזרתו אפשר לתפוס את כל החלון ולהזיז למקום אחר. לאט לאט אפשר לבנות לעצמכם סביבת עבודה - לפתוח דפדפן ספארי, אפל TV, אפל מיוזיק, את האפליקציית התמונות ועוד, ולגרור כל חלון למקום אחר במרחב שמולכם, כולל הצדדים. כן, כמו במכשירים אחרים של אפל, הרעיון הוא כמובן שתשתמשו באפליקציות של החברה.

החלונות שפתחתם נשארים במקום, כל עוד אתם לא זזים. כשתתחילו ללכת, אתם תעברו "דרך" המסך הפתוח והוא יישאר מאחור (אם תסתובבו תוכלו לראות אותו מהצד השני, בתמונת ראי). לכן מי שהולך עם המשקפיים ברחוב לא באמת מנותק מהסביבה, כי החלון לא ממשיך לצוף מולו. עובדה - כשחזרתי מסיבוב קצר בשדרות רוטשילד מצאתי חלון שהמשיך לצוף ליד פינת רחוב בדרך בה עברתי מוקדם יותר. יש גם רמקולים מובנים במשקפיים, שמיועדים בעיקר לכם אבל גם מי שקרוב אליכם ישמע לפחות חלק מהצלילים.

אז כל חלון יכול לקבל את המקום שלו ואפשר לבחור גם להגדיל את התצוגה, לא כולם חייבים להיות שווים. אם אתם רוצים לראות סרט ביוטיוב או באפל TV אפשר להתמקד לרגע בפינת המסך עד שיופיע שם סימון קטן וכשתמשכו אותו המסך יגדל. אם תזיזו את היד לכיוון השני המסך יתכווץ בחזרה. כשמציגים תמונות אפשר לעשות גם זום, שוב באמצעות תנועות ידיים.

מבט וצביטה לא פותרים הכל: בכל חלונית חיפוש, אם זה בספארי או באפל מיוזיק, תוכלו לפתוח מקדלת שתרחף מולכם באוויר, קצת מתחת למשקפיים, ולהיעזר בה. גם לזה צריך להתרגל - זה נראה לרגע כאילו ההקלדה נעשית באוויר, אבל צריך לשחק את המשחק וממש ללחוץ על המקשים, אפילו שהם בכלל לא קיימים במציאות. מבלבל קצת. אפשר גם להתמקד עם העיניים בכל אות בנפרד ולצבוט אותה כדי להרכיב טקסט, ויש כמובן גם חיפוש קולי (ואת סירי). כל זה עובד כרגע רק באנגלית, גם במקלדת אי אפשר להחליף שפה, כדי להזכיר שהמשקפיים מיועדים כרגע רק לארצות הברית.

אפשר לשקוע בתמונות ובסרטים

כדי לראות תמונות ולגלוש באינטרנט או לצפות בסרטים על מסך גדול לא צריך משקפיים שעולים 3,500 דולר, ולכן אפל משלבת במכשיר תכנים נוספים שלא תוכלו לחוות במכשירים אחרים. אפשר לצפות בתמונות וסרטוני תלת ממד שצילמתם עם האייפון (הפורמט שאפל קוראת לו Spatial), ואז מרגישים כאילו אתם נכנסים אל תוך התמונה וחוזרים לרגע בו היא צולמה. זה מזכיר קצת את הזכרונות שמוקרנים בסרט "הקול בראש". באפל TV יש תכנים שמתאימים במיוחד למשקפיים החדשים, כדי לנצל את היכולות הנוספות, למשל לראות סרטים מנקודת מבט של מישהו אחר כמו הליכה על חבל. תארו לכם איך זה ירגיש לראות משחק כדורגל של אינטר מיאמי בליגת הכדורגל האמריקאית מנקודת המבט של צופה באצטדיון ואולי אפילו דרך עיניו של ליאו מסי, למשל - לאפל כבר יש את הזכויות לשידורים, עכשיו רק צריך ציוד צילום מתאים.

יש גם משחק שמראה את היכולות החדשות, משחק Super Fruit Ninja שבו צריך לחתוך את הפירות שמרחפים מולכם. כדי להפעיל אותו צריך קודם למצוא מקום עם מספיק מרחב פיזי פנוי - בחדר צפוף יחסית היה קשה למצוא נקודה כזו שבה כל פרטי המשחק יופיעו.

נחכה לדור הבא?

מצד אחד השימוש במכשיר די אינטואיטיבי ואחרי כמה רגעים כבר מתרגלים לרעיון של מבט וצביטה. כשהסתובבתי עם המשקפיים לא הרגשתי מנותק מהעולם, ראיתי את כל הסביבה בלי בעיות, אבל כשהורדתי אותם בסוף השימוש היה רגע קצת מטשטש של חזרה למציאות האמיתית, ולא כפי שהיא מוקרנת בתוך המשקפיים.

השאלות החשובות והמתבקשות הן מי צריך את זה, למי זה מתאים והאם המחיר מוצדק. התשובה: לא ברור. הסינון הראשוני הוא המחיר, כמובן - מי שיכול להרשות לעצמו לקנות מוצר כזה ב-3,500 דולר, בכיף.

אחרי שעברנו את המשוכה הזאת - למה זה טוב? בגדול, זה מרגיש כמו אייפון או אייפד שנמצא כל הזמן מולכם, עם מערכת הפעלה מוכרת, אפליקציות שמתנהגות אותו דבר ומסך וירטואלי דול שיכול לאכלס סביבת עבודה עם כמה וכמה חלונות פתוחים שירחפו סביבכם. נראה שהשימוש הטבעי והמתבקש יהיה צפייה בסרטים, בזכות היכולת לפתוח מסך גדול באיכות טובה בכל מקום, עם תוכן מותאם או בלעדיו.

מעבר לכך צריך לחכות לתכנים נוספים ולאפליקציות שיותאמו ליכולות החדשות כדי שהמשקפיים לא יהיו רק מסך דמוי iOS שמרחף מול העיניים. אזכיר שהאייפון הראשון הושק בלי חנות אפליקציות (סטיב ג'ובס לא רצה אז בכלל לשמוע על אפליקציות חיצוניות שיותקנו במכשיר של החברה) ובלי חיבור לרשתות סלולר דור 3. למרות זאת הוא בישר מהפכה ענקית שהתממשה בדגמים שבאו אחריו. ואולי בדגמים הבאים של המשקפיים המחיר יהיה נגיש יותר ויפתור את המחסום העיקרי, ומפתחים ימצאו שימושים חדשניים שיענו גם על השאלות מי צריך את זה ולמה זה טוב. כן, אפשר לעבוד עם המשקפיים - לגלוש, לקרוא מסמכים, לצפות בתכנים ועוד, אבל הם עדיין מרגישים בעיקר כמו צעצוע לעשירים או כלי למפתחים.

ויש עוד משהו: בסופו של דבר השימוש במשקפיים מנתק מהסביבה. גם אם מי שמרכיב אותם רואה הכל כרגיל, לאנשים סביבו זה נראה כאילו הוא לא איתם כרגע. בנוסף, צריכת התוכן נעשית לבד. אז תוכלו לשקוע בסרטון תלת ממד מיוחד או לראות משחק כדורגל מזווית חדשה, אבל לא יהיו שותפים לחוויה.

פנינו לרשת iStore, משווקת רשמית של אפל בישראל, כדי לבדוק מתי יושקו המשקפיים בארץ. מרשת iStore נמסר בתגובה כי "משקפי ה-Apple Vision Pro הושקו ב02/02 בארה"ב. טרם נקבע מועד השקת המוצר מחוץ לגבולות ארה"ב ובכלל זאת מדינת ישראל".

תגיות